Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πολυκυτταρική η καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου

Τα χαρακτηριστικά της περιέγραψε ο καθηγητής  Θεόδωρος Καρακώστας στο δημοτικό συμβούλιο ...

Για μια πρωτόγνωρη και σπάνια καταιγίδα, μίλησε σήμερα ο Θεόδωρος Καρακώστας, καθηγητής τμ. Γεωλογίας και θετικών επιστημών του ΑΠΘ, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως είπε ο καθηγητής που ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τον καιρό και ιδιαίτερα με τις  καταιγίδες, η καταιγίδα ήταν ιδιαίτερη, γιατί χτύπησε το κέντρο της πόλης, ενώ ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Όπως είπε η καταιγίδα ήταν πολυκύτταρη και γι΄αυτό κράτησε περισσότερη ώρα, ενώ υπήρχαν διαφορετικές ραγδαιότητες και ρυθμός βροχής. "Έπεσε πραγματικά πολύ νερό στη πόλη", τόνισε ο κ. Καρακώστας επισημαίνοντας ότι και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις (στις 5 Μάιου 10,4 χιλιοστά, στις 6 Μαΐου7,7 χιλιοστά και στις 7 Μαΐου, 18,8 χιλιοστά).

Αναφέρθηκε στους μέσους όρους βροχόπτωσης τον μήνα Μάιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις μετρήσεις που γίνονται στον σταθμό του ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα:

-την περίοδο 1931-1960 ήταν κατά μέσο όρο 40,2 χιλιοστά τον μήνα

- την περίοδο 1961-1990 ήταν 50,3 χιλιοστά τον μήνα

Στις 10 Μαΐου το ποσό βροχόπτωσης που έπεσε μόνο στην περιοχή της πόλης ήταν 72 χιλιοστά.

Ο κ. Καρακώστας, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την ποσότητα του νερού που έπεφτε ανά δεκάλεπτο, από τις 12.38 και μετά που ξεκίνησε η καταιγίδα. Η μέγιστη ραγδαιότητα ήταν 22,8 χιλιοστά το δεκάλεπτο.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι 1 χιλιοστό νερού βροχής αντιστοιχεί με το να πάρουμε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου και να ρίξουμε ένα λίτρο νερό και να θέλουμε ο υδροφόρος ορίζοντας να απορροφήσει το νερό στο διάστημα αυτό. Έδειξε ακόμη  εικόνες από ραντάρ για το πώς εξελίχθηκε το φαινόμενο, ενώ για το χαλάζι που έπεσε είπε ότι ήταν μεγέθους από στραγάλι μέχρι και κεράσι, άλλες φορές λείο, τις περισσότερες απιοειδές, που δηλώνει ότι η καταιγίδα είχε τρομερή ανάπτυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί