Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

the/Saloniki Sound Festival: Ήχοι της πόλης σε ανατρεπτικά σημεία

Συναυλίες σε ένα φεστιβάλ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Για πέντε μέρες η καρδιά της Θεσσαλονίκης θα χτυπά στους ήχους της μουσικής. Αιτία; Το the/Saloniki Sound Festival που θα φέρει από την Δευτέρα 18 μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 συναυλίες σε ανατρεπτικούς χώρους της πόλης, με παραπάνω από 15 συγκροτήματα και DJs από την Ελλάδα και εξωτερικό.

Ουσιαστικά πρόκειται για μετεξέλιξη μουσικών φεστιβάλ του δήμου Θεσσαλονίκης που άρχισαν πριν 5 χρόνια στο Θέατρο Κήπου με τζαζ μουσική. «Τώρα προσθέσαμε μουσική από ένα ευρύτερο φάσμα. Και βάλαμε ως συναυλιακούς χώρους μέρη που δεν είναι συνηθισμένα όπως η Παλιά Νομαρχία όπου και θα ανοίξει η αυλαία του φεστιβάλ με μια δωρεάν συναυλία στις 18/6. Στόχος μας είναι ο Ιούνιος να γίνει ο μήνας της μουσικής για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Έλλη Χρυσίδου και αναφέρθηκε και στη συναυλία που θα δώσει στη Ροτόντα η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου στις 20/6 και ώρα 20.00 με αφορμή την Ημέρα Μουσικής. Εξήγησε πως ο «δήμος Θεσσαλονίκης αποτελεί ουσιαστικά μια πλατφόρμα για να συναντηθούν δημιουργοί και ομάδες της πόλης και ανέφερε πως το the/Saloniki Sound Festival γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής (21 Ιουνίου).

Στην έμφαση που δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην μουσική αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης. Υπενθύμισε τη διεξαγωγή της WOMEX, της διεθνούς έκθεσης μουσικής που είχε φιλοξενήσει προ ετών η πόλη μας, που για λόγους οικονομικούς δεν μπορέσαμε να την φιλοξενήσουμε ξανά, και πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη έχει πολλά μουσικά σχήματα και μουσικούς που τους αξίζει η προβολή. Αναφερόμενος στο the/Saloniki Sound Festival ευχήθηκε μελλοντικά να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις της μουσικής, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Στο όραμα που είχαν σχετικά με τον σχεδιασμό του Φεστιβάλ αναφέρθηκε ο Ντέμης Σαμαράς από την δημιουργική ομάδα SoulFood Thessaloniki, που είναι συνδιοργανωτής με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Θέλαμε να αναδειχθούν νέες μουσικές, ντόπιοι μουσικοί, αλλά και ξένα σχήματα που απασχολούν τη μουσική σκηνή. Μεταξύ άλλων θα έρθουν οι Larry Gus, Tendts, Sworr και Kutiman Orchestra. Αυτό που κάνουμε είναι  μια γιορτή που να έχει πολλά είδη μουσικής με περισσότερες μέρες σε σχέση με την προηγούμενη μορφή αυτού του φεστιβάλ. Ως SoulFood Thessaloniki θέλουμε τόσο με το Street Food, όσο και με το Beer Fest, να κάνουμε συνέργιες και οι προτάσεις μας να αποτελούν μια εμπειρία για το κοινό. Αυτό επιχειρούμε τώρα και στο the/Saloniki Sound Festival», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Είπε πως γι’ αυτό επέλεξαν και τόπους διαφορετικούς όπως η παλιά Νομαρχία, ενώ ανέφερε πως ήθελαν περισσότερους χώρους κοντά στη θάλασσα, όμως τελικά θα αρκεστούν στο Λιμάνι όπου θα γίνουν μερικά από τα live. Όσο για την επιλογή της λέξης «ήχος» (sound) στον τίτλο του φεστιβάλ είπε πως έγινε «με διάθεση να παρουσιάσει νέους ήχους, και να αγγίξει ένα μεγαλύτερο φάσμα μουσικής», ενώ προτιμήθηκε ο αγγλικός τίτλος για να έχει απήχηση και σε ξένους τουρίστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως παράλληλα με το φεστιβάλ διαφορετικοί χώροι μέσα στην πόλη ανοίγουν τις πόρτες τους για jamming sessions και workshops με στόχο να παρουσιάσουν σύγχρονες τάσεις, τεχνικές, αλλά και την πορεία της μουσικής βιομηχανίας στην Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-Δευτέρα 18 Ιουνίου στον Προαύλιο χώρο Παλιάς Νομαρχίας  (βίλα Αλλατίνη)  

Ώρα 19:00 και με ελεύθερη Είσοδο θα γίνει live με ηλεκτρονική μουσική, και πειραματικές διαθέσεις από τους: Larry Gus, Tendts, Sworr. Και DJ This is W!cked.

-Τρίτη 19 Ιουνίου 20.00 στο θέατρο Κήπου, έναντι του κτιρίου της ΧΑΝΘ η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο Afro – Funk στοιχείο και την αέναη αναζήτηση του groove.Για πρώτη φορά έρχεται ο Kutiman στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους μουσικούς του και από την Αθήνα καταφθάνουν οι βιρτουόζοι Afrodyssey Orchestra. Είσοδος με εισιτήριο τριημέρου ή ημερήσιο.

-Τετάρτη 20 Ιουνίου  19.00 το φεστιβάλ μεταφέρεται και εγκαθίσταται στο χώρο της προβλήτας Α’ του λιμένος Θεσσαλονίκης. Είναι η μέρα με την πιο ποικιλόμορφη σύνθεση… Μουσικοί του δρόμου, ένας από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς – παραγωγούς της σκηνής του και ένα από τα πιο εκρηκτικά συγκροτήματα αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο!

Θα παίζουν: BaBa ZuLa, mononome, The Sailing Tomatoes. Είσοδος με εισιτήριο τριημέρου ή ημερήσιο.

-Πέμπτη 21 Ιουνίου –Παγκόσμια Μέρα Μουσικής από νωρίς το μεσημέρι οι πιο ενεργές και δυναμικές ομάδες της πόλης ετοιμάζουν το μεγαλύτερο dance party του καλοκαιριού με καλεσμένο έναν από τους πιο σύγχρονους DJs και παραγωγούς, με εμφανίσεις σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου! Afro – Disco – Boogie – House… .

Από τις 16.00 στην Προβλήτα Α’ – Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκη

Θα παίξουν: Auntie Flo, AND.ID , Ison, Madorasindahouse (Atsou & Le Croque), Soulfood DJs με ελεύθερη είσοδο.

Και στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1) επίσης με ελεύθερη είσοδο θα δώσει συναυλία η Κ.Ο.Θ και η ΜOYSA με έργα Tchaikovsky, E. Grieg  και W. A. Mozart.

-Παρασκευή 22 Ιουνίου στην Προβλήτα Α’ – Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκη

Ώρα 20:00 ετοιμαστείτε για jazz με dream pop & nu swing, swing αναφορές. Παίζουν: Koop Oscar Orchestra, The Speakeasies Swing Band, Yako Trio. Είσοδος με εισιτήριο τριημέρου ή ημερήσιο.

Εισιτήριο ημέρας: 10 €(μέχρι εξαντλήσεως / έως 21 Μαΐου). Εισιτήριο τριημέρου: 20 €(μέχρι εξαντλήσεως / έως 21 Μαΐου). *Μετά την 1η Ιουνίου ή την εξάντληση των εισιτηρίων, το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 12 EUR και το εισιτήριο τριημέρου 25 EUR

Προπώληση/Σημεία:  11876, Seven Spots, Media Markt , Stereodisc, Lotus Record Shop, Ticket House – Musicland, Λυκίσκος, WE.

Ηλεκτρονικά εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πυλαίας – Χορτιάτη
Ενημερώθηκαν για το έργο των Κοινωνικών Δομών του δήμου – Συγκέντρωσαν προϊόντα εν όψει των εορτών του Πάσχα
Θεσσαλονίκη: Μαθητές ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πυλαίας – Χορτιάτη
Τρολάρει Κασσελάκη ο Ανδρουλάκης: Στη βάφτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ
Η σαρκαστική απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Στέφανο Κασσαλάκη – «Μάλλον χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο»
Τρολάρει Κασσελάκη ο Ανδρουλάκης: Στη βάφτισή μου σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ