Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι ετοιμάζει για το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ

«Ορέστης» σε περιοδεία, διεθνείς και εγχώριες παραγωγές στο Φεστιβάλ Δάσους, θέατρο στο Βασιλικό, αλλά και εργαστήρι για παιδιά στον προγραμματισμό του

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη σε περιοδεία, το 4ο Φεστιβάλ Δάσους, ολοήμερο καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά, και το 4 Summer –nights από Τρίτες έως Παρασκευές με 4 παραγωγές του ΚΘΒΕ και με είσοδο 5 ευρώ στο Βασιλικό Θέατρο περιλαμβάνονται στον θερινό προγραμματισμό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι

Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη θα αρχίσει την καλοκαιρινή του περιοδεία από τη Θεσσαλονίκη στις 12/7 στο Θέατρο Δάσους. Θα παίξει σε θέατρα της χώρας και από 12 έως 16/9 θα φιλοξενηθεί στο Βασιλικό Θέατρο.

«Είναι ένα έργο που λέει πως η βία γεννάει τη βία. Αυτό που συνέβη το Σάββατο δεν είναι τυχαίο και είναι πιθανό να ξανασυμβεί. Πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτό τον κύκλο βίας. Και ο Ορέστης μιλάει για αυτό. την επικράτηση της λογικής έναντι της βίας», σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανού που υποδύεται τον Ορέστη. Μαζί του στη σκηνή θα είναι η Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Ελένη), η νικήτρια του φετινού «Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ηλέκτρα), ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Απόλλωνας), ο Χρυστόδουλος Στυλιανού (Μενέλαος), η Μαριάννα Πουρέγκα (Ερμιόνη) και ο Χρήστος Στέργιογλου (Τρώας).

Στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους (που γίνεται στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους) από 27/6 έως 6/7 θα δούμε εννιά παραγωγές από Ιταλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Λίβανο. «Θα δείτε παραστάσεις από αντιπροσωπευτικά ρεύματα, ιβρυδικές παραστάσεις και έργα που δεν μιμούνται τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ Αθηνών. Είχαμε 100.000 ευρώ για το Φεστιβάλ μέσω ΕΣΠΑ και έπρεπε να γίνει σωστή κατανομή», σχολίασε ο κ. Πατσαλίδης που είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ. Είπε πως το κοινό θα δει από εικαστικές προτάσεις με μεταμόρφωση πηλού (Olivier de Sagazan στις 29/6 «HYBRIDATION» και TRANSFIGURATION Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών), μέχρι την Ηλέκτρα με πρωταγωνιστές … κουτάλια (Companhia do Chapitô στις 3/7 Θέατρο ΕΜΣ) και από Πολιτικό θέατρο με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου και όπερας («VANGELO» στις 28/6 από το EMILIA ROMAGNA TEATRO FONDAZIONE-Teatro Stabile Pubblico Regionale Compagnia “Pippo Delbono” Βασιλικό Θέατρο) μέχρι Παράσταση visual theatre με στοιχεία θεάτρου της επινόησης και physical theatre («Missing» από το GECKO THEATRE LTD στο Βασιλικό Θέατρο). Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 21.00 στο Θέατρο Δάσους όπου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης έχει ετοιμάσει «Αφιέρωμα στον John Williams» με Κινηματογραφική μουσική.

Στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους θα δούμε μεταξύ άλλων: στο Θέατρο Δάσους συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη 6/6, Ελεωνόρας Ζουγανέλη 13/6, των Tiger Lillies 20/6, του Bryan Ferry 13/9, τα θεατρικά «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (16 και 17/7 από Α.Μ. Τέχνη Χώρος - ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης), «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε απόδοση-σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου (18,19/7 ΑΦΟΙ ΤΑΓΑΡΗ ΟΕ), «Οιδίπους – Ο μύθος της Ιστορίας του κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες» σε σκηνοθεσία Σταύρος Σ. Τσακίρης (25/7 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας), «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστας Φιλίππογλου (26 και 27/7), το «Παράξενο Ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη (31/7), «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία: Θάνο Παπακωνσταντίνου (29/8 Εθνικό Θέατρο), «Αγαμέμνων» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (3/9 Stefi & Lynx Productions/ Arcadia Media – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης) «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic (6/9 Εθνικό Θέατρο) και «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρο Ρήγα (21,22,23/9).

Επίσης στο Θέατρο Γης θα δούμε: Θανάση Παπακωνσταντίνου - Σωκράτη Μάλαμα (4/6), Γιάννη Χαρούλη (18/6), Νατάσσα Μποφίλιου (25/6), Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη - Ελένη Βιτάλη (29/6), Μάριο Φραγκούλη (30/8), Κωστή Μαραβέγια (5/9). Θα υπάρχουν και παράλληλες δράσεις σε Βασιλικό, Θέατρο ΕΜΣ και Μονή Λαζαριστών.

Στο πλαίσιο του «4 Summer –nights» από 17/7 έως 7/9 θα παίζονται: κάθε Τρίτη η «Ασκητική» του Καζαντζάκη, κάθε Τετάρτη το «After the campsite- Από δω και μπρος», κάθε Πέμπτη το «Δε σε ξέχασα ποτέ» του Λέων Ναρ και κάθε Παρασκευή οι «Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον. Όλα με είσοδο 5 ευρώ και με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Το ΚΘΒΕ  θα παρουσιάσει τον Ιούλιο Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων (φωνές της πόλης), με στόχο την ανάδειξη νέων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, σε επιμέλεια Μελίνας Αποστολίδου.

Επίσης η έκθεση κοστουμιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Ίχνη του εφήμερου» ανανεώνεται από την 1η Ιουνίου 2018,  στο Βασιλικό Θέατρο.

Τέλος από 18/6 έως 7/9 θα γίνει για 3η χρονιά το ολοήμερο καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά (4-11 ετών).

Πληροφορίες για το πρόγραμμα Δευτ-Παρ 10.00-14.00. Τηλ. επικοινωνίας 2315200029.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης
Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία»
Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης