20

OCT
2018

Υπεγράφη στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ η σύνταξη μελετών για την υλοποίησή της

Που θα γίνει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (Video)

01 Jun 201817.47

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η σύνταξη μελέτης για την εκπόνηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση Άγ. Αντώνιος, σε έκταση του δήμου Θέρμης, υπογράφηκε χθες στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ.

Πρόκειται όπως είπε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Μιχάλης Γεράνης μιλώντας σε δημοσιογράφους, για ένα μεγάλο έργο που θα εξυπηρετεί όλη την περιφερειακή ενότητα της Χαλκιδικής όλους τους ανατολικούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Πυλαίας-Χορτιάτης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς) και μεγάλο ποσοστό του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το συγκεκριμένο έργο ο ΦΟΔΣΑ προχωρά στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού. Όπως υπενθύμισε ο κ. Γεράνης, βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία η μελέτη για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων του δυτικού τομέα (δηµοπρατείται τον lούνιο) και σε ολοκλήρωση κατασκευής βρίσκεται το έργο στην περιφερειακή ενότητα Σερρών που θα δοθεί προς χρήση τον Απρίλιο του 2019. «Αυτό σημαίνει ότι δυο εκατομμύρια πολίτες στην Κ. Μακεδονία θα δουν διαφορετικά τα πράγματα στη διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Γεράνης, ο οποίος ευχαρίστησε όλη την οικογένεια της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως είπε «σε αυτό το ευαίσθητο θέμα του περιβάλλοντος έχουμε ομονοήσει και πρωτοπορούμε σαν Κεντρική Μακεδονία».


Εγνατία διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Ζήτησε επίσης να δοθεί βαρύτητα στο σχέδιο που ο ΦΟΔΣΑ θα καταθέσει σύντομα και αφορά το όραμα για την Εγνατία διαχείρισης στερών αποβλήτων, από την ήπειρο μέχρι την ανατολική Μακεδονία. «Προχωράμε από σήμερα για να το βρούμε μπροστά μας. Θα δώσει λύσει σε όλη τη Β. Ελλάδα», είπε ο κ. Γεράνης, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε «να δούμε αυτά που βλέπουμε στις προηγμένες χώρες και στην Ελλάδα».

Την υποστήριξη των αρμοδίων υπουργών για την υλοποίηση της ιδέας της Εγνατία διαχείρισης στερών αποβλήτων, από την ήπειρο μέχρι την ανατολική Μακεδονία, ζήτησε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Γιάννης Μπουτάρης, «έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό, από τα σκουπίδια να βγει κέρδος», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε δηλαδή το υπόλειμμα από τις παραπάνω διαδικασίες να αξιοποιείται ενεργειακά για την παραγωγή ενέργειας.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της κυκλικής οικονομίας, στην ανακύκλωση . «Ο,τι και να κάνει ο όποιος δήμος αν δεν συμμετέχει ενεργά ο δήμος δεν πρόκειται να προχωρήσει. Ο δήμος βρίσκεται σε ένα ποσοστό 20% και η κοινοτική οδηγία λέει ότι μέχρι το 2020-21 πρέπει να φτάσουμε στο 50%. Είναι αδύνατον να φτάσουμε χωρίς τη συνδρομή των πολιτών», τόνισε.


Το έργο σε αριθμούς

Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα ανατολικού τομέα, πρόκειται να εγκατασταθεί σε θέση η οποία βρίσκεται µεταξύ των οικισµών Κάτω Σχολαρίου και Αγίου Αντωνίου. Θα έχει δυναµικότητα 128.200 tn/έτος και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόµενων σύµµεικτων απορριµµάτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης Δήµων της ΠΕ Θεσσαλονίκης (Δήµοι Καλαµαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερµαϊκού, Θέρµης και 40 Δήµου Θεσσαλονίκης), τα σύµµεικτα απορρίµµατα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείµµατα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15 έκαστο), τα υπολείµµατα των µονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (10% έκαστο).

Η «Σύνταξη Μελετών για την Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριµµάτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τοµέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» υπεγράφη µετά από διαγωνιστική διαδικασία µε ανάδοχη σύµπραξη µελετητικών γραφείων “ΕΠΤΑ Α.Ε. – Ι. ΦΡΑΝΤΖΗΣ & ΣΥΝ/ΤΕΣ ΕΠΕ – CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟ/ ΜΗΧ/ΚΟΙ ΑΕ – ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕ – ΜΠΟΛΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ – BOΓlATZHΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ”.

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης της μελέτης ορίζεται σε οκτώ μήνες, από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Η μονάδα επεξεργασίας των εισερχομένων στερεών αποβλήτων δύναται να κατασκευασθεί είτε α) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, β) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας, γ) ως μονάδα μηχανικής διαλογής και βιολογικής ξήρανσης. Η τελική επιλογή της τεχνολογίας θα γίνει κατά την εκπόνηση της μελέτης.

Στην ίδια υποδομή θα κατασκευαστεί και η μονάδα επεξεργασίας προεπιλεγμένων βιοαποβλήτων, που αφορά την εξυπηρέτηση των Δήμων Θέρμης και Θεσσαλονίκης (65%).  Η μονάδα θα επεξεργάζεται και τα πράσινα απόβλητα ενώ θα εξεταστεί τεχνολογικά και η συνεπεξεργασία ιλύων από τις ΕΕΛ. Η δυναμικότητα της μονάδας αυτής ανέρχεται σε 17.500 tn/έτος.

Με βάση τους βασικούς ποσοτικούς στόχους του νέου ΕΣΔΑ για το έτος 2020, η υγειονομική ταφή πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 30% του συνόλου των ΑΣΑ. Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων συμβάλει στην επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ.

«Δίνουµε λύση στο µεγάλο θέµα της διαχείρισης των απορριµµάτων σύµφωνα µε όλους τους εθνικούς και κοινοτικούς στόχους για τα απόβλητα και την κυκλική οικονοµία µε σκοπό να µην υπάρξει καµία µελλοντική επιβάρυνση από Εθνικά ή Ευρωπαικά πρόστιµα-τέλη για µη ορθολογική διαχείριση», τονίζει ο κ. Γεράνης.   

Σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ η κατασκευή και η λειτουργία µιας σύγχρονης µονάδας επεξεργασίας αποβλήτων θα έχει σηµαντικά οφέλη για την Περιφέρεια γιατί θα µειώσει δραστικά τον όγκο των προς διάθεση αποβλήτων και την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων, ενώ θα περιορίσει δραστικά την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων. Τέλος, θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονοµική ταφή και τις συνδεόµενες µε αυτό το θέµα κοινωνικές αντιδράσεις. «Δεδομένου, επίσης, ότι η απευθείας ταφή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ έχει ως συνέπεια την εκπομπή αερίων και στραγγισμάτων, με την εγκατάσταση της προτεινόμενης μονάδας μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας, όχι μόνο περιορίζονται οι εκπομπές στον αέρα και το έδαφος, αλλά επιτυγχάνεται και μείωση του απορριμματικού όγκου με ταυτόχρονη αύξηση στη διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ/Υ και παραγωγή ενέργεια μέσω της αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου, προσθέτει ο ΦΟΔΣΑ.ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Έκθεση μόδας με ανακυκλώσιμα υλικά στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Τοπικά20 Oct 201819.44

Η έκθεση διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας»

Θεσσαλονίκη: Μεταφορά κρατουμένου στo πορτμπαγκάζ τζιπ της ΕΛ.ΑΣ! (ΦΩΤΟ)

Τοπικά20 Oct 201818.33

Καταγγελία για απαράδεκτη πρακτική μεταφοράς κρατουμένου

Μυλόπουλος: Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με μετρό το 2020 η Θεσσαλονίκη

Τοπικά20 Oct 201817.54

Τι απάντησε για τις κατηγορίες που του αποδίδει η ΝΔ για το ΑΠΘ

Φωτογραφία της Δήμητρας Θωμά

Θεσσαλονίκη: Μαύρο πανό στον Λευκό Πύργο από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Τοπικά20 Oct 201817.23

Διαμαρτυρία της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Eldorado Gold και τις Σκουριές

Θεσσαλονίκη: «Λάμπει» η ΔΕΘ με την 33η KOSMIMA!

Τοπικά20 Oct 201812.30

Ένας πολύτιμος κόσμος άνοιξε τις πύλες του σήμερα στη Θεσσαλονίκη

ΤΩΡΑ: Έκτακτη διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά20 Oct 201810.27

Πότε αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα

Τοπικά20 Oct 201810.00

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής σε Ιόνιο - Από Δευτέρα σε όλη τη χώρα

Θεσσαλονίκη: Θα «πέσει» η ΕΡΤ το Σ/Κ – Ποιες ώρες δεν θα εκπέμπει

Τοπικά20 Oct 201802.08

Διακοπές στο πρόγραμμα λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής Χορτιάτη ΘεσσαλονίκηςΜασούτηςMediterranean CosmosMollersΝυχτερινος Ημιμαραθωνιος


NLPAgaphISTyposthes.gr - Twitter

ΔημήτριαTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία