Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητροπολιτικό πάρκο και 2 μουσεία στην «καρδιά» της δυτικής Θεσσαλονίκης!

Τι ανακοινώθηκε σήμερα από Καμμένο – Δεμουρτζίδη

Το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο όλης της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ένας πνεύμονας που θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και για την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, έκτασης τριακοσίων τριάντα έξι στρεμμάτων που παραδόθηκε σήμερα στο λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, το λαό του Παύλου Μελά. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τελετή παραχώρησης του στρατοπέδου από την πολιτεία στην τοπική κοινωνία, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι στο ένα από τα κτίρια του στρατοπέδου θα δημιουργηθεί μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης καθώς, όπως είπε, "πράγματι ακούγονται οι φωνές τους ακόμα σε αυτά τα κτίρια", και στο άλλο, ένα μόνιμο μουσείο  για τη γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού. Πρότεινε, μάλιστα, συμβολικά, στην επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού οι κύριες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα να γίνονται στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά.

Μιλώντας για το χώρο του στρατοπέδου επισήμανε ότι "αποτελεί χώρο μνήμης, χώρο δόξας, χώρο μαρτυρίου" και αναφερόμενος στην ιστορία του τόπου είπε: "ξέρουμε ότι αυτό το στρατόπεδο στο οποίο για πρώτη φορά ο ελληνικός στρατός ήρθε το 1912, με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1914 αποτέλεσε στρατόπεδο φιλοξενίας των συμμαχικών δυνάμεων. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, το 1940 οι γερμανοί το μετέτρεψαν σε τόπο μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το 1945 οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το πήραν πάλι στην κατοχή τους. Σήμερα μια και έξω παραδίδεται στο λαό κατόπιν των μεγάλων αγώνων που έκαναν οι επιτροπές πολιτών".

Για τη διαδικασία της παραχώρησης επισήμανε ότι οι βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης, και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πρώτη στιγμή που ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο δώσανε ο καθένας ξεχωριστά τη δική του μάχη για την απόδοση του στρατοπέδου. Το ίδιο, όπως υπογράμμισε, έκαναν και όλοι οι πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ειδικά για τις ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ότι "τριακόσιες τριάντα έξι χιλιάδες τετρακόσια τετραγωνικά μέτρα παραδίδονται, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν το πρόγραμμα της χρήσης των χώρων προς όφελος του προσωπικού. Θέλω να πω ότι αυτό το στρατόπεδο δεν παραδίδεται εν είδει ρουσφετιού ή αν θέλετε παραχώρησης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν, αλλά ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για το ότι, σαν αντάλλαγμα και αναγνώριση των Ενόπλων Δυνάμεων, παραχωρούνται από τον δήμο 83 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία". Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαμόρφωση του χώρου.

Δεμουρτζίδης: Παράθυρο για το μέλλον της Θεσσαλονίκης

Τη δυνατότητα που δίνεται στον δήμο Παύλου Μελά και τους πολίτες του "να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην ελπίδα, ένα παράθυρο για το μέλλον αυτής της πόλης, ένα παράθυρο για να δημιουργήσουμε έναν πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής, οξυγόνου για το περιβάλλον, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν μοχλό ανάπτυξης για όλη τη πόλη", υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Ο δήμαρχος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας "στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που οι πολίτες της κάνουν έναν διαρκή αγώνα για να κερδίσουν την καθημερινότητα τους, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που οι πολίτες της σε μια διαρκή πάλη για να κερδίσουν τη ζωή και μάλιστα σε μια πάλη άνιση μιας και η ανεργία έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που είναι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που είναι υποβαθμισμένη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης, του νομού, της Δυτικής Θεσσαλονίκης που χρόνια τώρα η κεντρική εξουσία έριχνε το βλέμμα της μόνο όταν ήταν να φέρει κάτι κακό που δεν μπορούσε να το πάει κάπου αλλού".

Ο κ. Δερμουτζίδης αναφέρθηκε στη "μεγάλη ιστορική αξία του στρατοπέδου" και στους ακόμη μεγαλύτερους αγώνες διεκδίκησης που έγιναν γι' αυτό", για πάνω από 15 χρόνια, ώστε το στρατόπεδο να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και πρόσθεσε: "Σήμερα εσείς αποδεικνύετε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούμε να λύσουμε προβλήματα που ταλανίζουν για δεκαετίες την πόλη, προβλήματα που η λύση τους είναι καμιά φορά αυτονόητη κι όμως δεν τη βλέπουμε, δεν μπορούμε να την επιτύχουμε".

"Αύριο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ιστορία του στρατοπέδου κι αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοποίησή του", υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά και εξήγησε πως ήδη έχει υποβληθεί πρόταση στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπάρχει και η εκπεφρασμένη θέση του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ότι δέκα εκατομμύρια θα έρθουν από τις ΟΧΕΒΑ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) για το στρατόπεδο Παύλου Μελά. "Κι αυτά τα δέκα εκατομμύρια θα έρθουν για να υπηρετήσουν μόνον την πρώτη φάση του σχεδίου, που είναι η απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία. Χρειάζονται ακόμη περισσότερα χρήματα, και φυσικά στην προσπάθεια που κάνουμε να αντλήσουμε πόρους από την Ευρώπη, προσβλέπουμε και τη δική σας βοήθεια γνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος", σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Δερμουτζίδης εξήρε τη συμβολή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, "για να φτάσουμε σήμερα σ' αυτό το αποτέλεσμα", όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και τη συμβολή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (και προσωπικά την κ. Νοτοπούλου και τον κ. Αντωνιάδη) που "μας έκαναν να νιώσουμε ότι σ' αυτή τη διαδρομή έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο, τον ισχυρότερο, τον πρωθυπουργό της χώρας".

Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να σκύψει με την ίδια ευαισθησία και στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Παύλου Μελά.

Ο Πρωθυπουργός

«Είμαστε εδώ για να δικαιώσουμε ένα σημαντικό αγώνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γίνεται πράξη μια κυβερνητική δέσμευση. Ο πρωθυπουργός αφού μίλησε για τη σημασία της ιστορίας του χώρου, σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και ευχαρίστησε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτήρισε σωστή την απόφαση να ιδρυθεί στο στρατόπεδο το μουσείο Εθνικής Αντίστασης, «σημαντική απόφαση να λειτουργήσει ένα ακόμα μουσείο αφιερωμένο στον ποντιακό ελληνισμό», είπε.

Το στρατόπεδο θα αναδειχθεί σε ένα πολιτιστικό-πολιτισμικό κέντρο και χώρο αναψυχής, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου, τον οποίο ευχαρίστησε «για τη γόνιμη συνεργασία και την επιμονή του που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε και στη θετική η συμβολή των κινημάτων ώστε το πρώην στρατόπεδο να μην μετατραπεί σε τσιμέντο αλλά σε χώρο ψυχαγωγίας για όλους. Μάλιστα όταν κάποιος από τους παρευρισκόμενους φώναξε «και χωρίς συρματοπλέγματα», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός ο χώρος θα ανήκει στους πολίτες και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους.

Δείτε τα βίντεο του typosthes.gr με στιγμιότυπα από τις δηλώσεις Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών