Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Που θα γίνει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (Video)

Υπεγράφη σήμερα στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ η σύνταξη μελετών για την υλοποίησή της ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η σύνταξη μελέτης για την εκπόνηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση Άγ. Αντώνιος, σε έκταση του δήμου Θέρμης, υπογράφηκε χθες στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ.

Πρόκειται όπως είπε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης μιλώντας σε δημοσιογράφους, για ένα μεγάλο έργο που θα εξυπηρετεί όλη την περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής όλους τους ανατολικούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Πυλαίας-Χορτιάτης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς) και μεγάλο ποσοστό του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το συγκεκριμένο έργο ο ΦΟΔΣΑ προχωρά στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού. Όπως υπενθύμισε ο κ. Γεράνης, βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία η μελέτη για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του δυτικού τομέα (δηµοπρατείται τον lούνιο) και σε ολοκλήρωση κατασκευής βρίσκεται το έργο στην περιφερειακή ενότητα Σερρών που θα δοθεί προς χρήση τον Απρίλιο του 2019. «Αυτό σημαίνει ότι δυο εκατομμύρια πολίτες στην Κ. Μακεδονία θα δουν διαφορετικά τα πράγματα στη διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Γεράνης, ο οποίος ευχαρίστησε όλη την οικογένεια της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως είπε «σε αυτό το ευαίσθητο θέμα του περιβάλλοντος έχουμε ομονοήσει και πρωτοπορούμε σαν Κεντρική Μακεδονία».

Εγνατία διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Ζήτησε επίσης να δοθεί βαρύτητα στο σχέδιο που ο ΦΟΔΣΑ θα καταθέσει σύντομα και αφορά το όραμα για την Εγνατία διαχείρισης στερών αποβλήτων, από την ήπειρο μέχρι την ανατολική Μακεδονία. «Προχωράμε από σήμερα για να το βρούμε μπροστά μας. Θα δώσει λύσει σε όλη τη Β. Ελλάδα», είπε ο κ. Γεράνης, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε «να δούμε αυτά που βλέπουμε στις προηγμένες χώρες και στην Ελλάδα».

Την υποστήριξη των αρμοδίων υπουργών για την υλοποίηση της ιδέας της Εγνατία διαχείρισης στερών αποβλήτων, από την ήπειρο μέχρι την ανατολική Μακεδονία, ζήτησε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Γιάννης Μπουτάρης, «έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό, από τα σκουπίδια να βγει κέρδος», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε δηλαδή το υπόλειμμα από τις παραπάνω διαδικασίες να αξιοποιείται ενεργειακά για την παραγωγή ενέργειας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της κυκλικής οικονομίας, στην ανακύκλωση . «Ο,τι και να κάνει ο όποιος δήμος αν δεν συμμετέχει ενεργά ο δήμος δεν πρόκειται να προχωρήσει. Ο δήμος βρίσκεται σε ένα ποσοστό 20% και η κοινοτική οδηγία λέει ότι μέχρι το 2020-21 πρέπει να φτάσουμε στο 50%. Είναι αδύνατον να φτάσουμε χωρίς τη συνδρομή των πολιτών», τόνισε.

Το έργο σε αριθμούς

Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα ανατολικού τομέα, πρόκειται να εγκατασταθεί σε θέση η οποία βρίσκεται µεταξύ των οικισµών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Θα έχει δυναµικότητα 128.200 tn/έτος και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόµενων σύµµεικτων απορριµµάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης Δήµων της ΠΕ Θεσσαλονίκης (Δήµοι Καλαµαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερµαϊκού, Θέρµης και 40 Δήµου Θεσσαλονίκης), τα σύµµεικτα απορρίµµατα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείµµατα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15 έκαστο), τα υπολείµµατα των µονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο).

Η «Σύνταξη Μελετών για την Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριµµάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τοµέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» υπεγράφη µετά από διαγωνιστική διαδικασία µε ανάδοχη σύµπραξη µελετητικών γραφείων “ΕΠΤΑ Α.Ε. – Ι. ΦΡΑΝΤΖΗΣ & ΣΥΝ/ΤΕΣ ΕΠΕ – CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟ/ ΜΗΧ/ΚΟΙ ΑΕ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – ΜΠΟΛΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ – BOΓlATZHΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ”.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης της μελέτης ορίζεται σε οκτώ μήνες, από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Η μονάδα επεξεργασίας των εισερχομένων στερεών αποβλήτων δύναται να κατασκευασθεί είτε α) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, β) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, γ) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και βιολογικής ξήρανσης. Η τελική επιλογή της τεχνολογίας θα γίνει κατά την εκπόνηση της μελέτης.

Στην ίδια υποδομή θα κατασκευαστεί και η μονάδα επεξεργασίας προεπιλεγμένων βιοαποβλήτων, που αφορά την εξυπηρέτηση των Δήμων Θέρμης και Θεσσαλονίκης (65%).  Η μονάδα θα επεξεργάζεται και τα πράσινα απόβλητα ενώ θα εξεταστεί τεχνολογικά και η συνεπεξεργασία ιλύων από τις ΕΕΛ. Η δυναμικότητα της μονάδας αυτής ανέρχεται σε 17.500 tn/έτος.

Με βάση τους βασικούς ποσοτικούς στόχους του νέου ΕΣΔΑ για το έτος 2020, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 30% του συνόλου των ΑΣΑ. Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων συμβάλει στην επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ.

«Δίνουµε λύση στο µεγάλο θέµα της διαχείρισης των απορριµµάτων σύµφωνα µε όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονοµία µε σκοπό να µην υπάρξει καµία µελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαικά πρόστιµα-τέλη για µη ορθολογική διαχείριση», τονίζει ο κ. Γεράνης.   

Σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ η κατασκευή και η λειτουργία µιας σύγχρονης µονάδας επεξεργασίας αποβλήτων θα έχει σηµαντικά οφέλη για την Περιφέρεια γιατί θα µειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων και την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων, ενώ θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων. Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονοµική ταφή και τις συνδεόµενες µε αυτό το θέµα κοινωνικές αντιδράσεις. «Δεδομένου, επίσης, ότι η απευθείας ταφή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ έχει ως συνέπεια την εκπομπή αερίων και στραγγισμάτων, με την εγκατάσταση της προτεινόμενης μονάδας μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας, όχι μόνο περιορίζονται οι εκπομπές στον αέρα και το έδαφος, αλλά επιτυγχάνεται και μείωση του απορριμματικού όγκου με ταυτόχρονη αύξηση στη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ/Υ και παραγωγή ενέργεια μέσω της αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου, προσθέτει ο ΦΟΔΣΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ