18

OCT
2018

Ομαδική έκθεση The European endemic species

Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια έκθεσης στις 2 Οκτωβρίου στο Γενί Τζαμί

21 Sep 201818.00

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί, η ομαδική έκθεση The European endemic species, σε επιμέλεια Θάλειας Στεφανίδου και Νίκου Μυκωνιάτη. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και εντάσσεται στο πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων.


Σύμφωνα με τους επιμελητές “Στην πλέον επικρατούσα μυθολογική εκδοχή η Ευρώπη γονιμοποιεί την πολιτισμική προελληνική εποχή του Μινωικού Βασιλείου. Ο Πλάτωνας στο Φαίδωνα κάνει μνεία για τον γνωστό κόσμο της εποχής του, ούτε μεγάλο, ούτε μικρό, αυτόν που η γεωγραφική του επικράτεια εκτείνεται από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό, ακρότατο όριο προς ανατολάς.


Η εμπειρία των ημερών μας για την Ευρώπη ως Πόλη/Ήπειρο αναζητά μέσω πολλαπλών πειραματισμών μία ταυτότητα συλλογικότητας σε πλαίσιο που στηρίζει τις βασικές εξαγγελίες του Schuman σχετικά με την αποδοχή ισοτιμίας και την πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της διευρυμένης οικογένειας.


Η αμηχανία του σημερινού Ευρωπαίου να αντιμετωπίσει την ιδεολογική ρευστότητα σε κάθε επίμαχο τομέα πολιτισμικής εξέλιξης υπαγορεύει προσδοκίες προκειμένου να δημιουργηθεί εσωτερική συνοχή, ενώ η καθαυτό καλλιτεχνική κοινότητα ενεργοποιεί συστήματα σκέψης, κάνοντας χρήση διαχρονικών συμβόλων. Επινοήσεις, ακόμη και παραδοξολογίες, ενσωματώνουν στην εικαστική περιπέτεια αποφασιστικά το τυχαίο, ως καταλύτη της δημιουργικής διαδικασίας και πράξης.


Η Ευρώπη με τον ταύρο, σχέδιο σε χαρτί της Χριστίνας Σαραντοπούλου φράσσει ως ευαίσθητος υμένας την είσοδο στον εκθεσιακό χώρο. Τα σχέδια σε χαρτί του Δημήτρη Δημητριάδη, υφολογικά υβρίδια ή ρευστές χρωματικές φόρμες διανοητικής ζωής, λειτουργούν ως πολλαπλές εκδοχές εξαχνομένων όντων. Οι ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες της Νάντιας Καλαρά, προσομοιώσεις πολιτισμικών τόπων και τοπίων, με τα αναγνωρίσιμα στελέχη/απομεινάρια άλλων εποχών, χωρίς την παρουσία ανθρώπου, σκηνογραφούν μια κυριολεκτική ερειπιογραφία. Η εγκατάσταση του Αλέξη Φιδετζή μπροστά από την κεντρική κόγχη του μνημείου, δημιουργεί ένα παραπέτασμα, μεταφορά της περιπέτειας του λυόμενου ελληνικού περιπτέρου στην εμπορική έκθεση του Παρισιού το 1900, το οποίο κατέληξε ως ναός του Αγίου Σώστη στην Αθήνα. Οι τρεις ενδυματολογικές προτάσεις της ομάδας PieTa (Ελευθερία Στόικου-Βενετία Κουτσού), δίνοντας έμφαση σε διαχρονικά υφολογικά στοιχεία στην αντίληψη εσώρουχο/εξώρουχο, λειτουργούν ως υπομνήσεις ενδύματος, αλλά και ως τοτεμικά μανεκέν.


Στον όροφο του κτιρίου η ομάδα των εικαστικών Arbit City Group παρουσιάζει τη δεύτερη πράξη της επικής τους ραπ όπερας. Πρόκειται για έργο καθρέπτη, ως κειμενική καταγραφή του ευρωπαϊκού εξωραϊσμού της ελληνικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με τον «ερωτισμό» του Αιγαίου, όπως αυτός καταγράφεται από την ιστορία των Ελλήνων πλοιοκτητών. Εξάλλου οι αρχιτέκτονες Ελίνα Αγγέλη, Κατερίνα Κοτζιά, Χριστίνα Ματίκα, Ισίδωρος Πλακωτάρης, Νίκος Χατζηδάκης με τις προβολές τους παράγουν δημιουργικά σχόλια αξιοποιώντας τα αρχεία τους.”


Συμμετέχουν οι:

Arbit City Group (Μανόλης Δασκαλάκης-Λεμός, Δήμητρα Δημοπούλου, Κρήνη Δημοπούλου, Νατάσα Ευσταθιάδη, Γιάννης Μουράβας), Δημήτρης Δημητριάδης, Νάντια Καλαρά, ομάδα PieTa (Ελευθερία Στόικου-Βενετία Κουτσού), Χριστίνα Σαραντοπούλου, Αλέξης Φιδετζής.


Αρχιτεκτονικά Posters: Ελίνα Αγγέλη, Κατερίνα Κοτζιά, Χριστίνα Ματίκα, Ισίδωρος Πλακωτάρης, Νίκος Χατζηδάκης.


Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικού Μουσείου 30

Διάρκεια έκθεσης 2 έως 13 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 16.00, Σάββατο 11.00-15.00


*Η έκθεση λειτουργεί συμπληρωματικά με την ημερίδα “Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό. 2018 Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.”, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2018 (10.00 έως 19.00), στην αίθουσα Φρίντα Λιάπα, Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκη.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Θεσσαλονίκη: Απόψε η πρώτη δωρεάν νύχτα τέχνης – Το πρόγραμμα!

Πολιτισμός18 Oct 201801.06

Ο μεγάλος εικαστικός περίπατος της Θεσσαλονίκης επιστρέφει


«Πνοές ανέμων» με ελεύθερη είσοδο στα Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός18 Oct 201801.00

Ποιες δράσεις έχουν προγραμματίσει μουσεία της Θεσσαλονίκης


Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Capitalist Realism | Παρελθόν Διαρκείας (ομαδική έκθεση)

Thessaloniki PhotoBiennale: Το θέατρο συναντά τη φωτογραφία

Πολιτισμός17 Oct 201818.30

Ποιες δράσεις προγραμμάτισε το ΚΘΒΕ


Θεσσαλονίκη: Αρχίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΘ

Πολιτισμός17 Oct 201817.50

«Κυριακή πρωί, μουσική!» και «Πάμε Ορχήστρα!» για τα παιδιά


Θεσσαλονίκη: Μια έκθεση με έμπνευση από την γαλλική μόδα

Πολιτισμός17 Oct 201817.20

Στη Βίλα Καπαντζή και στα… μέτρα μας και με πασαρέλα


59ο ΦΚΘ: Οι ελληνικές ταινίες της φετινής χρονιάς!

Πολιτισμός17 Oct 201816.30

20 μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν


Δωρεάν είσοδος για 4 μέρες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Πολιτισμός17 Oct 201813.10

Στο πλαίσιο επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός»

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός17 Oct 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


Θεσσαλονίκη: Ελληνικό τοπίο σε slow… art στη Βιβλιοθήκη Bissell

Πολιτισμός17 Oct 201801.00

Παράταση για την έκθεση με 34 ελαιογραφίες του Barry Feldman

ΜασούτηςMediterranean Cosmos

AgaphΝυχτερινος ΗμιμαραθωνιοςTyposthes.gr - Twitter

ΔημήτριαTyposthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία