26

MAY
2018

Το Σεπτέμβριο αρχίζουν μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Υπεγράφη το σύμφωνο

Θεσσαλονίκη: Από Σεπτέμβρη τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στο ΠΑΜΑΚ

29 Jun 201616.50
Το Σεπτέμβριο αρχίζουν μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως προβλέπεται στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης, με την παρουσία του προεδρείου και μελών του Συνδέσμου, καθώς και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.

Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος από εθελοντές – μέλη του Συνδέσμου, ενώ με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του σχολείου διδασκαλίας, θα μελετηθεί και εν συνεχεία θα οργανωθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ποντιακή διάλεκτο.

Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου, θα διοργανωθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από το Σύνδεσμο και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης το τέταρτο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς της ποντιακής διαλέκτου.

Το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη δημιουργία Έδρας «Μελετών της καθ' ημάς Ανατολής» σε θεματικές κοινού ενδιαφέροντος, εκδοτική συνεργασία για την ανάθεση εκδόσεων και λευκωμάτων σχετικά με τον Ποντιακό πολιτισμό και την ιστορία στον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου, συνδιοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο σε θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως και ίδρυση συλλόγου Ποντίων φίλων και φοιτητών.

Όπως επισήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, «η έναρξη της σημαντικής αυτής συνεργασίας, είναι μόνο το πρώτο βήμα για την κατάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς του ποντιακού ελληνισμού. Πέρα από τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου και στη συνέχεια τη διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος, προβλέπεται σειρά κοινών δράσεων με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία Έδρας Μελετών της καθ' ημάς Ανατολής. Αυτή θα εξετάσει εκτός των άλλων και το ζήτημα της Γενοκτονίας όχι μόνον των Ποντίων αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι «ως Σύνδεσμος με 20ετή προσφορά, χαιρόμαστε επειδή ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της χώρας ανοίγει τις πόρτες του σε έναν από τους φορείς και κατά συνέπεια και στον ίδιο τον ποντιακό ελληνισμό. Στόχος μας είναι να εργαστούμε για ακόμη μια φορά σκληρά, σε εθελοντική βάση αλλά με απόλυτο επαγγελματισμό, ώστε η συμφωνία να μην μείνει μόνο στα χαρτιά, αλλά να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Στο κείμενο που υπογράψαμε προβλέπεται και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ η λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος έχει πολλαπλή αξία, επειδή προϋποθέτει την εκπόνηση μελετών και ερευνών οι οποίες θα συμβάλλουν στον κύριό μας στόχο, τη διατήρηση δηλαδή και διάσωση της ποντιακής διαλέκτου».ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Βρήκαν 11 άτομα από την άγρια επίθεση στον Μπουτάρη

Τοπικά26 May 201802.04

Ακόμη τρεις ταυτοποιήσεις ατόμων από την ΕΛΑΣ


Καιρός στη Θεσσαλονίκη – Καλοκαιράκι σήμερα, με 29 βαθμούς!

Τοπικά26 May 201801.45

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο


Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητα κλείνουν τη ΛΕΑ και μπλοκάρουν ασθενοφόρο (Video)

Τοπικά26 May 201801.40

Αδύνατη η διέλευση για το ασθενοφόρο στην εξωτερική περιφερειακή


Θεσσαλονίκη: Τα Άνω Λαδάδικα σε ρυθμούς… μεγάλου τελικού – Για 9 ώρες!

Τοπικά26 May 201800.55

Για τον τελικό του Champions League ανάμεσα στη Ρεάλ και τη Λίβερπουλ


Έρχονται νέα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία στις 6 Ιουνίου

Τοπικά26 May 201800.09

Σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό


Σε γνωστή ψαροταβέρνα γευμάτισε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Τοπικά25 May 201819.23

Μετά από το γεμάτο σημερινό του πρόγραμμα


Δίκτυο συνεργασίας Πανεπιστημίων για την ενίσχυση του αλληλοσεβασμού

Τοπικά25 May 201819.20

Αρχίζει δράση στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΑΠΘ


Μήνυση από τη Νέα Δεξιά κατά του Γιάννη Μπουτάρη

Τοπικά25 May 201818.00

Για παλαιότερες δηλώσεις του δημάρχου ΘεσσαλονίκηςΜασούτηςΕΛΠΕ

hemaplex


ISTyposthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Θέατρο ΤΘέατρο Τ© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία