Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τιμητική βράβευση στον συγγραφέα-ιστορικό Κώστα Νίγδελη

Σε ειδική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το έργο του και την προσφορά του

Εκδήλωση προς τιμήν του συντοπίτη ιστορικού και συγγραφέα Κωνσταντίνου Νίγδελη διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, κατά την οποία θα τιμηθεί για το πλούσιο έργο του και τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας του δήμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τον τιμητικό έπαινο του συγγραφέα και ιστορικού από την Ακαδημία Αθηνών για το τελευταίο σύγγραμμά του «Καππαδοκία: Λατρευτικά και άλλα τινά εις τον αέναο κύκλο του χρόνου». Αυτή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018, στις 7 μ.μ. στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων). Για το βιβλίο, το οποίο θα διατεθεί δωρεάν σε όσους παραβρεθούν, θα μιλήσουν ο καθηγητής Α.Π.Θ. Παντελής Νίγδελης και ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Λουκάς Χριστοδούλου,

Η μελέτη του Κώστα Νίγδελη αναδεικνύει ξεχασμένες ή άγνωστες εν πολλοίς παραδόσεις που συνδέονταν κυρίως με εορτές Αγίων που γεννήθηκαν στους τόπους της Καππαδοκίας, η οποία αποτελεί ένα συναρπαστικό τόπο με περισσότερες από μία ιδιαιτερότητες. Αν και περισσότερο προβεβλημένη στα πρόσφατα χρόνια, αυτή που αφορά κυρίως στη γεωμορφολογία και στην αρχιτεκτονική της, παρόλα αυτά ανάλογο -αν όχι μεγαλύτερο- ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή που αναπτύσσεται στο βιβλίο και σχετίζεται με το θρησκευτικό συναίσθημα «της ιδιαίτερης αυτής ελληνικής ράτσας», όπως σημειώνει ο συγγραφέας.

Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Νίγδελης συνέγραψε και επιμελήθηκε το μεγάλο ιστορικό λεύκωμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπό τον τίτλο «Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Ο μεγάλος Καλλικρατικός Δήμος», ενώ πρόσφατα επιμελήθηκε την έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και εφημερίδων της περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Μονή Λαζαριστών. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο οικουμενικός πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ