Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Βασίλης Λέκκας με μουσική σαν φιλμ νουάρ

Ο ερμηνευτής μίλησε για το νέο του δίσκο λίγο μετά την παρουσίαση που έκανε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μουσική σαν φιλμ νουάρ, με εικόνες που έχει μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια από την καλλιτεχνική πορεία του, και ντυμένη με ήχο από ζωντανή ορχήστρα. Κάπως έτσι περίγραψε τη νέα του δισκογραφική δουλειά ο Βασίλης Λέκκας το βράδυ της Τετάρτης στο Ζύθος Ντορέ (Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος)). Τίτλος της; «Film Noir».

Ο ίδιος δημιουργός λίγο μετά την παρουσίαση μάς εξήγησε: «Ο δίσκος Film Noir γράφτηκε και παρουσιάστηκε για 1η φορά τον περασμένο Δεκέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι ένα remake μιας σειράς παλαιότερων τραγουδιών μου με τον Γιώργο Τρανταλίδη και τον Γιάννη Σπάθα, και έχει και ένα τραγούδι που έγραψε τη μουσική ο Μίμης Πλέσσας. Όλο αυτό το υλικό το έντυσα με έναν κοινό ήχο από μια ορχήστρα που στην ουσία έπαιξε ζωντανά. Όσοι ακούσουν τα τραγούδια θα καταλάβουν τα μουσικά παντρέματα που έκανα. Και μέσα από αυτή τη μουσική ζωντανεύουν οι εικόνες που κουβαλάω όλα αυτά τα χρόνια με αυτό το υλικό, και μοιάζουν με κινηματογραφικές εικόνες: γι’ αυτό και επιλέχθηκε ο τίτλος Film Noir».

Και συμπλήρωσε: «Η πρώτη ηχογράφηση πολλών τραγουδιών αυτού του δίσκου έγινε το 1999. Κοντεύουν σχεδόν 20 χρόνια από τότε…. Ακούγοντας το νέο άκουσμα, πάντα ανακαλύπτω πως θέλω να προσθέσω κάτι ή να αφήσω κάποιες εικόνες και να προσθέσω κάποιες άλλες. Μου το γεννάει η αισθητική του υλικού. Με χαροποιεί πολύ που έχω αυτή τη σχέση με το υλικό γιατί πιστοποιείται ότι δεν καταγράφηκε τυχαία μέσα μου και αποτυπώθηκε σε δίσκο, είτε την πρώτη, είτε την δεύτερη φορά. Είναι κομμάτια που τα τραγουδάω συνέχεια στις συναυλίες μου, συνοδεύουν το γενικότερο ρεπερτόριό μου, με συνεργασίες με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον Γιάννη Μαρκόπουλοκλπ».

Τόνισε πως νιώθει περήφανος για τα τραγούδια του και για τα όσα έχει καταφέρει στη μουσική. «Μερικές φορές σκέφτεσαι “μήπως να κάνω το επόμενο δίσκο;”. Προσωπικά δεν με απασχολεί πολύ γιατί νιώθω πλήρης με το υλικό που έχω ήδη. Βεβαίως είναι πολύ ωραίο να έχεις ερεθίσματα και να θέλεις να παράγεις νέες δουλειές, όμως δεν εγκαταλείπω ποτέ το παρελθόν μου και παίζω πάντα τα δικά μου κομμάτια που ήδη έχουν κυκλοφορήσει».

Τον ρωτήσαμε για τις παλιές του συνεργασίες, για το ποια θεωρεί πιο ξεχωριστή. «Όλες μού έχουν δώσει κι από κάτι. Είναι μια εξωτερική οικογένεια. Και οι αναφορές μέσα μου είναι έντονες, από την πρώτη μου συνεργασία όταν ήμουν 19 ετών παιδί με τον Μάνο Χατζιδάκι, μέχρι και την τελευταία μου δουλειά. Και είναι δουλειές με συνεργάτες που έχουν το ίδιο σκεπτικό με το δικό μου, την ίδια αγωνία να παράγουν μουσική».

Αναφερόμενος στους νέους δημιουργούς μάς είπε πως «Κάθε γενιά έχει το δικό της αποτύπωμα, και παίρνει σκυτάλη από αυτά που έπραξαν οι προηγούμενοι. Όταν ο δημιουργός βασίσει τα βήματά του με σεβασμό στα όσα έχουν γίνει και προσθέσει έπειτα το δικό του λιθαράκι, περιέχει ένα ήθος που καταγράφεται και τον νομιμοποιεί να είναι νέος συνεχιστής. Η νέα γενιά έχει πολλά τέτοια πρόσωπα σε όλα τα ήδη μουσικής».

Τέλος μιλώντας για το μέλλον του Film Noir ο Βασίλης Λέκκας είπε πως θα γίνει μια επανεκτέλεση της χειμωνιάτικης συναυλίας του Μεγάρου Μουσικής, στις 12/07/18 στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και στις 15/09/2018 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα συναντήσει στη σκηνή τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Salvatore Adamo. Στην τελευταία μάλιστα συναυλία θα πουν με τον Adamo τραγούδια για καλό σκοπό: «Θα είναι ένα όμορφο ντουέτο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην προσπάθεια να ανακατασκευαστεί το αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου», σημείωσε ο ερμηνευτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών
Ένας εξ αυτών έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές με την τέλεση παρόμοιων αδικημάτων και βρίσκεται έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης
Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για ληστεία σε κατάστημα ψιλικών