Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη Όψεις της Βαλκανικής Φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του θεσμού Aspects of Balkan Photography που φέτος φιλοξενείται στην Βίλα Πετρίδη

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Την «τελευταία πέτρα από το πάρκο Γκεζί» στην Κωνσταντινούπολη απαθανάτισε με τον φακό του ο Τούρκος φωτογράφος Berkay Yahya και την παρουσιάζει στην έκθεση που πραγματοποιείται από την Παρασκευή 15 Ιουνίου 23018 στην Βίλα Πετρίδη (επί της οδού Αναγεννήσεως, περιοχή των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης) στο πλαίσιο του θεσμού των συναντήσεων της Βαλκανικής Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, κάτω από το γενικό τίτλο «Aspects of Balkan Photography» που φέτος μετρά 20 χρόνια.

Πρόκειται για μία από τις 300 περίπου φωτογραφίες που εκτίθενται στον συγκεκριμένο χώρο στην παραπάνω διοργάνωση με πρωτοβουλία του  Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Ο φωτογράφος πήρε λήψεις από πέτρες από το πάρκο όπου είχαν γίνει επεισόδια στην Τουρκία από 31.05.2013 μέχρι 15.06.2013. Δεν τις έδειξε ποτέ. Και τις παρουσιάζει στην χώρα μας, αλλά και το βιβλίο που έβγαλε με την μορφή της πέτρας, ενώ το έργο του θίγει και τον προβληματισμό που συνοδεύει πάντα έναν φωτογράφο: εάν θα πρέπει να βγάζει την φωτογραφία του ή να επεμβαίνει σε αυτό που συμβαίνει», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Καρκατσέλης, λίγο πριν τα εγκαίνια.

Είπε πως οι αρκετές από τις φωτογραφίες θυμίζουν αυτές των ρεπορτάζ, όμως παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο. Τι θα δείτε; Από φωτογραφίες τραβηγμένες από το πάτωμα, μέχρι το ταβάνι, φωτογραφίες εκτυπωμένες σε μετάξι που περνάς ανάμεσά τους και τις αγγίζεις, και μπορείς να τις δεις και από τις δύο πλευρές τους, και φυσικά ψηφιακές και αναλογικές.

«Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα έργα με μια ειδική γλώσσα και μη συμβατικά για να έρθει σε επαφή μαζί τους το κοινό», εξήγησε ο κ. Καρκατσέλης.

Τον ρωτήσαμε αν υπάρχει κάποια θεματική που να κυριαρχεί. «Όχι, δεν επαναλαμβάνεται κάποιο θέμα. Κάθε φωτογράφος έχει επιλέξει το δικό του θέμα. Για παράδειγμα υπάρχει ένα έργο 2.5 μέτρων του Luka Klikovac με ένα νεκροτομείο όπου στα τραπέζια του κείτονται οι πιο μεγάλοι καλλιτέχνες της φωτογραφίας της Σερβίας. Ενώ στο έργο της Αλέκας Τσιρώνη “Στοιχεία Ταυτότητας” απαθανατίζονται άτομα που μετανάστευσαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης τύχης».

Πώς επιλέχθηκαν οι φωτογραφίες από τις χώρες των Βαλκανίων; «Από προτάσεις που μας έκαναν οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό, τόσο από Πανεπιστήμια, όσο και από γκαλερί και χώρους τέχνης», σημείωσε ο κ. Καρκατσέλης. Πρόσθεσε δε πως «σήμερα υπάρχουν πολλά είδη φωτογραφίας. Δεν είναι μόνο η φωτογραφία δρόμου, η επαγγελματική ή η καλλιτεχνική». Και μερικές όψεις από αυτά τα είδη θα δούμε στην έκθεση στην Βίλα Πετρίδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του Aspects of Balkan Photography θα γίνουν σειρά εκθέσεων, ημερίδων, workshop (εργαστηρίων), διαλέξεων, προβολών και άλλων εκδηλώσεων στην πόλη, με την συμμετοχή φωτογράφων από χώρες της Βαλκανικής.

Η συνεργατική επιμέλεια είναι των: Βασίλη Καρκατσέλη, Βασίλη Μαντά και Άγγελου Σοφιανίδη.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Omer Tevfik Erten (TR ), Lyubomir Ignatov (BG), Iordanka Tenova (GR/BG), Serhat KIR (TR), Luka Klikovac (SRB), Andrea Shkreli (GR/AL), Berkay Yahya (TR), Kyriakos Katsareas (GR), Argiris Liapopoulos (GR), Thanassis Raptis (GR), Angelos Sofianidis (GR), Aleka Tsironi (GR), Zoran Todovic (SRB)/ Vana Urosevic (FYROM)

Διάρκεια έκθεσης: από 15/6 μέχρι 6/7/2018

Περισσότερα στο: http://fkth.gr/el/for-a-common-narrative.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
«Τον άλλο μήνα θα έχουμε και τις σχετικές πολύ ευχάριστες ανακοινώσεις» δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ