20

OCT
2018

Η Περιφέρεια θα δώσει το πράσινο φως για το ειδικό χωρικό σχέδιο

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για μεγάλη «νέα» παραλία 40 χλμ – Τι θα περιλαμβάνει

07 Jun 201812.33

Τις διαδικασίες σύνταξης του ειδικού χωρικού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης κινεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τη διαβούλευση που έγινε με τους δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας -Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού. Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για τη σύνταξή του σχεδίου. Αυτό θα αποτελέσει άλλωστε το θεσμικό εργαλείο που θα ορίζει τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη έργων μητροπολιτικής κλίμακας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εισήγηση που θα παρουσιαστεί, περιγράφεται η περιοχή του παραλιακού μετώπου από την εκβολή του Γαλλικού ποταμού (περιοχή Καλοχωρίου) έως τo Μεγάλο Έμβολο της περιοχής του Αγγελοχωρίου. Πρόκειται για μια έκταση μήκους 40 χιλιομέτρων περίπου. Ο σκοπός του σχεδιασμού των Δήμων και της Περιφέρειας είναι η δημιουργία μιας συνεχούς παράκτιας ζώνης, που θα γίνει πόλος ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προτάσεις που θα εξεταστούν, σε αυτές περιλαμβάνονται η διερεύνηση της δημιουργίας Δυτικού και Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου και Βοτανικού κήπου, η ανάδειξη του Δυτικού Επιχειρηματικού Κέντρου και η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Θα προταθούν, επίσης, η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων και η διαμόρφωση περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας, διαμέσου των εγκαταστάσεων του παλαιού Εμπορευματικού Σταθμού και τμήματος του λιμανιού Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την πορεία μνήμης.

Επιπλέον, θα εξεταστούν οι δυνατότητες πολεοδομικής ρύθμισης του νότιου άκρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με ενιαία πολεοδομική αντιμετώπιση της περιοχής του Μεγάρου Μουσικής, του Ποσειδωνίου και της περιοχής Αλλατίνη και της εκτός σχεδίου παράκτιας περιοχής στο όριο με τον Δήμο Καλαμαριάς. Στο παράκτιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, θα προτείνεται η ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων και θεσμοθετημένων ρυθμίσεων έως τη Σχολή Δικαστών. Η παρέμβαση θα ολοκληρώνεται έως το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τις ανάλογες ενεργοποιήσεις που προβλέπονται θεσμικά, για το παράκτιο τμήμα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, σε συνδυασμό και με την γραμμή επέκτασης του μετρό προς το αεροδρόμιο.

Παράλληλα θα διερευνηθούν, μεταξύ άλλων, η χωροθέτηση ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Κεντρικής Μακεδονίας στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη, θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες για λιμενικές υποδομές για την εξυπηρέτηση σκαφών κάθε κατηγορίας (αλιευτικά, τουριστικά, αναψυχής, ιστιοπλοϊκά, κ.α.), ενώ θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη δράσεων αναψυχής και περιπάτου στην παράκτια περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)Τύπος Θεσσαλονίκης

Έκθεση μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Τοπικά20 Oct 201819.44

Η έκθεση διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας»

Θεσσαλονίκη: Μεταφορά κρατουμένου στo πορτμπαγκάζ τζιπ της ΕΛ.ΑΣ! (ΦΩΤΟ)

Τοπικά20 Oct 201818.33

Καταγγελία για απαράδεκτη πρακτική μεταφοράς κρατουμένου

Μυλόπουλος: Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με μετρό το 2020 η Θεσσαλονίκη

Τοπικά20 Oct 201817.54

Τι απάντησε για τις κατηγορίες που του αποδίδει η ΝΔ για το ΑΠΘ

Φωτογραφία της Δήμητρας Θωμά

Θεσσαλονίκη: Μαύρο πανό στον Λευκό Πύργο από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Τοπικά20 Oct 201817.23

Διαμαρτυρία της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Eldorado Gold και τις Σκουριές

Θεσσαλονίκη: «Λάμπει» η ΔΕΘ με την 33η KOSMIMA!

Τοπικά20 Oct 201812.30

Ένας πολύτιμος κόσμος άνοιξε τις πύλες του σήμερα στη Θεσσαλονίκη

ΤΩΡΑ: Έκτακτη διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά20 Oct 201810.27

Πότε αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα

Τοπικά20 Oct 201810.00

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής σε Ιόνιο - Από Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Θεσσαλονίκη: Θα «πέσει» η ΕΡΤ το Σ/Κ – Ποιες ώρες δεν θα εκπέμπει

Τοπικά20 Oct 201802.08

Διακοπές στο πρόγραμμα λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής Χορτιάτη ΘεσσαλονίκηςΜασούτηςMediterranean CosmosMollersΝυχτερινος Ημιμαραθωνιος


NLPAgaphISTyposthes.gr - Twitter

ΔημήτριαTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία