Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε 10 μέρες κίνδυνος για νέο χειρόφρενο στον ΟΑΣΘ

Κώδωνας του κινδύνου από τον ΠΚΜ Απόστολο Τζιτζικώστα

Δημόσια έκκληση για την άμεση επίλυση του ζητήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, απηύθυνε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκρουσε γι’ ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων των εργαζόμενων του ΟΑΣΘ τις επόμενες μέρες, λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων τους για τον μήνα Αύγουστο.

«Εδώ και μερικές μέρες υπάρχει σιγή για το θέμα επειδή ξαναβγήκαν τα λεωφορεία στους δρόμους. Όμως το πρόβλημα δεν έχει λυθεί κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να επαναληφθούν όσα ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη επί 12 μέρες με τις κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, θέτοντας δυο θέματα:

1.Για ποιο λόγο εφόσον μπορούσε να δοθεί λύση χωρίς αυτή την απίστευτη «ομηρία» και «παράλυση» της Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την καταβολή ενός μισθού στους εργαζόμενους, όπως έγινε τελικά, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι και οι παραγωγικοί φορείς στον Εισαγγελέα; Δηλαδή έπρεπε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να σταματήσει η 12ήμερη ταλαιπωρία, όπως έγινε και με την περίπτωση της Ειδομένης, όπου μόλις προσέφυγα στη Δικαιοσύνη, λύθηκε το θέμα χωρίς καμιά άσκηση βίας; Μέσω της Δικαιοσύνης θα λύνουμε πλέον τα θέματα; Είναι αυτό χαρακτηριστικό ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας; Καλώ την Κυβέρνηση να σοβαρευτεί.

2.Η Πολιτεία συνεχίζει να χρωστάει στον ΟΑΣΘ. Υπάρχουν τα δεδουλευμένα του Αυγούστου που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους εργαζόμενους. Δε θα μπούμε στη λογική του ποιος ευθύνεται ή ποιος χρωστάει τι. Αφού η ίδια η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ένα ύψος χρεών προς τον ΟΑΣΘ που υπερβαίνουν κατά πολύ τον ένα μισθό προς τους εργαζόμενους, πρέπει να καταβάλει άμεσα και τη μισθοδοσία του Αυγούστου. Σε δέκα μέρες υπάρχει ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να τραβήξουν και πάλι χειρόφρενα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του κόσμου και την ασφυξία της αγοράς. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Καλώ την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή του Αυγούστου γιατί εδώ και λίγες μέρες χρωστούν και το Σεπτέμβριο. Ας κάνουν όποια συζήτηση θέλουν με τον ΟΑΣΘ. Εμείς έχουμε ήδη προτείνει τι πρέπει να γίνει για την οριστική επίλυση του ζητήματος των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Μέσα από έναν ενιαίο φορέα που θα έχει υπό την ομπρέλα του όλες τις αστικές μετακινήσεις (αστικά λεωφορεία, θαλάσσια συγκοινωνία, μετρό κτλ.) και στον οποίο θα συμμετέχουν ενεργά τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και οι Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα
«Ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας»
Φάμελλος για πρόταση δυσπιστίας: Η κοινωνία μας έφερε εδώ σήμερα