Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

SKG Bridges: Ένα Φεστιβάλ ενώνει τη Θεσσαλονίκη για 5 μέρες!

Με το #SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival που θα έχει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μουσεία, τα θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι θα ζωντανεύσουν από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2018 με εκδηλώσεις που θα έχουν ελεύθερη είσοδο και που θα γίνουν στο #SKG Bridges Uprising Arts & Culture Festival, το οποίο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τις παραπάνω μέρες όσοι βρεθούν στην πόλη μας θα μπορέσουν μεταξύ άλλων να παρακολουθήσουν ηλεκτρονική μουσική στην Ροτόντα από την ΝΟΝ με τους dj’s Hrior Chronik και Mario Batkovic, να ακούσουν ένα 12ωρο live στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο με την υπογραφή της Octopus Garden, να μάθουν για την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “ Τόπος Ά-χρονος” που θα γίνει στο Γεντί Κουλέ ( Επταπύργιο ), να δουν δωρεάν τις θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ («Ορφανά», «Δεν σε ξέχασα ποτέ» και «After the campsite» για νέους έως 35 ετών), τις θεατρικές «Απολογίες 4&5» από την ομάδα VASISTAS και τον Ευθύμη Φιλίππου στα Λουτρά Παράδεισος, να απολαύσουν το αφιέρωμα «Ατίθασες καρδιές» με προβολές 8 επιλεγμένων πρόσφατων ταινιών στο Λιμάνι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, να δουν το μπαλέτο «Το πουλί της φωτιάς» του Στραβίνσκι από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνοδεία χορού και προβολής βίντεο, να πάρουν μια ματιά από το πώς 38 φωτογράφοι από δέκα χώρες απαθανατίζουν την ευρωπαϊκή Μεσόγειο και τα Βαλκάνια μέσα από τον φακό τους, αλλά και να κάνουν πικ νικ στην Αρχαία Αγορά με την σφραγίδα των Parenthesis.

«Η Θεσσαλονίκη έχει ιστορία, καλή γεωγραφική τοποθέτηση, ευνοϊκή ρυμοτομία, μπορεί κανείς να περπατήσει εύκολα το κέντρο της, και έχει μια μακρά παράδοση στο να υποδέχεται και να ενσωματώνει ομάδες πληθυσμών (πρόσφυγες, φοιτητές). Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτόν τον ετήσιο θεσμό που θα αποτελεί μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού όλων των μορφών τέχνης από φορείς της πόλης και ομάδες και επιπλέον θα είναι μια συνάντηση καλλιτεχνών του Νότου. Και δώσαμε το όνομα bridges, γέφυρες δηλαδή, για να δείξουμε όλη αυτή την σύνθεση που επιχειρούμε», σημείωσε το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Σταύρος Παναγιωτίδης πρόεδρος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.

«Κεντρική μας ιδέα ήταν να φέρουμε όλους τους φορείς της πόλης για να φτιάξουμε μαζί ένα πρόγραμμα με όλες τις παραστατικές τέχνες», δήλωσε η συντονίστρια του Φεστιβάλ κυρία Ματούλα Κούτσαρη.

Τόνισε πως τα πρωινά θα γίνονται εργαστήρια, τα μεσημέρια –απογεύματα θα γίνονται δρώμενα με μουσική και το βράδυ θα γίνουν εκδηλώσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αλλά και σε αρχαιολογικά μνημεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος του φεστιβάλ ο κ. Παναγιωτίδης απέφυγε να δώσει το πλήρες ποσό, είπε μόνο πως «είναι υπό διαμόρφωση» και πως «τα χρήματα θα δοθούν από το υπουργείο Πολιτισμού προς τους φορείς που θα χρηματοδοτήσει δράσεις τους».

Στις δράσεις τους αναφέρθηκαν οι φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Είναι η πρώτη φορά που είμαστε όλοι μαζί. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά», σημείωσε η Λόλα Τότσιου διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

«Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΜΜΘ κ. Νίκητας Μυλόπουλος προσθέτοντας πως «εδώ και καιρό μιλάμε για μια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου πολιτισμού».

«Όταν μας κάλεσαν για αυτό το φεστιβάλ με τρόμαξε η σκέψη του πόσο γρήγορα έπρεπε να γίνει. Αν αυτό έγινε δυνατό, οφείλεται στην επιμονή του ίδιου του κυρίου Παναγιωτίδη όσο και στη συνεργασία των πολιτιστικών φορέων της πόλης μας», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Περισσότερα για το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο skgbridgesfestival.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ