Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι μπορείς να δεις σε ΚΜΣΤ, ΚΣΤΘ και Επταπύργιο τον Αύγουστο

Ποιες εκθέσεις “τρέχουν” και πότε γίνονται ξεναγήσεις

Πρωτομηνιά, 1η Αυγούστου, και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού με τρεις εκθέσεις σε τρεις χώρους, και με οργανωμένες ξεναγήσεις για τους επισκέπτες.

‘Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart’

έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Μονή Λαζαριστών

400 και πλέον έργα από τη συλλογή και το αρχείο του Γιώργου Κωστάκη αποτελούν το μέσο για το ταξίδι στα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας, αυτής της συγκλονιστικής περιόδου των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, που μέσα από τα ιστορικά συμφραζόμενα του μεγάλου οράματος για την αλλαγή του κόσμου, έθεσε ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, τις επιστήμες και συγκρότησε νέες θέσεις και μανιφέστα, καθώς και εν τέλει μια εντελώς καινοτόμα φιλοσοφία που απέβλεπε στον ρόλο που η τέχνη μπορεί να διαδραματίσει προκειμένου να καταργηθούν οι παγιωμένες αισθητικές συμβάσεις.

Έργα από τον ιδρυτή του κινήματος του Σουπρεματισμού, Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργίες από τους πρωτοπόρους του Κονστρουκτιβισμού, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο και Γκούσταβ Κλούτσις, πάνω από 200 έργα της Λιουμπόβ Ποπόβα, μια μεγάλη επιλογή έργων του Ιβάν Κλιούν, έργα καλλιτεχνών της λεγόμενης Σχολής της Οργανικής Παιδείας με πρωτοστάτες τον Μιχαήλ Ματιούσιν και τα αδέλφια Έντερ, έργα από τον εμπνευστή και θεωρητικό της Αναλυτικής τέχνης, Πάβελ Φιλόνοφ, έργα και αρχειακό υλικό των Σολομών Νικρίτιν, Αλεξάντρ Ντρέβιν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα, Όλγα Ροζάνοβα, Ελ Λισίτσκι και Πάβελ Μανσούροφ, όλα μαζί συνθέτουν την περίοδο της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Παράλληλα με τα έργα στην έκθεση, αναδεικνύεται επίσης το πορτρέτο του εμπνευσμένου συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913-1990), ο οποίος έθεσε στόχο ζωής να διασώσει αυτή την τέχνη από τη λήθη και την αναπόφευκτη καταστροφή μέσα στο δυσμενές για την φορμαλιστική τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας περιβάλλον της σταλινικής και προ-περεστροϊκής ΕΣΣΔ.

Ημέρες-ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00. Τετάρτη 15 & Κυριακή 19.08 κλειστά, Πέμπτη 16.08: 10:00-18:00

Ξεναγήσεις κάθε Πέμπτη στις 19:00 (εκτός στις 16.08) και κάθε Σάββατο στις 12:00, με το εισιτήριο εισόδου

‘Resilient Futures’

έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Αποθήκη Β1, λιμάνι

H Πρωτοβουλία της Polyeco για τη Σύγχρονη Τέχνη (PCAI) συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνοντας την έκθεση “Resilient Futures” (Ανθεκτικά Μέλλοντα). Μια έκθεση που ενώνει σε συμβολικό επίπεδο τα δύο σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, αυτό του Πειραιά με αυτό της Θεσσαλονίκης, μέσω της σύγχρονης τέχνης, με επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας. Έτσι οι δύο πόλεις γεφυρώνονται με αφορμή ένα μοναδικό εγχείρημα το οποίο είναι αφιερωμένο στην video art και στην περιβαλλοντική αφύπνιση, μέσα από τα έργα καταξιωμένων διεθνών εικαστικών.

Μιλώντας για ανθεκτικότητα αναφερόμαστε στα μέσα και τις στρατηγικές με τις οποίες άνθρωποι, κοινότητες και θεσμοί προσαρμόζονται στις διαμορφούμενες συνθήκες και αναζητούν ευρηματικούς τρόπους για να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες φυσικών και ανθρωπογενών διαταραχών θέτοντας σε προτεραιότητα την υποστήριξη των αδύναμων πληθυσμών. Ως έννοια η ανθεκτικότητα αναφέρεται κυρίως στις αρχές της ευελιξίας, της συμμετοχικότητας, της συνεκτικότητας και της ευρωστίας, το σύνολο δηλαδή των αξιών πάνω στις οποίες οφείλει να επενδύσει μία πόλη για να ενισχύσει το αίσθημα του συνανήκειν στους πολίτες της, την κοινή ευθύνη στη διαχείριση της δημόσιας σφαίρας και να διασφαλίσει τη μελλοντική της βιωσιμότητα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λουκία Αλαβάνου, Γιώργος Δρίβας, Μαίρη Ζυγούρη, Hertog and Nadler, Βασίλης Καρούκ, Eva Kotatkova, Μαρία Λοϊζίδου, Oliver Ressler – Janny Begg, Mika Rottenberg, Στέφανος Τσιβόπουλος, Saskia Olde Wolbers

Ημέρες-ώρες λειτουργίας: Tρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-22:00. Τρίτη 14 & Τετάρτη 15.08 κλειστά, Πέμπτη 16.08: 10:00-18:00

Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου

έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Επταπύργιο

Σύγχρονοι εικαστικοί αποτυπώνουν στα έργα τους τις αξίες της Δημοκρατίας, στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται υπό τον συντονισμό/παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να συγκροτήσουν μια ενιαία και εκτεταμένη εικαστική εγκατάσταση –μεστή σε περιεχόμενο, πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες– μια πολυεπίπεδη σύνθεση εικόνων. Οι εικαστικοί της έκθεσης εκκινούν από μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974, που σηματοδοτεί το τέλος μιας σκοτεινής, ανελεύθερης και βίαιης περιόδου (εκείνης της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών) και την απαρχή μιας καινούργιας εποχής με την ανάδυση νέων πολιτικών, κοινωνικών και ιστορικών πραγματικοτήτων.

Στον φορτισμένο και υποβλητικό χώρο του Επταπυργίου –τόπο φυλάκισης και μαρτυρίου για δεκάδες πολίτες αριστερών και δημοκρατικών πεποιθήσεων στα χρόνια της χούντας–, οι δημιουργοί επικεντρώνονται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και του χρόνου. Προτάσσουν την ετοιμότητα και τη θέση, την αντίσταση και την ενεργό παρέμβαση του σύγχρονου εικαστικού απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του, επιχειρούν να ορίσουν, εκ νέου, την πρωταρχική αξία της δημοκρατίας, το νόημα της κρισιμότητας στη σημερινή συγκυρία του τέλους του αφηγήματος της μεταπολίτευσης, της μετάβασης και της αστάθειας, της έκπτωσης των ιδεολογιών και της εμφάνισης φασιστικών μορφωμάτων.      

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Διβάρης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Δημήτρης Ζουρούδης, Αντιγόνη Καββαθά, Χρήστος Κούντουρας, Θοδωρής Λάλος, Θωμάς Λιούτας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Πάνος Ματθαίου, Δημήτρης Μεράντζας, Αλεξία Ξαφοπούλου, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Στέργιος Στάμος, Νικόλας Σφήκας, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Κώστας Χριστόπουλος, Έλλη Χρυσίδου.

Ημέρες-ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 8:00-15:00 (Κελιά απομόνωσης), Δευτέρα - Παρασκευή 11:00-14:00 (Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης), Σάββατο – Κυριακή 8:00-15:00 (Κελιά απομόνωσης)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν
Τι είπε σχετικά με την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν στην ελληνική κοινωνία
Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς – Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν