14

AUG
2018

Με ελεύθερη είσοδο και φέτος οι εκδηλώσεις στην Καλαμαριά

Θεσσαλονίκη: Μουσικές βραδιές με δωρεάν είσοδο... στο Παρά θιν' Αλός!

08 Aug 201816.10

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μουσικές βραδιές, αλλά και εικαστικά δρώμενα μέσα στη φύση, δίπλα στη θάλασσα και με ελεύθερη είσοδο έχει ετοιμάσει για το κοινό της πόλης μας ο δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παρά Θιν’ Αλός που θα διεξαχθεί από 23 Αυγούστου έως 26 Σεπτέμβρη 2018 .

«Για ακόμη μια χρονιά οι εκδηλώσεις μας θα είναι δωρεάν. Στην Καλαμαριά στηρίζουμε τον πολιτισμό γιατί είναι κομμάτι της ζωής μας. Και έχοντας πρόσφατη στη μνήμη μας την καταστροφή που έγινε στην Αθήνα με τις πυρκαγιές σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που έχει χαμηλό προφίλ και ποιότητα, ένα πρόγραμμα που θα φέρει τον πολιτισμό κοντά στους πολίτες. Επιλέξαμε να γίνουν οι εκδηλώσεις σε χώρους όπως το Δασάκι στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, οι Κοιτώνες Κόδρα και το Κυβερνείο στο πλαίσιο διεκδίκησης των παραπάνω σημείων από το ελληνικό δημόσιο. Και επιλέξαμε να γίνει το Παρά Θιν’ Αλός με καλλιτέχνες καταξιωμένους, αλλά και με νέους δημιουργούς», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Θεοδόσης Μπακογλίδης το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της πόλης.


Στην στήριξη που παρέχει το φεστιβάλ στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό εστίασε ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής. Στο έργο του το Παρά Θιν Αλός θα ετοιμάσει ένα αφιέρωμα. «Θα γίνει στις 5/9 στο Παλατάκι και θα τραγουδήσουν καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Ανδρέας Καρακότας, η Έλσα Μουρατίδου και η Ναταλία Λαμπαδάκη, ενώ θα συμπράξει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου», σημείωσε ο κ. Καζαντζής, ενώ μίλησε και για την μακρόχρονη σχέση του με το θεσμό, τόσο ως καλλιτέχνη, όσο και από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Είπε για το πώς γεννήθηκε το Φεστιβάλ το 1982, με το όνομα "Συναντήσεις Θεσσαλονικέων Συνθετών" και για το πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα.

Η αυλαία των εκδηλώσεων για το "Παρά Θιν Αλός" θα ανοίξει στις 23 Αυγούστου στις 21.00 στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο) με τη συναυλία της Ελένη Τσαλιγοπούλου και των Boğaz musique με τίτλο  «Των φίλων τα σπίτια». Στις 29/8 (21.00) θα δοθεί συναυλία του Θοδωρή Βουτσικάκη με  τη Λίνα Νικολακοπούλου στο Κυβερνείο (Παλατάκι), ενώ στον ίδιο χώρο θα παίξουν στις 1/9 η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς. Στις 5/9 (21.00) είναι η συναυλία –αφιέρωμα στον Γιώργο Καζαντζή με τίτλο «Έρωτας ή τίποτα», 8/9 (21.00) ο Απόστολος Ρίζος θα τραγουδήσει στο Δασάκι (πρώην στρατόπεδο Μακ/χου Κόδρα) και στις 9/9 (21.00) οι Α.Μ.Α. Full band (Αετόπουλος Γιώργος, ο Μήτσης Γιάννης και ο Αλιστρατινός Δημήτρης).

Στις 10/9 στον ίδιο χώρο θα εμφανιστούν οι Θάνος Σταυρίδης & «dRom» και 11/9 στην Πλαζ Αρετσούς (21.00) θα γίνει το αφιέρωμα με τίτλο  «Φυσάει ο Μπάτης - Ρεμπέτικα της θάλασσας» με τους Δημήτρη Μυστακίδη, Μανόλη Πάππο, Ηρακλή Βαβάτσικα, Κυριάκο Γκουβέντα, Mιχάλη Δάρμα, Ανατολή Μαργιόλα.

Στις εκδηλώσεις θα υπάρχει δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης του έργου κοινωνικών φορέων του δήμου Καλαμαριάς.

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2018


Ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων της τέχνης έχει το Πεδίο Δράσης Κόδρα. Θα διεξαχθεί από 16-26 Σεπτεμβρίου και φέτος  «βασίζεται σ’ ένα ευέλικτο σχήμα μιας κεντρικής εικαστικής έκθεσης και δύο μικρότερων εκθέσεων που θα στεγαστούν στο κτίριο των Κοιτώνων και στους εξωτερικούς χώρους του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα».

Η κεντρική έκθεση είναι το Κόδρα Fresh 2018, το οποίο προσκάλεσε νέους εικαστικούς να προβληματιστούν γύρω από τη θεματική του τόπου, αλλά και του εκτοπισμού, της μετακίνησης, της εγκατάστασης και της κατοίκησης. Θα δούμε έργα με αναφορές στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς, αλλά και του ίδιου του χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Επίσης, «το φεστιβάλ, μέσα από μία ακόμα έκθεση- βίντεο παρουσίαση, επικεντρώνεται στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ), επιχειρώντας να διερευνήσει και να αναδείξει την ιστορία της ιδιαίτερης “πατρίδας” του Πεδίου Δράσης Κόδρα, προβάλλοντας οπτικοακουστικό υλικό το οποίο έχει σταχυολογηθεί από τις πλούσιες συλλογές του ΙΑΠΕ».

Στην τρίτη έκθεση διερευνά τον τόπο ως ενεργητικό πεδίο καθημερινών μεταβολών, επιτρέπει την ανάπτυξη ποικίλων ερωτημάτων, όπως αυτά που αναπτύσσονται στον πυρήνα της έκθεσης του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2018.  

Παράλληλα, στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου θα παρουσιάζεται η εγκατάσταση ενός ψηφιακού δημόσιου έργου επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), που οι χρήστες θα μπορούν να το βλέπουν και να περιηγούνται γύρω από αυτό με τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Το ψηφιακό αυτό γλυπτό θα τοποθετηθεί συμβολικά σε ένα τμήμα του πρώην στρατοπέδου που πρόσφατα παραχωρήθηκε μαζί με άλλα στον Δήμο Καλαμαριάς.

Τέλος θα γίνουν workshops, εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΘεσσαλονίκη: Βραβευμένες ταινίες αποφοίτων του ΑΠΘ στο Taratsa Film Festival

Πολιτισμός13 Aug 201812.50

Pre-event για τη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή με τρεις δημιουργίες αποφοίτων του Τμήματος Κινηματογράφου

Θεσσαλονίκη: «Αυτοί που τολμούν» έρχονται στην Agora του Reworks

Πολιτισμός10 Aug 201818.50

Η Αργυρώ Μπαράτα μίλησε για κομμάτι του φεστιβάλ που θα δώσει  έμφαση σε πολιτιστικούς οργανισμούς που κινούνται με εξωστρέφεια σε όλο τον κόσμο

«Ορέστης» του Ευριπίδη στους Φιλίππους

Πολιτισμός10 Aug 201818.10

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Θεσσαλονίκη: Στον… αστερισμό των «Μερκουρείων» οι Συκιές από 20/8

Πολιτισμός10 Aug 201816.50

Σίμος Δανιηλίδης: Μοναδικός θεσμός στο πανελλήνιο που στηρίζει τα ΔΗΠΕΘΕ


Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός10 Aug 201811.30

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…


Θεσσαλονίκη: 2.500 θεατές 4SUMMER-nights - Πότε επιστρέφει

Πολιτισμός10 Aug 201811.00

Κλείνει για διακοπές, μετά τη σημερινή τελευταία παράσταση για τους «Ηλίθιους»

«Χένσελ και Γκρέτελ» στο Δίον

Πολιτισμός09 Aug 201818.50

Στο Αρχαίο Θέατρο Δίου θα ανεβεί η παιδική παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη 

Όχι σε μονιμοποιήσεις από το «παράθυρο» στο Υπουργείο Πολιτισμού

Πολιτισμός09 Aug 201818.20

Τι καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος σπουδαστών και απόφοιτων ΙΕΚ της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων»


ΜασούτηςMediterranean Cosmos

Blue LagoonΕΛΠΕΔΕΘ

Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία