Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μία έκθεση για τον Πόλεμο, χωρίς πόλεμο στο Τελλόγλειο

«Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» - Εγκαίνια από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Μία έκθεση για τον Πόλεμο χωρίς πόλεμο», είναι η έκθεση «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και περιλαμβάνει περισσότερα από 400 έργα – σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, καρτ ποστάλ από Γάλλους στρατιώτες – καλλιτέχνες της Στρατιάς της Ανατολής, που οι συγκυρίες τους έφεραν μοιραία στην Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου (1915 – 1918).

Για την έκθεση συνεργάστηκαν η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Εκθέματα δάνεισαν: από το Παρίσι το Musée de l’ Armée, το Μουσείο Pompidou και το Institut de France, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το ΜΙΕΤ, το ΕΛΙΑ, η συλλογή Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν και άλλοι ιδιώτες συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως εξήγησε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά που έχει τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης: «Στην έκθεση που γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου παρουσιάζεται η Θεσσαλονίκη όπως τη ζωγράφισαν οι Γάλλοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην αποστολή, στο λεγόμενο “ειρηνικό έργο” της Γαλλίας, όπως εκφράστηκε από τον στρατηγό Σαράιγ. Πρόκειται για ζωγράφους επαγγελματίες και ερασιτέχνες που αναδεικνύουν μία Θεσσαλονίκη πολύχρωμη, διαφορετική, με πολλά παράπλευρα θέματα, τα οποία ανακαλύπτει κανείς στην έκθεση. Και είναι μια έκθεση για τον πόλεμο, χωρίς να έχει πόλεμο».

Το κοινό θα μπορέσει να δει καρτ ποστάλ από τις οποίες παίρνουν μορφή και διάφορες ιστορίες, όπως αυτή του στρατιώτη Μαρσέλ ο οποίος έγραφε στην αγαπημένη του Ζουλιέν πως έφτασε τελικά στο Μοναστήρι και ο δρόμος της επιστροφής ήταν σύντομος, έστω αν τον πρόλαβε τελικά εκεί η γρίπη, να δει πώς αποτύπωναν οι στρατιώτες τις συνθήκες διαβίωσής τους μέσα στον κρύο χειμώνα και το ζεστό και γεμάτο υγρασία καλοκαίρι, αλλά και το πόσο εξωτική φαίνονταν η Θεσσαλονίκη στους Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι ερχόμενοι από πρώην αποικίες της Γαλλίας στην Αφρική δεν είχαν δει ποτέ άλλον τόπο.

Στα θέματα που απασχολούν τους Γάλλους είναι η Θεσσαλονίκη και ο πόλεμος, η εμπλοκή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, το τέλος του πολέμου, η σχέση της Στρατιάς με τον πολιτισμό, την αρχαιολογία, η τοπογραφία και το ανθρώπινο στοιχείο στα μετόπισθεν.

Ο επισκέπτης θα δει στα έργα αρχαιολογικούς χώρους, ανασκαφές, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία, μονές και τοπία του Αγίου Όρους, απόψεις της πόλης της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της, την καθημερινότητα, τους ανθρώπους της, τα επαγγέλματα, την ποικιλία ενδυμασιών και στολών, τα βουβάλια, και τέλος τον ίδιο τον πόλεμο, στιγμιότυπα στα μετόπισθεν (η Θεσσαλονίκη ήταν επιτελικό κέντρο και όχι πεδίο πολεμικών συγκρούσεων), αλλά και τη φρίκη του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μινιατούρες στρατιωτών που εκτίθενται στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τα έργα είναι και οι Paul Jouve, Charles Martel, Amable Benois, Miklos Rameaux, Emil Gerlach κ.ά., ενώ υπάρχει και αναφορά στον Κωνσταντίνο Μαλέα ο οποίος είχε συνδεθεί καλλιτεχνικά με τους Γάλλους στρατιώτες – καλλιτέχνες και που έργα του θα εκτεθούν στο Τελλόγλειο.

Στην σημασία της έκθεσης και στην προετοιμασία της αναφέρθηκε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Philippe Ray λέγοντας πως καταγράφει μία περίοδο ελάχιστα γνωστή τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα, σε σημείο που δεν καταγράφεται ούτε καν στα σχολικά εγχειρίδια κι αυτό διότι στη Γαλλία έδωσαν περισσότερη έμφαση στο Δυτικό Μέτωπο, ενώ στην Ελλάδα υπήρχαν την ίδια εποχή άλλα μεγάλα γεγονότα».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα δοθούν στις 29/10, ώρα 19.00 τρεις διαλέξεις με θέμα τη Στρατιά της Ανατολής. Η επιμελήτρια του Musée de l'Armée Sylvie Le Ray-Burimi θα μιλήσει για το έργο του ζωγράφου Paul Jouve, και οι Lucile Arnoux - Farnoux  Πανεπιστήμιο της Τουρ και  Alexandre Farnoux, διευθυντής  της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, θα αναφερθούν στη σύνδεση του Μεγάλου Πολέμου με τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα  Christophe Chantepy θα απονείμει τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στη γενική γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυράγια την δράση της στην προώθηση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού μέσα από πολυάριθμες εκθέσεις στο Τελλόγλειο, με κορύφωση την τρέχουσα. 

Διάρκεια έκθεσης έως 10 Φεβρουαρίου 2019. Όσο για το Τελλόγλειο ετοιμάζει έκθεση και τιμητική εκδήλωση στον Χρήστο Ζιώγα, με αφορμή την δωρεά του, θα υποδεχτεί την Σοφί Ντεκάν από το Λούβρο που θα μιλήσει νέα ευρήματα σχετικά με τον Ηνίοχο Δελφών, στις 30/11 θα γίνει αφιέρωμα με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατο της Αλίκης Τέλλογλου, ενώ μέσα στο 2019 ετοιμάζεται έκθεση για τον Γάλλο ποιητή, μυθιστοριογράφο, θεατρικό συγγραφέα, ζωγράφο και σκηνοθέτη Ζαν Κοκτώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ