Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ντίνος Ποντικόπουλος: «Δε θεωρούνται όλα τα φετίχ μεμπτά»

Ο ηθοποιός παίζει στον «Φετιχιστή», τον μονόλογο του Μισέλ Τουρνιέ που φιλοξενείται στο Θέατρο Τ

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ  ΒΑΣΒΑΝΗ

Μετά το θέατρο Φούρνος στην Αθήνα, η ομάδα θεάτρου Αστροναύτες παρουσιάζει το έργο του Μισέλ Τουρνιέ «Ο Φετιχιστής», μόνο για δύο παραστάσεις, στις 9 και 10 Ιουνίου, στο Θέατρο Τ. (Αλ Φλέμινγκ 16).

Πρόκειται για το μοναδικό θεατρικό έργο του Μισέλ Τουρνιέ. Ήρωάς του; Ένας τρόφιμος ψυχιατρικής κλινικής, ο Μαρτέν, που μιλάει για την ζωή του πριν τον εγκλεισμό και τη σχέση του με την Αντουανέτ, ενώ αποκαλύπτει το πάθος του για τα γυναικεία εσώρουχα. Περισσότερα μας είπε ο Ντίνος Ποντικόπουλος που υποδύεται τον Μαρτέν.

-Τι θα δούμε επί σκηνής; Πείτε μας δυο λόγια για τον μονόλογο του Μισέλ Τουρνιέ…

-Ο Μαρτέν, ένας έγκλειστος ψυχιατρικής κλινικής, εξομολογείται την προσωπική του ιστορία. Μας μιλάει για την αγάπη του στα γυναικεία εσώρουχα και εν τέλει μας μυεί στον έρωτα μέσα από την ιδιαιτερότητα του.

-Το φετίχ του Μαρτέν, του χαρακτήρα που υποδύεστε στην παράσταση, είναι η δαντέλα των γυναικείων εσωρούχων. Πώς αντιμετωπίζεται η έννοια του φετίχ στο έργο;

-Τόσο ο συγγραφέας, όσο και η παράσταση δεν παίρνουν θέση, δεν κρίνουν. Ο Μαρτέν εξομολογείται με αφοπλιστική ειλικρίνεια, αποκαλύπτοντας την αλήθεια του. Ο ήρωας του Μισέλ Τουρνιέ μάς μυεί στην ιδιαιτερότητά του μέσω της βιωμένης του γνώσης, αφήνοντας το κοινό να κάνει τις δικές του αναγωγές και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

-Γιατί έχει επικρατήσει, τα φετίχ να θεωρούνται κάτι το μεμπτό; Γιατί δεν είναι συνήθως γνωστά;

-Δε θεωρούνται όλα τα φετίχ μεμπτά. Άλλωστε, ο καπιταλισμός στηρίζει την ύπαρξή του στο αντικείμενο φετίχ - καταναλωτικό προϊόν. Και μάλιστα, το προωθεί με ό,τι μέσα διαθέτει. Από την άλλη πλευρά, τα ερωτικά φετίχ παραμένουν πολλές φορές κρυφά, μιας και ο συντηρητισμός της κοινωνίας δυσκολεύεται να αποδεχτεί τις ερωτικές ιδιαιτερότητες που αποκλίνουν από αυτό που εκείνη θεωρεί πρέπον.

-Πόσο κοντά είναι το φετίχ με την τρέλα;

-Όσο κοντά είναι μια εμμονή με την τρέλα.

-Μετά από αυτή την παράσταση, άλλαξε ο τρόπος που βλέπετε/αντιμετωπίζετε τα φετίχ;

-Άλλαξε από την άποψη ότι κανείς δεν μπορεί να διαφύγει από τη φύση του, το πεπρωμένο του. Άλλωστε, όπως λέει ο Μαρτέν, είναι τρομερό να έχεις πεπρωμένο γιατί κατά βάθος δεν είσαι ελεύθερος. Δεν έχεις παρά να ακολουθείς το πεπρωμένο σου.

- Αλήθεια, εσείς έχετε φετίχ;

-Ναι βέβαια, πολλά, μα κυρίως τα γυναικεία εσώρουχα.

Συντελεστές

Μετάφραση: Θανάσης Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος, Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς, Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης, Επιμέλεια Κίνησης: Μαριάννα Τσαγκαράκη, Βίντεο, φωτογραφίες & βοηθός σκηνοθέτης: Φάνης Βλασταράς, Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος, Παραγωγή: Ομάδα θεάτρου Αστροναύτες, Παίζει ο Ντίνος Ποντικόπουλος.

Παραστάσεις: Σάββατο 9 Ιουνίου στις 21:30 & Κυριακή 10 Ιουνίου στις 20:00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό,| 8€ φοιτητών & άνω των 65, 5€ ανέργων & ατέλειες. Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα