Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Ελληνικός πολιτισμός στο Λουξεμβούργο

Μέσω μιας ομάδας στο facebook, Έλληνες του Λουξεμβούργου βοηθούν να προβληθεί το έργο καλλιτεχνών που μένουν στην χώρα μας

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα «βήμα» στο Λουξεμβούργο έχουν αποκτήσει εδώ και λίγο καιρό οι καλλιτέχνες της χώρας μας. Έλληνες που ζουν για χρόνια στην πόλη έφτιαξαν στο facebook το γκρουπ Hellenic Culture in Luxembourg, προβάλλοντας το έργο επιλεγμένων εν Ελλάδι δημιουργών.

«Στόχος μας είναι να εμπλουτιστούν τα προγράμματα των λουξεμβουργικών φορέων και αιθουσών με Έλληνες καλλιτέχνες και να τους απολαύσει το πολύ διεθνές και φιλότεχνο κοινό του Λουξεμβούργου», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Ροδόλφος Μασλίας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, έχει ασχοληθεί ενεργά με τον πολιτισμό (μεταξύ άλλων εργάστηκε ως διευθυντής διεθνών σχέσεων στη «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ως διευθυντής του Υπουργού Πολιτισμού και διευθύνων σύμβουλος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας), αλλά εδώ και χρόνια είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Συντονισμού της Ορολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζει στο Λουξεμβούργο.

Ο Ροδόλφος Μασλίας

-Τι ακριβώς είναι το Hellenic Culture in Luxembourg;

-Το Hellenic Culture in Luxembourg είναι μια άτυπη και πρωτότυπη πρωτοβουλία μερικών Ελλήνων του Λουξεμβούργου που θεωρούμε ότι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε οι απόδημοι Έλληνες στον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες μας είναι να προβάλουμε την πολύ υψηλού επιπέδου σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία της χώρας μας στο κοινό των χωρών όπου ζούμε και εργαζόμαστε. Η ελληνική παροικία του Λουξεμβούργου που αριθμεί σήμερα πάνω από 5000 μέλη υπήρξε πάντοτε πού δραστήρια στα πολιτιστικά θέματα. Έχουμε μια Ελληνική Κοινότητα και πολιτιστικούς συλλόγους στους τομείς του θεάτρου, του κινηματογράφου, του παραδοσιακού χορού, ωστόσο μπορέσαμε πάντοτε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις χαμηλού κόστους απευθυνόμενες κυρίως στο ελληνικό κοινό, πολύ θετικές βέβαια για να κρατάμε την επαφή μας με την Ελλάδα.

Η παρουσία σημαντικότερων εκδηλώσεων και εκθέσεων απαιτεί μια άλλη προσέγγιση: Το Λουξεμβούργο που είναι μια μικρή χώρα σε έκταση, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μια ιλιγγιώδη ανάπτυξη με την εγκατάσταση μεγάλων πολυεθνικών εταιριών και η ανάπτυξη αυτή αφορά και την προσφορά πολιτιστικών εκδηλώσεων μια και έχουν δημιουργηθεί άρτια οργανωμένοι πολιτιστικοί φορείς με εξαιρετικές υποδομές και ζηλευτούς προϋπολογισμούς. Ο κατάλογος που έχουμε στην ιστοσελίδα μας είναι εντυπωσιακός.

Η πρωτοβουλία μας αποβλέπει λοιπόν στην ένταξη ελληνικών εκδηλώσεων στα προγράμματα αυτών των φορέων. Ο ρόλος μας δηλαδή είναι απλώς διαμεσολαβητικός. Γι’ αυτό, ο μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύσαμε επειδή είναι αναγκαία μια νομική οντότητα, δεν έχει ούτε λογαριασμό ούτε ταμείο. Η ιδιότητα των περισσότερων από μας, άλλωστε, ως στελεχών των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μας επιτρέπει καμία παράπλευρη κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Το εργαλείο μας είναι μια ιστοσελίδα στην οποία συγκεντρώνουμε προτάσεις για εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς της τέχνης. Για κάθε προτεινόμενο καλλιτέχνη αναρτούμε μία σελίδα σε συνεργασία μαζί του (της) ή με τον (την)  μάνατζερ όταν υπάρχει. Τις αναρτήσεις αυτές προβάλουμε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργήσαμε ένα "γκρουπ" στο φέισμπουκ με τίτλο "Greek Culture in Luxembourg" μέσω του οποίου επικοινωνούμε και ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές μας.

Για να πετύχουμε το στόχο μας ζητήσαμε και λάβαμε την αμέριστη υποστήριξη του Πρέσβη της Ελλάδος στο Λουξεμβούργο, κ. Αλκιβιάδη Λούη Αμπατή που θα μας συνοδεύσει στις επαφές μας με τους φορείς. Συνεργαζόμαστε επίσης με όλους τους εδώ πολιτιστικούς συλλόγους και, κυρίως, συστήσαμε μία τιμητική επιτροπή με θεσμικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες που έχουν σχέση και με τις δύο χώρες που μας διευκολύνουν την πρόσβαση στα υψηλά κλιμάκια των φορέων που λαμβάνουν και τις αποφάσεις για τα προγράμματα. Η τ. Επίτροπος του Λουξεμβούργου κα Βίβιαν Ρέντινγκ και η τ. Υπουργός Πολιτισμού του Λουξεμβούργου κα Έρνα Χένικοτ - που ίδρυσε και τους περισσότερους από τους φορείς - μας άνοιξαν κυριολεκτικά τις πόρτες για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο Λουξεμβούργο.

-Σε ποιους απευθύνεται;

-Απευθυνόμαστε λοιπόν από τη μια πλευρά σε όλους τους καλλιτέχνες σε οποιοδήποτε τομέα που θα ήθελαν να παρουσιαστούν στο Λουξεμβούργο και από την άλλη πλευρά σε όλους τους εδώ φορείς. Δεν μπορείς βέβαια να υπαγορεύσεις σε κανέναν καλλιτεχνικό διευθυντή τις εκδηλώσεις που θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, μπορούμε όμως να τους συμβουλέψουμε ποιες εκδηλώσεις ή εκθέσεις θα ταίριαζαν στα προγράμματά τους που παρακολουθούμε επί πολλά χρόνια. Αν και επιδιώκουμε την διοργάνωση κάποιων από τις προτεινόμενες εκδηλώσεις και από τους εδώ ελληνικούς συλλόγους με μια ευρύτερη προβολή τους και για το ξένο κοινό, ο κύριος στόχος μας είναι να εμπλουτιστούν τα προγράμματα των λουξεμβουργικών φορέων και αιθουσών με Έλληνες καλλιτέχνες και να τους απολαύσει το πολύ διεθνές και φιλότεχνο κοινό του Λουξεμβούργου.

Δεν διεκδικούμε καμία αποκλειστικότητα και διαδίδουμε τις προτάσεις και στα μίντια δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και σε οποιουσδήποτε χρήστες σε άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν το υλικό της ιστοσελίδας μας για εκδηλώσεις στις χώρες τους.

-Τι στόχο έχει;

-Υποφέραμε πολύ τα τελευταία χρόνια από τις προσβολές που δεχόμασταν ακόμα και ο καθένας προσωπικά για την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασης και θεωρούμε ότι μέσα από την προβολή της εξαιρετικής σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορούμε να ξαναχτίσουμε την αγάπη και το σεβασμό που πάντοτε ενέπνεε η χώρα μας. Επίσης, θεωρούμε ότι οι καλλιτέχνες μας έχουν επίσης θιγεί από την κρίση και είναι μια ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους στο εξωτερικό, ωστόσο οι Έλληνες καλλιτέχνες δεν είναι δικτυωμένοι διεθνώς όπως αντίστοιχοι άλλων χωρών και ελπίζουμε ότι η προσπάθειά μας μπορεί να τους προσφέρει ένα βήμα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους εκτός συνόρων. Πέρα από τους καλλιτέχνες καλούμε και σημαντικούς ελληνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς να επιδιώξουν μέσω της πρωτοβουλίας μας συνεργασίες και συμπαραγωγές και έχουμε ήδη παρουσιάσεις και προτάσεις από φορείς όπως η Λυρική Σκηνή, το Τελλόγλειο ή το Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τώρα ήμασταν στην φάση της προετοιμασίας και της συλλογής προτάσεων ώστε να έχουμε ικανό αριθμό προτάσεων να δείξουμε κατά τις επισκέψεις στους Λουξεμβούργιους συνομιλητές μας που αρχίζουν τις επόμενες εβδομάδες. Μετά την κάθε συνάντηση θα βάζουμε και σε απευθείας επαφή τους συνομιλητές μας με τους καλλιτέχνες ώστε να επιδιώκουν και εκείνοι μια πρόσκληση ή συνεργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ