14

AUG
2018

Ποιοι θα μιλήσουν

Αρχαιολογικές Ομιλίες στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου

08 Aug 201817.50

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου – Αγιονέρι o Oργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσιάζει στον τομέα του Λόγου τις ομιλίες δυο σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού. Ο ένας εκπροσωπεί την τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης, την Τσεχική Δημοκρατία και ο έτερος την Ελλάδα. 

Ο Michal Lukeš PhD, είναι ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η εισήγησή του θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση του Νέου Εθνικού Μουσείου της Τσεχίας και τις εκθέσεις του. Ένα Εθνικό Μουσείο που φέτος συμπληρώνει τα 200 χρόνια του και εξαρχής αποτέλεσε τον πρώτο επιστημονικό θεσμό της χώρας και ένα σύμβολο του κράτους και των ιστορικών παραδόσεών του. Οι συλλογές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων και χρονικών περιόδων. Παράλληλα «βγαίνει» και εκτός συνόρων χάρις στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με αντίστοιχους θεσμούς του εξωτερικού. Επιπρόσθετα ο κος Lukeš θα αναφερθεί και στο μέλλον του Μουσείου έπειτα από την ανανέωση που υπέστη αυτό από το 2000 και μετά.

Ο Δρ. Δημήτρης Παντερμαλής, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και πλέον πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο επιστήμονας το έργο του οποίου έχει ταυτιστεί με τον τόπο μας καθώς ήταν υπεύθυνος των ανασκαφών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αρχαίο Δίον, το θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου- την Πιερία. Ανέσκαψε με την ομάδα του μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού και των ιερών έξω από τα τείχη της πόλης και ανέδειξε το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους χώρους στην Ελλάδα. Η εισήγηση του κου Παντερμαλή θα επικεντρωθεί στην «Ύδραυλι του Δίου», ένα όργανο το οποίο ανακάλυψαν με την ομάδα του το 1992. Πρόκειται για ένα μουσικό όργανο, μια εφεύρεση του 3ου αιώνα π.Χ. του μηχανικού Κτησίβιου από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της αρχαιότητας και αποτελεί έναν πρόδρομο του εκκλησιαστικού οργάνου της δυτικής Ευρώπης. Η εισήγηση του κου Παντερμαλή θα συνοδεύεται από μουσική πιστού αντιγράφου της Ύδραυλις που κατασκεύασε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.     

Τόπος: Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου -Αγιονέρι

Χρόνος: Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ώρα: 21:00

Γενική Είσοδος: Ελεύθερη

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη: Βραβευμένες ταινίες αποφοίτων του ΑΠΘ στο Taratsa Film Festival

Πολιτισμός13 Aug 201812.50

Pre-event για τη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή με τρεις δημιουργίες αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου

Θεσσαλονίκη: «Αυτοί που τολμούν» έρχονται στην Agora του Reworks

Πολιτισμός10 Aug 201818.50

Η Αργυρώ Μπαράτα μίλησε για κομμάτι του φεστιβάλ που θα δώσει  έμφαση σε πολιτιστικούς οργανισμούς που κινούνται με εξωστρέφεια σε όλο τον κόσμο

«Ορέστης» του Ευριπίδη στους Φιλίππους

Πολιτισμός10 Aug 201818.10

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Θεσσαλονίκη: Στον… αστερισμό των «Μερκουρείων» οι Συκιές από 20/8

Πολιτισμός10 Aug 201816.50

Σίμος Δανιηλίδης: Μοναδικός θεσμός στο πανελλήνιο που στηρίζει τα ΔΗΠΕΘΕ


Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός10 Aug 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


Θεσσαλονίκη: 2.500 θεατές 4SUMMER-nights - Πότε επιστρέφει

Πολιτισμός10 Aug 201811.00

Κλείνει για διακοπές, μετά τη σημερινή τελευταία παράσταση για τους «Ηλίθιους»

«Χένσελ και Γκρέτελ» στο Δίον

Πολιτισμός09 Aug 201818.50

Στο Αρχαίο Θέατρο Δίου θα ανεβεί η παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη 

Όχι σε μονιμοποιήσεις από το «παράθυρο» στο Υπουργείο Πολιτισμού

Πολιτισμός09 Aug 201818.20

Τι καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος σπουδαστών και απόφοιτων ΙΕΚ της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων»


ΜασούτηςMediterranean Cosmos

Blue LagoonΕΛΠΕΔΕΘ

Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία