Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θερινά εργαστήρια ΚΘΒΕ για «μικρούς καλλιτέχνες» της πόλης

Για 3η χρονιά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται τα παιδιά με δράσεις γεμάτες φαντασία και παιχνίδι

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πόσες ιστορίες έχει ακούσει ένας τοίχος; Μπορεί ένα παιδί να ταξιδέψει με αερόστατο, με ατμόπλοιο, με γαλέρα, με ελέφαντα; Είναι εύκολο μια πεντάμορφη να ερωτευτεί ένα τέρας; Πόσο σιμιγδάλι χρειάζεται μια βασιλοπούλα για να πλάσει τον αγαπημένο της; Μα τι σκιάχτρο είναι αυτό που αντί να τρομάζει τα πουλιά, τα αγαπάει και θέλει να πετάξει μαζί τους; Πώς είναι άραγε να έχουν την εξουσία τα παιδιά;

Οι παραπάνω ερωτήσεις θα απαντηθούν μέσα από ευφάνταστο παιχνίδι στα θερινά εργαστήρια για παιδιά που θα πραγματοποιήσει και φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Από τις 18 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, το ΚΘΒΕ, για τρίτη χρονιά, προσκαλεί τους «μικρούς καλλιτέχνες» της πόλης σ’ έναν κόσμο έκφρασης και φαντασίας, έναν κόσμο που αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους και απελευθερώνει τα συναισθήματα τους μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες. Μέχρι σήμερα 1500 παιδιά πέρασαν από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του ΚΘΒΕ… και το ταξίδι συνεχίζεται…

Λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι για την φετινή χρονιά μιλήσαμε με την υπεύθυνη των θερινών εργαστηρίων για παιδιά κ. Κωνσταντίνα Ματζίρη.

-Τι θα γίνει το καλοκαίρι στα εργαστήρια του ΚΘΒΕ;  Τι θα μάθουν τα παιδιά;

-Θα παίξουμε, θα μάθουμε, θα κάνουμε νέους φίλους και όλα αυτά στο θέατρο. Θεατρικά παιχνίδια, κίνηση, view points, σκηνογραφία, εμψύχωση μαριονέτας, επίσκεψη σε μουσεία, πολιτιστικές διαδρομές και όχι μόνο.

-Πώς ανταποκρίθηκαν τις προηγούμενες χρονιές οι συμμετέχοντες; Ποιες οι εντυπώσεις τους;

-Εντυπωσιακά καλά. Την πρώτη χρονιά είχαμε 700 συμμετέχοντες και την δεύτερη μετρήσαμε 830. Μας αγκάλιασε ο κόσμος.

-Ποια η σημασία αυτών των προγραμμάτων για τα παιδιά;

-Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η αισθητική τους. Έτσι θα γίνουν καλύτεροι θεατές. Επίσης να μάθουν να εκφράζονται μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Είναι διαφυγή. Είναι ξέσκασμα. Δεν είναι εύκολο. Εάν μάθουν όμως να χειρίζονται σωστά τα εργαλεία του θεάτρου είναι λυτρωτικό.

 

-Ποιος ο στόχος διεξαγωγής τους από πλευράς ΚΘΒΕ;

-Να βοηθήσουμε τους γονείς σε μια αντικειμενική ανάγκη που φωνάζει “πού να αφήσω το παιδί τώρα που κλείνουν τα σχολεία” και για τα ίδια τα παιδιά να δημιουργηθεί μια ευκολία στο να έρχονται στο θέατρο. Σήμερα για να παίξουν με τους φίλους τους, αργότερα για να παρακολουθήσουν κάποιο θεατρικό εργαστήρι του Κρατικού Θεάτρου και αργότερα για να δουν ή να συμμετέχουν σε κάποια παράσταση.

-Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς που  σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους για να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια;

-Ότι θα περάσουν όμορφα και όταν γυρίζοντας σπίτι θα έχουν πολλές όμορφες ιστορίες να τους διηγηθούν.

-Τελικά ο καλός θεατής γεννιέται ή γίνεται/πλάθεται;

-Φυσικά και γίνεται. Είναι κάτι που το μαθαίνεις. Γι’ αυτό και υπάρχει έδαφος να εργαστούμε.

Απαραίτητα εφόδια για συμμετέχοντες; Ρούχα άνετα, παπούτσια βολικά, καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό. Τόπος συνάντησης; Το Βασιλικό Θέατρο.

Τα Ολοήμερα Θερινά Καλλιτεχνικά Εργαστήρια για παιδιά, πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30-16:00, 18 Ιουνίου-7 Σεπτεμβρίου 2018.

Κόστος 70 € ανά εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση εγγραφής δεύτερου παιδιού της ίδιας οικογένειας η τιμή διαμορφώνεται στα 60 € / εβδομάδα.

Ειδικές τιμές για πρόωρες εγγραφές (60 € ανά εβδομάδα για εγγραφή δεκαπέντε ημέρες πριν την έναρξη των παρακολουθήσεων). Παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ πρωινό και μεσημεριανό.

Εγγραφές το αργότερο μέχρι 4 ημέρες πριν την έναρξη της εβδομάδας που θέλετε να παρακολουθήσετε. Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00. Τηλ. επικοινωνίας: 2315 200029.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ