Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Συζήτηση για δημιουργία ευρωπαϊκού πανεπιστημίου

Στην πόλη εκπρόσωποι του Δικτύου Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας ...

Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, συζήτησαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (BSUN), που συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 13ο Συνέδριό τους, αλλά και της αυριανής Συνόδου των πρυτάνεων του Δικτύου αυτού.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημιουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων είναι ένας νέος θεσμός που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφορά τη δυνατότητα σύμπραξης ορισμένων πανεπιστημίων (τεσσάρων έως έξι) από διαφορετικές χώρες, που θα προσφέρουν κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για τους φοιτητές και τη δυνατότητα να μετακινούνται στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ στο τέλος τους απονέμεται ένα πτυχίο από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του Δικτύου, σχετική πρόταση κατέθεσε εκ μέρους της γενικής διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντσέσκα Μαλτάουρο, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα τέτοιων συμπράξεων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε την προεδρία του Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με πανεπιστήμια από το Βουκουρέστι, τη Σόφια και το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον πρύτανη Περικλή Μήτκα, πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών και για το νέο μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης που θέλει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Συνέργειες μέσα από το δίκτυο παρευξείνιων χωρών ή μέσα από το δίκτυο των Βαλκανικών πανεπιστημίων θεωρούμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμες και το ΑΠΘ θα τις επιδιώξει στο μέγιστο βαθμό" είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη
Στις συνέργειες που θα βοηθήσουν στο να αναπτυχθεί περαιτέρω το κομμάτι του τουρισμού αναφέρθηκαν φορείς της πόλης, αλλά και του επιχειρείν σε...
Ισχύς εν τη ενώσει για να απογειωθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη