Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Σκρουτζ και… Το Πνεύμα των Χριστουγέννων έρχονται Θεσσαλονίκη!

Μεταφορά το θέατρο από τη Μαρία Μπαλτατζή για το έργο του Κάρολου Ντίκενς

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει την ιστορία του Τσαρλς Ντίκενς (1812-1870) «Ο Σκρουτζ Και Tο Πνεύμα των Xριστουγέννων» (A Christmas Carol ,1843) από 28 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11.30.

Το κλασικό αυτό έργο αποτελεί έναν ύμνο στη χαρά της ζωής και στην αγάπη. Πρόκειται, για ένα παραμύθι κατάλληλο για μικρούς και για μεγάλους. Και, όχι μόνον για τα Χριστούγεννα, αφού τα μηνύματά του είναι διαχρονικά και η «αγάπη» πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας σε καθημερινή βάση!

Μια μαγική παράσταση με πλούσια κοστούμια, σκηνικά, μουσική και χορό!

Για το έργο

Η Μαρία Μπαλτατζή αναφέρει σε σημείωμά της: «Ο Εμπενίζερ Σκρούτζ είναι ένας τσιγκούνης, γκρινιάρης και μίζερος γέροντας που ζει μόνος του. Δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν' αγαπήσει, να χαρεί. Δεν νοιάζεται για κανέναν και για τίποτε άλλο, παρά πως θα εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα. Ιδιαιτέρως, απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, τα οποία θεωρεί πως είναι μια «σαχλαμάρα»! Κι αυτό γιατί πιστεύει πως οι άνθρωποι αυτή την περίοδο σπαταλάνε άσκοπα χρήματα κι ακόμη ότι είναι βλακεία να χαίρεσαι και να γιορτάζεις ενώ μεγαλώνεις κατά ένα χρόνο κάθε Χριστούγεννα! Κάποια κρύα νύχτα του χειμώνα, όμως, παραμονή Χριστουγέννων, συμβαίνει κάτι που τον συγκλονίζει και τον οδηγεί βήμα-βήμα να αλλάξει χαρακτήρα και ζωή.

Η ανατροπή στη ζωή του έρχεται όταν δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, που είχε πεθάνει ακριβώς πριν από επτά χρόνια. Ο Μάρλεϊ υπήρξε και αυτός τσιγκούνης και μίζερος όπως ο Σκρούτζ, αλλά μετά θάνατον, το πνεύμα του υποφέρει και βασανίζεται από τις αμαρτίες του. Γι’ αυτό και θέλει να βοηθήσει τον Σκρούτζ, ώστε να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Εξηγεί, λοιπόν, στον πρώην συνεργάτη του πως πρόκειται τον επισκεφτούν τρία πνεύματα. Των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος. Πράγματι, τα πνεύματα έρχονται να πάρουν τον Σκρουτζ  σ’ ένα νοερό ταξίδι μέσα από τη ζωή του. Η συνάντηση, πρόσωπο με πρόσωπο, με το παρελθόν και το παρόν του, δεν είναι  καθόλου ευχάριστη, αλλά αυτό που τον τρομοκρατεί κυριολεκτικά είναι η συνάντηση με το μέλλον του.

Έτσι τα πνεύματα του υποδεικνύουν τα λάθη του,  παρακινώντας τον  να προβληματιστεί για την όλη πορεία του και βοηθώντας τον να μετανοήσει και να αλλάξει χαρακτήρα και τρόπο ζωής.  Ο Σκρούτζ, μέσα απ’ αυτήν την εμπειρία, σταδιακά συνειδητοποιεί ότι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι τα πλούτη, αλλά η αγάπη, η συμπόνια και η ανθρώπινη παρουσία.. Τελικά μεταμορφώνεται κυριολεκτικά  και γίνεται ο μεγαλύτερος ευεργέτης της πόλης του».

Ερμηνεύουν

-Στέφανος Μαυρομάτης/Σκρούτζ

-Γεωργιάννα Μπάρμπα/Κυρία,

Πνεύμα Μελλοντικών Χριστουγέννων

-Μαρία Τοπάλη/Υπάλληλος Σκρούτζ,

Πνεύμα Περασμένων Χριστουγέννων

-Μαρία Χατζηβασιλείου/Ανιψιά Σκρούτζ,

Μάρλεϋ, Πνεύμα Παρόντων Χριστουγέννων

Διάρκεια: 90΄

Τιμή Εισιτηρίου: Ενηλίκων 5€/Παιδικό 10€

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Ολύμπου 88-Θεσσαλονίκη

2310285452/272909-6974195079

www.politeiatheatrou.blogspot.com

[email protected]

Facebook-You Tube: ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη