Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σπάνια ποδήλατα από το παρελθόν σε μια έκθεση

Σε μια πρωτοβουλία της ομάδας «κλασικοί ποδηλάτες», σε συνεργασία με τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Τι κοινό έχουν δύο στρατιωτικά ποδήλατα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μάρκας BSA (που παρόμοιά τους είχαν πάρει μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας D DAY), ένα εγγλέζικο Raleigh του 1916 που προοριζόταν για αναβάτες με ανάστημα άνω του 1,90μ. ύψος, ένα γυναικείο ποδήλατο Hercule Γαλλικής προέλευσης του 1899 με ξύλινα στεφάνια και φαναράκια κεριού και ένα ποδήλατο εργασίας το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ποδήλατο πλανόδιου μπαρμπέρη;

Τα ποδήλατα BSA

Αποτελούν μερικά από τα εκθέματα της έκθεσης κλασικών ποδηλάτων  που διοργανώνει η ομάδα «κλασικοί ποδηλάτες»,  με την υποστήριξη του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη  από την Τετάρτη 20 Ιουνίου, στις 19.00, στην κόκκινη πλατεία (επίπεδο 0) του Mediterranean Cosmos Center.

«Η έκθεση θα φιλοξενήσει 15 ποδήλατα της συλλογής μας. Για μας όλα τα ποδήλατά μας είναι ιδιαίτερα, απλά τα παραπάνω ίσως κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Γιάννης Τσούκαλης, μέλος της ομάδας.

Εξήγησε πως: «Στόχος της ομάδας είναι να διασώσει το παλιό ποδήλατο, με πολύ κόπο και έξοδα αλλά κυρίως με μεράκι αναζητεί, αναπαλαιώνει και συντηρεί ποδήλατα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική τους κατάσταση».

Η συλλογή τους αποτελείται από ποδήλατα εργασίας (διπλοσκέλετα), στρατιωτικά, παιδικά, τρίκυκλα, γυναικεία, κούρσες από τις αρχές του περασμένου αιώνα και μέχρι το 1980. 

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε, να βρίσκουμε χώρους για να εκθέτουμε με ασφάλεια τα ποδήλατα μας, είναι και η έκθεση

στο COSMOS με την συνεργασία του Δήμου Πυλαίας», εξήγησε ο κ. Τσούκαλης. Και συμπλήρωσε: «Στόχος των εκθέσεων είναι να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την ιστορία του ποδηλάτου, να την θυμίσει στους παλιούς και να την μάθει στους νεότερους, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μπορέσουμε να βρούμε την συμπαράσταση των τοπικών αρχών καθώς και χορηγών για να δημιουργηθεί μια ποδηλατική εκδήλωση αντίστοιχη  μ’ αυτές που γίνονται στο εξωτερικό ( tweed run, velo anjou και eroica)».

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ομάδα κλασικοί ποδηλάτες είχε δημιουργηθεί αρχικά ως «Φίλοι του Κλασικού Ποδηλάτου» το 2011. «Η σύσταση της ομάδας είχε γίνει μέσα από ένα ποδηλατικό φόρουμ, μέσα από το οποίο τα μέλη μπορούσαν να ανταλλάσσουν ιδέες και γνώμες. Είχε μέλη μέλη από όλη την Ελλάδα, αλλά λόγω των αποστάσεων και των δύσκολων καιρών που ζούμε δεν κατάφερε να διατηρηθεί.

Τα μέλη από την Θεσσαλονίκη είχαν γίνει ήδη μια παρέα και με την προσθήκη νέων μελών  από την Θεσ/νίκη  αποφασίστηκε να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή το 2014 σαν “κλασικοί ποδηλάτες”. Σήμερα η ομάδα μας αποτελείται από 7 μέλη», σημείωσε ο κ. Τσούκαλης.

Σημείωση: Εκτός από τα παλιά μοντέλα η έκθεση περιλαμβάνει και παλιές φωτογραφίες με το ίδιο θέμα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία της χορευτικής ομάδας «Jitterbugs», που θα ξεσηκώσει τον κόσμο με jive swing και rock' n' roll ρυθμούς. Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο μέχρι και 22 Ιουλίου. 

Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο κ. Τσούκαλης . Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ