Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Ωραιόκαστρο τιμά τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας

Πάρκο στην περιοχή «Βουναλάκι» μετονομάστηκε σε «Πάρκο 19ης Μαΐου» - Τι είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστ. Γαβότσης

Με κάθε επισημότητα ο δήμος Ωραιοκάστρου τιμώντας τη μνήμη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ονομάτισε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή «Βουναλάκι» σε «Πάρκο 19ης Μαΐου».

«Η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» και λογικά θα έπρεπε ήδη εδώ και αρκετά χρόνια ο δήμος μας να πράξει αυτό που σήμερα εμείς πραγματοποιούμε: γονατίζουμε ευλαβικά στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων και στην ανάμνησή τους ονομάζουμε αυτό το πάρκο σε «Πάρκο 19ης Μαΐου» ως ένα διαρκές μνημόσυνο και καντήλι», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Γαβότσης αναφερόμενος στους Πόντιους πρόσφυγες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Ωραιόκαστρο επεσήμανε ότι «ένας τόπος γεμάτος πουρνάρια και πέτρες, με την εργατικότητα, τη διορατικότητα και το όραμα των ανθρώπων εκείνων, σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε ένα από τα ωραιότερα - αν όχι το ωραιότερο προάστιο στη Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, Ηρακλής Τσακαλίδης χαρακτήρισε την ονοματοδοσία ως χρέος τιμής. «Λίγα χρόνια πριν κλείσει ένας ολόκληρος αιώνας από τον ξεριζωμό των προγόνων μας από τον ανάσπαλτο Πόντο και 22 χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση από την Ελληνική Βουλή της 19ης Μαϊου ως ημέρας μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας ο δήμος Ωραιοκάστρου πράττει σήμερα το αυτονόητο. Η σημερινή ονοματοδοσία του πάρκου θα υπενθυμίζει τόσο στην παρούσα, όσο –κυρίως- στις επερχόμενες γενιές ότι «... η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλίδης.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε παραμονή της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, καθώς στον ίδιο χώρο βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι, παρουσίασε η ηθοποιός Νέλλυ Δελή, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Βουλής, της Αστυνομίας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου, του τοπικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου και πλήθος κόσμου.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ονοματοδοσίας έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό από μικρούς χορευτές του παιδικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη