Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης»

Στην Αίθουσα Αλλατίνη-Dassault

Στο πλαίσιο του κύκλου «Ελληνογαλλικές συζητήσεις της Θεσσαλονίκης», το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διάλεξη με τίτλο:

 O τζιχαντισμός στην Ευρώπη

Τι είναι το τζιχαντιστικό Ισλάμ; Για ποιο λόγο η ανάλυση επικεντρώνεται στα ζητήματα της 3ης και 4ης πλέον γενιάς του Τζιχάντ; Κατά πόσο η Αραβική Άνοιξη έχει επηρεάσει την άνοδο του Τζιχαντισμού; Ποιοι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της ιδεολογικής ριζοσπαστικοποίησης των σουνιτών Μουσουλμάνων;

Η άνοδος του Τζιχαντισμού αποτελεί κύριο ζήτημα ασφάλειας και κομβική πρόκληση για το δυτικό κόσμο σήμερα. Κι αυτό γιατί η ριζοσπαστικοποίηση μέρους των σουνιτών μουσουλμάνων δεν αποτελεί απλώς ένα θέμα πρακτικής εφαρμογής που εμπεριέχει απλώς τον αταβισμό της βίας αλλά έχει λάβει και συγκεκριμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα ο εισοδισμός των Τζιχανστιστών στις νέες γενιές των Μουσουλμάνων που ζουν στη Δύση να γίνεται πιο οργανωμένος και συστηματικός. 

Ομιλητές:

Gilles KEPEL, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po Paris), ειδικός του ισλάμ & του σύγχρονου αραβικού κόσμου

Σπύρος ΛΙΤΣΑΣ, Αν. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παν. Μακεδονίας

Συντονισμός: Ρεβέκκα ΠΑΙΔΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν. Μακεδονίας

Ελεύθερη είσοδος

Ταυτόχρονη μετάφραση

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους φοιτητές.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές:

Ο Gilles Kepel είναι Γάλλος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος, εξέχων μελετητής του ισλάμ και του σύγχρονου αραβικού κόσμου. Καθηγητής στα Institut d'Études Politiques και École Normale Supérieure στο Παρίσι. Senior Fellow στο Institut Universitaire de France και στο London School of Economics and Political Science (LSE). Μιλά γαλλικά, αγγλικά, αραβικά, ιταλικά.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία: Ηεπιστροφή του Θεού (La revanche de dieu), επιμ. Ευαγγελία Χατζηευστρατίου, μτφ. Γιώργος Φασουλάκης, εκδ. Λιβάνη, 1992, Τζιχάντ. Ο ιερός πόλεμος (Jihad. Expansion et déclin de l’islamisme), μτφ. Ελένη Τσερεζόλε, εκδ. Καστανιώτη, 2001.

O Σπυρίδων Λίτσας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής Θεωρίας στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Στρατού και επισκέπτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Durham, UK και υπότροφος του προγράμματος Study of the US Institutes of Scholars / US Foreign Policy του Βureau of Educational and Cultural Affairs του US Department of State για το 2015.

Μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους έχουν κυκλοφορήσει στα αγγλικά και στα ελληνικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ