Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Υποτροφίες σε φοιτητές από ΕΥΑΘ – ΑΠΘ

Τι προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα...

Σύμφωνο συνεργασίας το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την υποστήριξη φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών αλλά και υποψήφιων διδακτόρων, υπέγραψαν σήμερα ΑΠΘ και ΕΥΑΘ.

Ειδικότερα, το σύμφωνο προβλέπει τη χορήγηση δύο υποτροφιών ετησίως (από 7.000 ευρώ) σε φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, για μεταπτυχιακά προγράμματα συναφή με τις δραστηριότητες της ΕΥΑΘ, και μίας υποτροφίας ανά τετραετία σε υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με συνολική διάρκεια τα 4 έτη για κάθε υπότροφο (9.500 ευρώ τον χρόνο).

Η προκήρυξη των υποτροφιών και η επιλογή των φοιτητών θα γίνονται από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα, ενώ τα θέματα των διπλωματικών εργασιών και της διδακτορικής έρευνας θα επιλέγονται με τη συμμετοχή της ΕΥΑΘ και μέρος τους θα εκπονείται υποχρεωτικά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Παράλληλα, η ίδια η ΕΥΑΘ θα αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις και την τεχνολογική κι επιστημονική υποστήριξη του ΑΠΘ σε θέματα σχετικά με συστήματα πληροφορικής, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, παραγωγή κι εξοικονόμηση ενέργειας, ποιότητα υδάτων και διαχείριση αποβλήτων, ό,τι δηλαδή άπτεται της ζώνης δραστηριότητας της εταιρείας.

Εξάλλου, υπάρχει και πρόβλεψη για διεξαγωγή πρακτικής άσκησης φοιτητών σε υπηρεσίες κι εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ, με παράλληλη εκπόνηση εργασιών σε θέματα που αποτελούν κοινό τόπο ανάμεσα στις δράσεις της εταιρείας και τα εκπαιδευτικά αντικείμενα των τμημάτων του ΑΠΘ.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας περιλαμβάνει, επίσης, διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων, υλοποίηση εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, από κοινού διεκδίκηση κι εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ σε ομάδες εργασίας που συνιστά η ΕΥΑΘ, εκπόνηση από το ΑΠΘ μελετών και υπηρεσιών εκπαίδευσης – κατάρτισης σε στελέχη της εταιρείας.

Για μια ζωτική εταιρία για την πόλη μας, με την κυριολεκτική και με τη μεταφορική έννοια, έκανε λόγο ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, μιλώντας για την ΕΥΑΘ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Όπως τόνισε το ΑΠΘ διαθέτει πολύ μεγάλη γκάμα επιστημονικής ικανότητας σε πολλά και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και η ΕΥΑΘ έρχεται να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό.

"Ελπίζουμε ότι για άλλη μια φορά το πανεπιστήμιο θα αποδείξει ότι προσφέρει στην κοινωνία και τους φορείς την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού του", τόνισε ο πρύτανης εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε τη δουλειά που θα κάνουν φοιτητές και επιστήμονες».

Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη συνεργασία αναδεικνύει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μπορούν τα Πανεπιστήμια να συνεργάζονται με τους φορείς και με μεγάλες εταιρείες και να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Για μια προσπάθεια που ξεκίνησε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Ιωάννης Κρεστενίτης, με στόχο να γίνουν ΑΠΘ και ΕΥΑΘ «στενοί συνεργάτες πέρα από γείτονες τοπογραφικά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κρεστενίτης, ο οποίος είναι και καθηγητής του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην ευθύνη "απέναντι στους νέους επιστήμονες, να παραμείνουν στη χώρα και να στελεχώσουν υπηρεσίες σαν τη δική μας" και πρόσθεσε ότι η ΕΥΑΘ προσβλέπει πολύ στη βοήθεια του ΑΠΘ, με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του κοινού της Θεσσαλονίκης με παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στην ύδρευση και στην αποχέτευση.

Μ. Κουζούφη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ