Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Warhol μέσα από τα μάτια του Ιόλα στο ΜΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης 'Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά' που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«My dear Andy: Ο Warhol μέσα από τα μάτια του Ιόλα» είναι ο τίτλος της παράστασης που θα δοθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2018 ώρα 21.00 μέσα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ) στο πλαίσιο της έκθεσης 'Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά' που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο.

Ο δημιουργός της θεατρικής αυτής δουλειάς Χριστόφορος Αντωνιάδης δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Η μελέτη μου για τη δημιουργία της προηγούμενης παράστασης ‘ALEXANDROS IOLAS’ μέσα από το βιβλίο του βιογράφου του, Νίκου Σταθούλη αποτέλεσε ένα παράθυρο στη γνώση και με έφερε σε επαφή με τη ζωή σπουδαίων καλλιτεχνών. Ένας από αυτούς και ο Άντι Γουόρχολ. Πολυσχιδής, ταλαντούχος, μια ιδιαίτερη persona που ιντρίγκαρε αμέσως τη δημιουργικότητα μου. Ιόλας και Γουόρχολ, μέντορας και καλλιτέχνης, συναντιούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης  ‘My Dear Andy’ στο Silver Factory και ξεδιπλώνουν το κουβάρι της σχέσης τους, από τη μέρα που συναντήθηκαν μέχρι το κύκνειο τους άσμα,  την αναπαραγωγή του «Μυστικού Δείπνου». Ήταν η τελευταία παραγγελία του Αλέξανδρου Ιόλα στον Warhol, σαν μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο ομότιτλο έργο του Leonardo Da Vinci.

Η performance θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της σπουδαίας έκθεσης ‘Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά’. Νιώθω ότι όλα αυτά τα πολιτιστικά δρώμενα είναι μια δικαίωση για τον άνθρωπο Ιόλα που σφράγισε με το δικό του τρόπο την τέχνη του 20ου αιώνα».

Η γνωριμία των δύο καλλιτεχνών

Ο Andy Warhol, πρωτοπόρος του κινήματος της Pop Art, γεννήθηκε το 1928 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, από γονείς μετανάστες.

Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κάρνεγκι και έπειτα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη.

Δούλευε ως σχεδιαστής παπουτσιών, όταν μια μέρα τον πρόσεξε ο γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας. Αυτή η συνάντηση αποτέλεσε σταθμό στην ζωή του Warhol.

Όλα συνέβησαν μια μέρα του 1952. Ο Ιόλας αφηγήθηκε τα εξής στον βιογράφο του Νικόλαο Σταθούλη για την γνωριμία με τον Wrahol: «Aπό τη γκαλερί έβλεπα κάθε μέρα έναν αδύνατο ξανθό νεαρό να μπαίνει το πρωί σε μια βιοτεχνία παπουτσιών και να βγαίνει το απόγευμα. Kάποια μέρα τον ρώτησα πώς τον λένε και πού πάει. “Σχεδιάζω παπούτσια για μια βιοτεχνία”, απάντησε ο 24χρονος νεαρός. “Μπορείτε να μου φέρετε μερικά σχέδιά σας να δω” ρώτησα. Όταν την επομένη μέρα είδα τα ντοσιέ με τα σχέδια του, αναφώνησα : “Tι θαύμα...!!! Μέχρι σήμερα σχεδιάζετε παπούτσια. Από αύριο ξεκινήστε να προετοιμάσετε την πρώτη σας έκθεση».

Την ίδια χρονιά ο Warhol έκανε την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί του Ιόλα, Hugo, με “Παπούτσια” και σχέδια βασισμένα σε κείμενα του Truman Capote, διχάζοντας κοινό και κρητικούς. Ακολούθησε η γνωστή καλλιτεχνική του πορεία.

Ο Warhol και ο Ιόλας, πέθαναν και οι δύο το 1987. Τελευταία τους συνεργασία ήταν η τελευταία έκθεση του Warhol στην γκαλερί του Ιόλα, Palazzo Stelline στο Μιλάνο.

Θέμα; Ο «Μυστικός Δείπνος». Ήταν και η τελευταία παραγγελία του Αλέξανδρου Ιόλα στον Warhol, σαν μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο ομότιτλο έργο του Leonardo Da Vinci που βρίσκεται σε εκκλησία της ίδιας πόλης.

Είσοδος 10 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές