Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Διάλεξη του Δρ Stephan Faust για βασιλικούς τάφους

Στο Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς

Διάλεξη για τους βασιλικούς τάφους στην Ελληνική Μακεδονία και στην Ανατολική Μεσόγειο συγκεκριμένα με τίτλο «Ruler Graves in Hellenistic Macedonia and the East Mediterranean» θα δώσει την Παρασκευή 12/10/2018 ώρα 19.30 ο Δρ Stephan Faust στο Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών με τη συνδρομή της πρεσβείας της Ιρλανδίας

Ελεύθερη είσοδος από τις 19:00 από το φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου.

Τι θα ειπωθεί; Ακολουθεί μια περίληψη της διάλεξης: «Στη διάρκεια της Ύστερης Κλασικής και της πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου, οικοδομήθηκε στη Β. Ελλάδα, τη Θράκη, τη Μ. Ασία και τη Φοινίκη μία σειρά εντυπωσιακών τάφων τοπικών αρχόντων και βασιλέων.  Αυτή η ομάδα μνημείων περιλαμβάνει εξέχοντα παραδείγματα, όπως τους βασιλικούς τάφους των Αιγών, το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, το Ηρώο της Τρύσας και τις σαρκοφάγους της βασιλικής νεκρόπολης της Σιδώνας. Οι συγκεκριμένες περιοχές ανέπτυξαν στην αρχαιότητα διαφορετικούς πολιτισμούς, που ο καθένας τους επηρεάστηκε από συγκεκριμένες ιστορικές εξελίξεις, από διαφορετικές μορφές διακυβέρνησης, παραδόσεις, ταφικά έθιμα, γεωγραφικές συνθήκες και επαφές με άλλους πολιτισμούς.

Παρόλα αυτά, όπως θα καταδειχθεί και στην ομιλία, η διακόσμηση των τάφων προβάλλει κοινές ιδέες σχετικά με την ισχύ και το θάνατο. Αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί περαιτέρω με την περιγραφή της νεκρικής άμαξας του Μ. Αλεξάνδρου από τον Διόδωρο, καθώς ο σχεδιασμός της μπορεί να παραλληλιστεί με αρχαιολογικά ευρήματα ταφικών μνημείων αριστοκρατών και βασιλέων της ανατολικής Μεσογείου, όσον αφορά την αρχιτεκτονική, την εικονογραφία και τις ταφικές πρακτικές. Πράγματι, φαίνεται ότι οι χορηγοί και οι καλλιτέχνες της νεκρικής άμαξας, ενσυνείδητα ενσωμάτωσαν στοιχεία των ποικιλόμορφων ταφικών πρακτικών της αχανούς αυτοκρατορίας που κατακτήθηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά.

Η συζήτηση σχετικά με τη νεκρική άμαξα του Μ. Αλεξάνδρου και άλλα σημαντικά ταφικά μνημεία, επιτρέπει μία βαθύτερη κατανόηση όχι μόνο του καθαυτό αρχαιολογικού υλικού, αλλά και των κοινωνιών στις οποίες τα μνημεία αυτά αποτέλεσαν σημαντικά δείγματα συλλογικής μνήμης των ηγεμόνων».

Ποιος είναι ο Δρ Stephan Faust

Ο Δρ Stephan Faust σπούδασε κλασική αρχαιολογία, λατινικά και αρχαία ελληνικά στα πανεπιστήμια του Münster, της Οξφόρδης και του Μονάχου. Το μεταπτυχιακό του διαπραγματεύεται τη διακόσμηση του θριαμβικού τόξου του Σεβήρου στην Leptis Magna (Λιβύη).  Η διδακτορική του διατριβή (Μόναχο 2009) έχει θέμα τις παραστάσεις μαχών στη ρωμαϊκή εποχή.  Από το 2009 μέχρι το 2010 είχε θέση καθηγητή και ερευνητή στο πανεπιστήμιο του Tübingen και συνέχισε σαν Juniorprofessor στο Αμβούργο (2010-2016). Το 2017 είχε θέση λέκτορα της ρωμαϊκής τέχνης και αρχαιολογίας στην Οξφόρδη και από το 2018 έχει θέση λέκτορα των Κλασικών σπουδών (ρωμαϊκή τέχνη) στο πανεπιστήμιο του Cork, στην Ιρλανδία.

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με θέματα σχετικά με τις μορφές πολιτικής και κοινωνικής αναπαράστασης στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό.  Τα θέματα αυτά διερεύνησε σε διάφορα άρθρα, στα οποία ανέλυσε την εικονογραφία των αυτοκρατορικών αλλά και των ταφικών μνημείων της Ιταλίας και των ρωμαϊκών επαρχιών.  Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται ιδιαίτερα στην εποχή των Σεβήρων και στην ύστερη αρχαιότητα.

Μια δεύτερη μονογραφία του (2015) ασχολείται διεξοδικά με τη μελέτη των «θησαυρών» στη Μεσόγειο και στη βόρεια Ευρώπη, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα.  Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αισθητική και τις λειτουργίες των αργυρών αντικειμένων, καθώς και με τη σημασία της πολυτέλειας στην ύστερη αρχαιότητα.

Τελευταία ασχολείται με μία μονογραφία για τους τύμβους των ηγεμόνων της Κλασικής και πρώιμης Ελληνιστικής Εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μελέτη του στοχεύει στη συστηματική και πρωτότυπη ανάλυση της απόδοσης του κόσμου των ζωντανών και των νεκρών στα ταφικά μνημεία της Μακεδονίας, της Μ. Ασίας και της Εγγύς Ανατολής, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους τοπογραφίας, αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.  Επίσης διερευνά τα αρχαιολογικά τεκμήρια των πολιτιστικών επαφών και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών κοινωνιών.

Πρόσφατα, από το 2016, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα ανασκαφής στην Ischia (Πιθηκούσσαι). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σχετικό με την αρχαιολογία της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου στη δυτική Μεσόγειο, που θα αναδείξει νέα δεδομένα για την οργάνωση, την οικονομία και τις επαφές της αρχαιότατης αυτής ελληνικής αποικίας στη Δύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν σκότωσα, δεν λεηλάτησα, δεν έκλεψα, δεν βίασα και, κυρίως, δεν ξεκίνησα κατακτητικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας»
Ρωσία: Δύο χρόνια φυλακή σε δημοσιογράφο επειδή επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα
Τα νέα μέτρα ζητήθηκαν από τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προσφυγής της με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα
Διεθνές Δικαστήριο: Εντολή στο Ισραήλ να αναλάβει δράσεις για τον λιμό στη Γάζα