26

APR
2018

Με την «Φοιτητική Εβδομάδα» και το «ΑΠΘ την Κυριακή»

Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ κάνει άνοιγμα στην πόλη με δράσεις

17 Apr 201816.37

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πώς λειτουργούν τα drones και πώς μπορεί η ροκ μουσική να σχολιάσει επιστημονικά θέματα; Πώς κατασκευάζεται και εκτοξεύεται ένας πύραυλος και πώς μπορούμε να μάθουμε φυσική μέσα από απλά πειράματα;

Οι απαντήσεις θα δοθούν μέσα από τις δράσεις του προγράμματος «ΑΠΘ την Κυριακή» που θα διεξαχθεί στις 6, 13 και 20 Μάη στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας συνολικά 55 δράσεις. Επιδείξεις, πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, πολυπολιτισμικά παιχνίδια, ξεναγήσεις θα γίνουν τις παραπάνω ημερομηνίες και οι οποίες πραγματοποιούνται από 1080 φοιτητές του ΑΠΘ που τις προετοίμασαν και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Νωρίτερα, από τις 20 Απρίλη θα ξεκινήσει ένας άλλος καθιερωμένος θεσμός του ΑΠΘ, η «Φοιτητική Εβδομάδα» που φέτος έχει 48 εκδηλώσεις στο πρόγραμμά της με τη συμμετοχή 500 εθελοντών φοιτητών/τριων.

Μέχρι και τις 10 Ιουνίου θα παρουσιάσει εικαστικές, θεατρικές, επιστημονικές και αθλητικές δράσεις τόσο στο campus, όσο και σε άλλους χώρους στην πόλη (Βαφοπούλειο, Αυλαία, Πολιτιστικό Κέντρο Παύλου Μελά κα). Αν την παρακολουθήσετε θα μάθετε πώς να κάνετε αναρρίχηση σε πύργο 8 μέτρων, θα δείτε πώς παίζεται το ράγκμπι, πώς σχεδιάζονται οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, αλλά και πώς είναι η καθημερινότητα ενός φοιτητή μέσα από μια γλυπτική εγκατάσταση.

Στο πλαίσιο της «Φοιτητικής Εβδομάδας» θα γίνει και το γνωστό «Κυνήγι του θησαυρού», ο «Αλεξάνδρειος Δρόμος», προβολές ντοκιμαντέρ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συναυλία κάτω από τα αστέρια στα γρασίδια του ΑΠΘ με θέμα «Ο Τσιτσάνης συναντάει τον Λούις Άρμστρονγκ» με ρεμπέτικο και τζαζ.

«Σιγά σιγά αναδεικνύεται ότι το ΑΠΘ ανήκει στην πόλη και οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του», σημείωσε η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου το μεσημέρι της Τρίτης κατά την διάρκεια παρουσίασης των δύο προγραμμάτων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών Νίκος Χ. Βαρσακέλης είπε πως ο αριθμός των εθελοντών που συμμετέχουν στις δράσεις έχει αυξηθεί, όσο και η απήχηση των δράσεων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Πέρυσι στο ΑΠΘ την Κυριακή είχαμε 350 εθελοντές και φέτος 1080, και αντίστοιχα στην φοιτητική εβδομάδα είχαμε 150 και φέτος έχουμε 500. Και στο facebook το ΑΠΘ την Κυριακή έχει 300 followers ενώ η Φοιτητική Εβδομάδα 2200», δήλωσε χαρακτηριστικά, και τόνισε πως φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά και το τμήμα Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα: "Τα αδέσποτα ζώα δεν πέφτουν από τον ουρανό" και εκδήλωσης "Οταν η μουσική δίνει ψυχή στις καρδιές και φτερά στη σκέψη".

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Φοιτητικής Εβδομάδας κ. Γιώργος Κατσάγγελος αφού έκανε μια αναδρομή στο θεσμό που ξεκίνησε από το 1955, είχε πολλές παύσεις για διάφορους λόγους όμως εδώ και λίγα χρόνια επαναλειτουργεί δυναμικά, είπε πως «μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές οι φοιτητές βρίσκουν έναν τρόπο να επικοινωνήσουν με το ευρύτερο κοινό και να εκφραστούν μέσω της τέχνης, της επιστήμης και του αθλητισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Επικοινωνίας ΑΠΘ κ. Σπύρος Βούγιας κάθε φορά εντυπωσιάζεται από την ποιότητα, την έκταση και το βάθος των δύο προγραμμάτων.

Να σημειωθεί πως το κόστος για τις δράσεις του «ΑΠΘ την Κυριακή» είναι 16.000 ευρώ και καλύπτεται από πολιτιστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η «Φοιτητική Εβομάδα» κοστίζει 20.000 ευρώ και το κόστος το καλύπτει η Φοιτητική Λέσχη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. «Προσπαθούμε για όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος», σχολίασε ο κ. Βαρσακέλης απαντώντας σε ερώτηση για το οικονομικό κομμάτι των προγραμμάτων.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Αποκτά ζωή το στρατόπεδο Κόδρα στη Θεσσαλονίκη!

Τοπικά26 Apr 201800.56

Τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα

Θεσσαλονίκη: Πώς ο Μασούτης φέρνει τα ψώνια στην πόρτα σου!

Τοπικά26 Apr 201800.02

Πιο εύκολα από ποτέ με τη νέα εφαρμογή "Scan & Shop"!

Θεσσαλονίκη: Αύξηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στη Β. Ελλάδα

Τοπικά25 Apr 201820.40

Ανακοίνωση της οργάνωσης για πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης και συνωστισμό


Στη Θεσσαλονίκη από αύριο η 87η Σύνοδος Πρυτάνεων

Τοπικά25 Apr 201819.00

Ποια θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα


«Οδηγούμε ακόμη και 19 ώρες συνεχόμενα» - Ζητούν μέτρα οι οδηγοί μεταφορών

Τοπικά25 Apr 201818.50

Τη λήψη μέτρων ζήτησαν από τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς


Θεσσαλονίκη: Ισόβια σε 2 Αλβανούς για δολοφονία πριν από... 22 χρόνια

Τοπικά25 Apr 201818.40

Πρόκειται για θείο και ανιψιό – Καταδικάστηκαν ερήμην


Θεσσαλονίκη: Ανοικτό μουσείο “ζωντανής” τέχνης σε σταθμό του Μετρό

Τοπικά25 Apr 201818.30

Μια ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση φοιτητών, όπου κλασσικοί πίνακες προβάλλονται από οθόνες και αποκτούν ζωή και κίνηση

Η σαλονικιώτικη γαστρονομία... γοήτευσε το Βελιγράδι!

Τοπικά25 Apr 201818.00

Παρουσίαση της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης στην πρωτεύουσα της Σερβίας


Από την ανάρτηση ποιήματος σε γερανό του μετρό στην Αγίας Σοφίας

Θεσσαλονίκη: Η ποίηση θα κάνει.... απόβαση στο Μετρό στο Σιντριβάνι

Τοπικά25 Apr 201817.50

Με στίχους του Κλείτου Κύρου σε πανό στο εργοτάξιο του Μετρό ενόψει της 15ης ΔΕΒΘ  ΜασούτηςΕΛΠΕhemaplexFrescon
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Θέατρο Τ© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία