Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δουΐτσης: Η Θεσσαλονίκη αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της επόμενης μέρας

Άρθρο του Συντονιστή της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης στον «Τ.Θ.»

Γράφει ο Χρήστος Δουΐτσης,

Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, βιώνει μια πολυετή υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα: αποβιομηχάνιση, υψηλά ποσοστά ανεργίας, εγκατάλειψη της υπαίθρου, απώλεια παραδοσιακών αγορών των αγροτικών προϊόντων, απαξίωση των υφιστάμενων υποδομών, περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Από την άλλη μεριά, η παραδοσιακή σύγκριση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα στο παρελθόν δεν λειτούργησε θετικά, αντίθετα αναπαρήγαγε στερεότυπα και σύνδρομα που δεν βοήθησαν στην κατανόηση του ρόλου, της δυναμικής  και των δυνατοτήτων της πόλης.

Όμως, η Θεσσαλονίκη οφείλει να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά της αξίζει: η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της Βαλκανικής συνεργασίας, διπλωματικό κέντρο της ΝΑ Μεσογείου, το μεγαλύτερο λιμάνι των Βαλκανίων, που μπορεί να συνδέσει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας  και την Κεντρική Ευρώπη. Συνεπώς, η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει βασικό Ευρωπαϊκό κόμβο της Μεσογείου. Κόμβο διπλωματικό, ενεργειακό, εμπορικό, συγκοινωνιακό, αναπτυξιακό. Αυτό σημαίνει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η  κυβέρνηση ακόμα και μέσα στο δύσκολο, ασφυκτικόμνημονιακό πλαίσιο έδωσε λύσεις με την αποφασιστική της παρέμβαση σε σειρά θεμάτων που λίμναζαν για πολλά χρόνια (μετρό, ελεύθεροι χώροι,ΟΑΣΘ, οδικά έργα, αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, προγράμματα αστικών αναπλάσεων, νέες κοινωνικές δομές κλπ).

Το ειδικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, οι συχνές επισκέψεις του, η ίδρυση και αποτελεσματική λειτουργία του Γραφείου Πρωθυπουργού στην πόλη δίνουν λύσεις σε σειρά θεμάτων και αναβαθμίζει την επικοινωνία και την ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς της πόλης και της Β. Ελλάδας. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην πόλη,μέσα σ’ έναν μόλις χρόνο,πραγματοποιήθηκαν τρεις διεθνείς διπλωματικές συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Ουσιαστικά, η επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ολόκληρη τη Κεντρική Μακεδονία έχει ήδη ξεκινήσει. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που αναμένεται να λάβει χώρα, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να συζητηθούν οι εξειδικευμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη της πόλης και της Περιφέρειας.

Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου συστήματος αστικών συγκοινωνιών, η αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών, η έμφαση σε μακρόπνοα έργα συνδυασμένων μεταφορών και  ενεργειακών επενδύσεων, η αναβάθμιση των βιομηχανικών περιοχών, η εστίαση στον αγροδιατροφικό τομέα και στον τουρισμό, η έμφαση στις δράσεις εξωστρέφειας και στήριξης παραγωγικών καινοτομιών, η αξιοποίηση και ενιαία αντιμετώπιση του παραλιακού μετώπου, οι αστικές αναπλάσεις, η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα πουοφείλουν να εξειδικευτούν σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης και να αποτελέσουν στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Επίσης, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι επιστημονικοί φορείς και το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό της  πόλης μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια ανάδειξής της σε πραγματικό κέντρο εκπαίδευσης, δημιουργικής καινοτομίας και πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.

Αναμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη έχει την δική της ταυτότητα. Έχει δυναμική, διαθέτει ικανότητες. Οφείλει λοιπόν να τα διεκδικήσει.

Άρθρο του Χρήστου Δουΐτση από την Έντυπη Έκδοση της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ