Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δίκτυο συνεργασίας Πανεπιστημίων για την ενίσχυση του αλληλοσεβασμού

Αρχίζει δράση στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΑΠΘ

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη συγκρότηση ενός ακαδημαϊκού δικτύου συνεργασίας πανεπιστημίων της Ανατολικής Μεσογείου και της Παρευξείνιας Ζώνης, και μετά από εντατικές διεργασίες αρκετών μηνών, το Δίκτυο «Black Sea and Eastern Mediterranean Academic Network (BSEMAN)» θα πραγματοποιήσει το ιδρυτικό του Συνέδριο, το Σάββατο 26 Μαΐου 2018.

Το ΑΠΘ θα φιλοξενήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα καθοριστούν τα όργανα και το πρώτο πρόγραμμα δράσης του Δικτύου, ενώ τα μέλη του θα υπογράψουν το Μνημόνιο Συγκρότησής του.

Στο υπό ίδρυση Δίκτυο θα συμμετέχουν Πρυτάνεις, Πρόεδροι και εκπρόσωποι περισσότερων από 50 Πανεπιστήμια από όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Παρευξείνιας Ζώνης. Με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου θα υπογραφεί το πολυμερές Μνημόνιο Συγκρότησης του Δικτύου από τους εκπροσώπους των Ιδρυμάτων.

Ο Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Αν. Καθηγητής Γρηγόριος Ζαρωτιάδης εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Είναι μια πρωτοβουλία διεθνούς εμβέλειας από ιδρύματα της περιοχής, όμως με πρωτεύοντα τον ρόλο του ΑΠΘ. Έχουν μαζευτεί 50 και πλέον ιδρύματα που θέλουν να συμμετέχουν από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας. Σκοπός είναι να ανταποκριθούν στον ρόλο που αναγνωρίζουν για τον εαυτό του ώστε να στρατεύσουν με την ακαδημαϊκή τους υπόσταση την υποστήριξη της ελευθερίας της σκέψης στην ενίσχυση του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας, στην προώθηση της επιστημονικά και περιβαλλοντικά ισότιμης ανάπτυξης, στην ειρήνη και στην ευημερία, σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα που ιστορικά τουλάχιστον έχει να επιδείξει και τις δύο πλευρές: και της συνεργασίας και της ευημερίας, και των πολλών ιστορικών και πολιτισμικών επιτευγμάτων, αλλά από την άλλη και των συγκρούσεων και των διαφόρων ειδών προσβολών της ανθρώπινης κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα το δίκτυο θέλει να δράσει σε αυτή την κατεύθυνση που προανέφερα, αξιοποιώντας, όμως τόσο την εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των μελών του, και τις ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών, όσο και την ερευνητική συνεργασία, και τη συνδιοργάνωση επιστημονικής ή εμπορικής και οικονομικής φύσεως γεγονότων».

Πού θα είναι η έδρα του δικτύου; «Αυτό που υπογραμμίζουμε και θεωρούμε τιμητικό είναι πως το ιδρυτικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας», σημείωσε ο κ. Ζαρωτιάδης. Και συμπλήρωσε: «Η έδρα του δικτύου θα αλλάζει και τόπο», ενώ είπε πως χωρίς να θέλει να προκαταλάβει την αυριανή συνέλευση θεωρεί πολύ πιθανό η έδρα να έρθει στην Θεσσαλονίκη.

Να αναφέρουμε ότι η Τελετή επίσημης υπογραφής του Μνημονίου Συγκρότησης του Δικτύου, θα λάβει χώρα το Σάββατο 26/5/2018, στις 12:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και ώρες 15:00-18:00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου», στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις προοπτικές του Δικτύου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων θα απευθύνουν σύντομες εισηγήσεις σχετικά με τις απόψεις των Πανεπιστημίων τους και το όραμά τους για το Δίκτυο BSEMAN. Η συζήτηση είναι ανοικτή στο κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ