Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Στους “Αχαρνής” ο Αριστοφάνης τα βάζει με την εξουσία και τον λαό»

Ο Κώστας Τσιάνος μίλησε για την κωμωδία που σκηνοθετεί και που θα δούμε και στη Θεσσαλονίκη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Στην Αθήνα του 425 πχ., την έκτη χρονιά του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Δικαιόπολις, ένας αγρότης της Αττικής, απελπισμένος από τις ταλαιπωρίες, αποφασίζει να μιλήσει για την ειρήνη στην Εκκλησία του Δήμου. Οι προσπάθειές του δεν στέφονται με επιτυχία και ο ίδιος αποφασίζει να κάνει ειρήνη στη δική του «επικράτεια» έξω από το σπίτι του, για να εμπορεύεται ελεύθερα ακόμα και με τα Μέγαρα και τη Βοιωτία, που τους είχαν σε εμπάργκο.

Οι Αχαρνιώτες του επιτίθενται, ενώ εκείνος προσπαθεί να τους πείσει ότι η συνέχεια του πολέμου δεν τους συμφέρει….

Τα παραπάνω συμβαίνουν στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής» που ανεβαίνει και στην πόλη μας την Τετάρτη 18, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 στο Θέατρο Δάσους σε απόδοση και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με πρωταγωνιστές τους Πέτρο Φιλιππίδη (Δικαιόπολις), Παύλο Χαϊκάλη (Λάμαχος), Κώστα Κόκλα (Μεγαρίτης),  Τάκη Παπαματθαίου (Θηβαίος) και  Ιωάννη Παπαζήση (Ευριπίδης).

«Στο έργο αυτό ο Αριστοφάνης πέρα το ότι σατιρίζει τους πολεμοκάπηλους και υμνεί την ειρηνική ζωή, κάνει αναφορές στο διονυσιακό στοιχείο, στο πανηγύρι, σε τελετές στοιχεία των οποίων συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και στις μέρες μας πχ στις Απόκριες», μάς είπε ο Κώστας Τσιάνος σε σύντομη τηλεφωνική μας συνομιλία, εν μέσω ταξιδιών από Λάρισα για Βόλο για την περιοδεία της παράστασης. «Μιλάει για την ειρήνη και για την λατρεία του Διόνυσου. Παίρνει τον Λάμαχο και τον ρεζιλεύει για να γελοιοποιήσει τον πόλεμο. Παράλληλα κάνει κριτική στον Δικαιόπολι που κάνει προσωπική ειρήνη, αλλά και αγορά για να εμπορεύεται ελεύθερα. Όμως παράλληλα ο πόλεμος δίπλα του συνεχίζεται. Είναι μια ουτοπία το να κάνεις προσωπική ειρήνη.

Εξάλλου ο Δικαιόπολις είναι και λίγο ατομιστής. Δεν είναι σαν τον Τρυγαίο στην “Ειρήνη” που για να ζητήσει παύση του πολέμου ξεσηκώνει όλη την Ελλάδα για να αποκτήσουν όλοι ειρήνη. Αυτό είναι μια διαφορά που κάνει τους “Αχαρνής” ενδιαφέρον έργο. Μάλιστα ήταν μια από τις πρώτες κωμωδίες του Αριστοφάνη που την έγραψε όταν ήταν 19 ετών. Εδώ ο συγγραφέας είναι τολμηρός, τα βάζει με την εξουσία και τον λαό που κοιμάται και δέχεται να τον κοροϊδεύουν και να τον ταλαιπωρεί η κακή εξουσία και να συνεχίζει να την ψηφίζει», συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην παράσταση παίρνει μέρος και Χορός των Αχαρνέων, που αποτελείται από 14 ηθοποιούς και μουσικούς.

«Είναι μια κωμωδία φοβερή και χαρίζει γέλιο. Έχει χορό και τραγούδι και διάχυτο διονυσιακό πνεύμα», σχολίασε ο κ. Τσιάνος.

Για την Ιστορία

Ο δεκαεννιάχρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία «Αχαρνής» στα Λήναια το 425 π.Χ., στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

Τοποθετεί τη δράση του έργου στην αγροτική περιοχή της Αττικής, Αχαρνές, το σημερινό Μενίδι.

Απόδοση - Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος, Χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου, Κώστας Τσιάνος, Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική: Γιώργος Ανδρέου, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς,

Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου, Artwork/Σχεδιασμός προγράμματος: Κάρολος Πορφύρης, Φωτογραφίες παράστασης: Ιωάννα Χατζηανδρέου, Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑΓΑΡΗ .

Παραστάσεις 18,19 και 20/7/2018 στις 21.30. Είσοδος: 20€, Άνεργοι, Πολύτεκνοι, Παιδιά έως 12 ετών, Φοιτητές 15€. Προπώληση: εκδοτήρια Βασιλικού Θεάτρου, εκδοτήρια ΚΘΒΕ και viva.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ