15

AUG
2018

Γίνεται Επίτιμος Διδάκτορας ΑΠΘ –Σε λίγο η Θεολογική τιμά την προσφορά του στην Εκκλησία, στη θεολογία και στην ιεραποστολή

Θεσσαλονίκη: Ο Πατριάρχης που ξεχώρισε για το έργο του στην Αφρική

17 May 201819.10

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ


Όταν ήταν Μητροπολίτης Καμερούν, ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση. Ανήγειρε ιερούς ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία, βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες. Την εποχή που βρίσκονταν στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, ίδρυσε 4 Ιεραποστολικά κέντρα στην πρωτεύουσα Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χωρητικότητος 400 συνέδρων, δύο μεγάλα Ιεραποστολικά Κέντρα στο Μαλάουι, τα οποία περιλαμβάνουν νοσοκομείο, τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς. Επίσης με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων, ανακαίνισε το «Ελληνικό τετράγωνο» (Σχολείο-Εκκλησία-Πρεσβυτέριο) στην πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Ακόμη, θεμελίωσε Ιερούς Ναούς και συνέβαλε στην ίδρυση Ελληνικών Κοινοτήτων στην Μποτσουάνα και την Αγκόλα.

Λίγο μετά στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιεραρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Το σημαντικό κηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄ (κατά κόσμον Νικόλαου Χορευτάκη), τόσο στην εποχή που ζούσε στην Ελλάδα, όσο και στην θητεία του σε χώρες της Αφρικής θα τιμηθεί απόψε σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ απόψε ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, «ο τιμώμενος αποτελεί μία εξέχουσα προσωπικότητα με μέγιστη προσφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στον χριστιανικό κόσμο, στην Αφρικανική Ήπειρο και στον ελληνισμό. Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρος Β', εργάζεται και μοχθεί για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών, λαών, ανθρώπων και πολιτισμών στην Αφρική».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Ι. Σκαλτσής, που θα κάνει την προσφώνηση στην εκδήλωση και θα απευθύνει και χαιρετισμό δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι: «το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ εκτιμά την πολυετή προσφορά του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρου Β' στην Εκκλησία, στη θεολογία και στην ιεραποστολή. Το έργο του έχει στόχο την ειρήνευση των ανθρώπων σε μια αχανή ήπειρο με συγκρούσεις και φανατισμούς, με πολιτισμικές διαφοροποιήσεις και κοινωνικές αναταραχές, και η συμβολή του είναι πολύ σημαντική προς την κατεύθυνση της καταλαγής και της ειρήνευσης, και γίνεται πάντα σε συνεργασία με εκπροσώπους άλλων χριστιανικών κοινοτήτων και άλλων θρησκευμάτων».


Παλιός απόφοιτος του ΑΠΘ


Συμπλήρωσε πως η Θεολογική του ΑΠΘ έχει και μια άλλη σχέση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’. «Είναι παλιός απόφοιτός μας. Και το τμήμα μας συνεργάζεται και επιστημονικά με τον Πατριάρχη. Καθηγητές μας διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο του Κονγκό, είτε δια ζώσης, είτε μέσω skype. Και υπάρχει στενή συνεργασία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας», εξήγησε ο κ. Σκαλτσής.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' χθες ήταν στο Άγιο Όρος και θα βρίσκεται σήμερα στην πόλη μας για την τελετή Αναγόρευσης. Κατά τη διάρκεία της θα δώσει ομιλία με θέμα ««Η ιεραποστολή στην Αφρική εν έργω και αληθεία».

Στην εκδήλωση θα κάνουν χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Καθηγητής Μιλτιάδης Δ. Κωνσταντίνου, ενώ ο έπαινος θα δοθεί από τον Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας, Αιδεσιμολογιότατο π. Βασίλειο Ι. Καλλιακμάνη. Στο τέλος θα υπάρχει μουσική αποφώνηση από τον Βυζαντινό Χορό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Παπαεμμανουήλ.


Ποιος είναι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β'


Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β' (κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης) γεννήθηκε στην Κρήτη το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία της Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Xειροτονήθηκε Διάκονος το 1975 και Πρεσβύτερος το 1978 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λάμπης και Σφακίων Κυρό Θεόδωρο (Τζεδάκη).


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Καιρός σε Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική: Πού έρχονται βροχές τον Δεκαπενταύγουστο

Τοπικά15 Aug 201800.10

Ο Δεκαπενταύγουστος μας φέρνει και αλλαγές στον καιρό!


Ο Επιτάφιος της Παναγίας στη Γουμένισσα

Τοπικά14 Aug 201817.50

Ο εορτασμός της Μεταστάσεως της Παναγίας είναι πανελλαδικά μοναδικός και ξεχωριστός και συγκεντρώνει πλήθος πιστών


Από το απόγευμα οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Τοπικά14 Aug 201816.20

Κορυφώνονται αύριο με τον επίσημο εορτασμό

Θεσσαλονίκη: Έκτακτη διακοπή νερού σε περιοχές της πόλης

Τοπικά14 Aug 201816.11

Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί το πρόβλημα 

Χαλκιδική: Τροχαίο με έναν τραυματία – Άνοιξε ο δρόμος

Τοπικά14 Aug 201815.39

Σύγκρουση αυτοκινήτου με ΙΧ στη διασταύρωση Βατοπεδίου


Χαλκιδική: Χειροπέδες σε 35χρονο για ναρκωτικά

Τοπικά14 Aug 201815.30

Συλλήψεις κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων

Θεσσαλονίκη: Νέες θέσεις στάθμευσης για μηχανές – Πασαλάκια για λεωφορεία

Τοπικά14 Aug 201815.02

Πλαστικά πασαλάκια σε νέους δρόμους και νέες θέσεις στάθμευσης


Δεκαπενταύγουστος στη Χαλκιδική: Τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας

Τοπικά14 Aug 201815.00

Πώς γιορτάζεται στη Χαλκιδική το «Μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού

Χαλκιδική: Καπνοί στον Άγιο Μάμα – Κινητοποίηση Πυροσβεστικής

Τοπικά14 Aug 201814.22

Αναστάτωση για περιστατικό στον Άγιο ΜάμαΜασούτης

Mediterranean CosmosBlue LagoonΕΛΠΕΔΕΘΠΟΥ


ISTyposthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία