Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

O «Καρυοθραύστης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Από τα φημισμένα Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης σε παραστάσεις όπου το μπαλέτο συναντά το καλλιτεχνικό πατινάζ  ...

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στο κλίμα των Χριστουγέννων θα μας μεταφέρουν τα φημισμένα Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης που από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1) τον «Καρυοθραύστη».

Ιδιαιτερότητα των παραστάσεών τους; Το γνωστό χορευτικό σχήμα, που έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν τη χώρα μας, δείχνει στο κοινό «μια νέα μορφή χορού, στην οποία η αισθητική του κλασσικού μπαλέτου συνδυάζεται με την “κοφτερή” τεχνική του πατινάζ». Το αποτέλεσμα είναι μπαλέτο στον πάγο.

Το χορευτικό σχήμα χρωστά τη μεγάλη του φήμη στον χορογράφο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Konstantin Rassadin, ο οποίος υπήρξε κορυφαίος χορευτής των διάσημων μπαλέτων Μαρίνσκι (πρώην Κίροφ) και για πολλά χρόνια παρτενέρ θρυλικών χορευτών όπως των Νουρέγιεφ, Μπαρίσνικοφ και Μακάροβα.

Από το 1980 που ανέλαβε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ακολουθεί πιστά την παράδοση των κλασικών χορογραφιών, αναδεικνύοντάς τις όμως ταυτόχρονα μέσα από την τεχνική του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Σήμερα, τα Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης είναι παγκοσμίως γνωστά, με περισσότερες από δέκα χιλιάδες παραστάσεις, πολλά βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομάδα τους έχουν καταφέρει να εντάξουν τα σημαντικότερα ονόματα του κλασσικού μπαλέτου και του καλλιτεχνικού πατινάζ: Olga Kuvashova, Elena Komarova, Pavel Ivanov, Alexei Pogodin, Ludmilla Pantchina και Tatiana Prokofieva.

Λίγα λόγια για τον «Καρυοθραύστη»….

Ο Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκυ δημιούργησε τον «Καρυοθραύστη» ειδικά για τα Μπαλέτα Μαρίνσκυ (πρώην Κίροφ) το 1892 . Η χορογραφία είναι έργο του Konstantin Rassadin, πρώην πρώτου χορευτή των Μπαλέτων Μαρίνσκι ο οποίος μεταφέρει την αυθεντική πρώτη χορογραφία του Marius Petipa στον πάγο με τη βοήθεια 35 χορευτών του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Και το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Ε. Τ. Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά.

Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Παραστάσεις: 13 &20/12 21:00, 14 &21/12 17:00 κ 21:00, 15&22/12 12:30 κ 17:00 , 18/12 20:00.

Έξτρα παράσταση στις 19/12 ώρα 20.00

Είσοδος: 45€ (30€*), 35€ (24€*), 30€ (20€*), 25€ (17€*), 15€ (10€*)

* Τιμές εισιτηρίων για μαθητές, φοιτητές και κατόχους κάρτας ανεργίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)