22

JUN
2018

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη που ήταν επίτιμος Διδάκτοράς του

Αντίο ΑΠΘ στον Βιτόριο Ταβιάνι – Όταν είχε έρθει Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

16 Apr 201815.40
Μετά την πρόσφατη απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Αντωνίου-Αιμιλίου Ν. Ταχιάου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποχαιρετά και τον Επίτιμο Διδάκτορά του και σπουδαίο σκηνοθέτη, Βιτόριο Ταβιάνι.

Ο Αντώνιος-Αιμίλιος Ν. Ταχιάος Ομότιμος Καθηγητής της Ιστορίας και Γραμματείας των Σλαβικών Εκκλησιών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου δίδαξε από το 1966, «ενσάρκωνε όλα αυτά στα οποία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσβλέπει: Την αριστεία σε όλους τους ακαδημαϊκούς τομείς, την έρευνα και την πολυετή διδασκαλία, την αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο, από την Ανατολή έως τη Δύση», όπως ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, στον επικήδειο που εκφώνησε.

Ο Βιτόριο Ταβιάνι και ο αδερφός του Πάολο είχαν αναγορευτεί Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, για την προσφορά τους στις τέχνες, στα γράμματα και στον πολιτισμό και γιατί συνδύασαν με επιτυχία την τέχνη του κινηματογράφου με την παγκόσμια γραμματεία και, ιδιαίτερα, με την ιταλική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Η Τελετή Αναγόρευσής τους είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, σε πανηγυρικό κλίμα, ενώ με αφορμή την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη, οι Ιταλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι έδωσαν Masterclass για τον κινηματογράφο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, αναφερόμενος στη συνεισφορά των αδερφών Ταβιάνι στην καλλιτεχνική και πολιτισμική κληρονομιά, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Κατόρθωσαν να ενώσουν αρμονικά τη λογοτεχνία, την ιστορία και την παράδοση σε ένα αποτέλεσμα ύψιστης ποιητικότητας που αναπαριστά την ωμή πραγματικότητα επιχρισμένη με μια δημιουργική μυθοπλασία. Αξίζει να διαφυλάξουμε τη σημερινή ημερομηνία γι’ αυτό που το έργο των σκηνοθετών Ταβιάνι μπόρεσε να υπoστηρίξει: τη συνένωση και την κατανόηση ανάμεσα στους λαούς. Συγχαίρω το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας για την πρωτοβουλία και την πρότασή του».


Στην ομιλία που εκφώνησαν αμέσως μετά την αναγόρευσή τους, με τίτλο «Εκ του σύνεγγυς στη ελληνική γη», οι αδελφοί Ταβιάνι, κατέθεσαν προσωπικές μαρτυρίες για τη ζωή και τις ταινίες τους και εξέφρασαν την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά «Κοιτάζοντας μέσα στο πηγάδι του παρελθόντος, αισθανόμασταν ανέκαθεν εγγύτερα στον ελληνικό πολιτισμό παρά στο ρωμαϊκό».

Η τελετή αναγόρευσης είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.auth.gr/video/18641


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Mollers
Τύπος Θεσσαλονίκης

Διακοπή ρεύματος σήμερα σε 3 περιοχές στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά22 Jun 201802.51

Δείτε τη λίστα με προβλήματα ηλεκτροδότησης


Δείτε ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά22 Jun 201802.36

Το κέντρο θα κινηθεί σε ρυθμούς Olympic Run το απόγευμα


Αίσιο τέλος σε εξαφάνιση 26χρονης – Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά22 Jun 201802.07

Η νεαρή κοπέλα είναι καλά στην υγεία της


ΑΡΣΙΣ: Ζητά ρούχα για άντρες κάθε ηλικίας

Τοπικά21 Jun 201820.00

Για τις ανάγκες των προσφύγων


Οι Έλληνες οι πιο απείθαρχοι και παρορμητικοί οδηγοί

Τοπικά21 Jun 201819.30

Τι αναφέρει έρευνα για τις κακές συμπεριφορές των αυτοκινητιστών σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες


Πού θα υπάρξει διακοπή ρεύματος αύριο Παρασκευή (22/6) στη Θεσσαλονίκη

Τοπικά21 Jun 201819.20

Χωρίς ρεύμα θα μείνουν τρεις περιοχές της πόληςΜασούτηςΕΛΠΕMollers


MollersΔΕΘ


ISTyposthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Θέατρο Τπαρτυ© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία