Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Ο γιος της Σοφίας» νικητής στα Βραβεία ΙΡΙΣ 2018

Απονεμήθηκαν χθες βράδυ –Ποιοι άλλοι πήραν βραβεία

«Ο γιος της Σοφίας», η ταινία της Ελίνας Ψύκου αναδείχθηκε η νικήτρια χθες βράδυ στην 9η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία έφυγε με πέντε βραβεία , ενώ από τέσσερα πήραν η «ΠΟΛΥ ΞΕΝΗ» και «Το τελευταίο σημείωμα".

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Βασίλης Κατσούφης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία και την υποστήριξη τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τους συνεργάτες της που «μας κάνουν κάθε χρόνο να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας». Ευχαρίστησε επίσης, τους χορηγούς της Τελετής για τη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της.

Ο κος Κατσούφης, εξέφρασε την ικανοποίηση της κινηματογραφικής κοινότητας για όσα θετικά βήματα γίνονται, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του ελληνικού σινεμά (έναρξη λειτουργίας ΕΚΟΜΕ, cash rebate, στελέχωση ΕΚΚ, κα). Τόνισε όμως, πως είναι ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο αδρανεί, να σχεδιάσει απαραιτήτως ένα συνολικό πλαίσιο ανάπτυξης του ελληνικού σινεμά, που θα ξεκινά από την κινηματογραφική παιδεία και θα ολοκληρώνεται με τη δημιουργία, την προώθηση και τη διανομή των ελληνικών ταινιών.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι οικοδεσπότες της βραδιάς, Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Πυρπασόπουλος, που σε ρόλο παρουσιαστών ειδήσεων, σχολιάσαν εύστοχα, καυστικά αλλά πάντα με χιούμορ και αγάπη, τα τεκταινόμενα στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο και όχι μόνο. Μαζί τους στη σκηνή, ο Σπύρος Γραμμένος και η μπάντα του, έντυσαν μουσικά τη βραδιά.

Κορυφαία στιγμή, η βράβευση του Επίτιμου Προσκεκλημένου της ΕΑΚ, Alexandre Desplat. Ο ελληνικής καταγωγής, πολυβραβευμένος συνθέτης, ευχαρίστησε την Ακαδημία και δήλωσε πολύ χαρούμενος, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην καρδιά του, μέσα από τη μουσική, τις ταινίες, την ποίηση και την παράδοση της. «Όλος ο κόσμος, έχει ανάγκη τις ελληνικές ταινίες», είπε χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους νέους κινηματογραφιστές να συνεχίσουν να δημιουργούν και να προβάλλουν τις ταινίες τους ανά την υφήλιο.

Σημαντικά ονόματα παρέλασαν στη σκηνή της Στέγης, με πρωταγωνιστές της βραδιάς του μεγάλους βραβευμένους, τους οποίους, έναν-έναν, καλούσαν στην σκηνή, οι απονεμητές των βραβείων: Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης (κωμικός), Ευαγγελία Συριοπούλου (ηθοποιός), Αντώνης Καρπετόπουλος (δημοσιογράφος), Ζέτα Δούκα (ηθοποιός), Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός), Άννα Μπουσδούκου (δημοσιογράφος), Δήμητρα Ματσούκα (ηθοποιός), Ντάσα Μποφίλιου (τραγουδίστρια), Έλλη Τρίγγου (ηθοποιός), Στεφανία Γουλιώτη (ηθοποιός), Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Αμαλία Μουτούση (ηθοποιός), Φοίβος Δεληβοριάς (τραγουδοποιός), Αγάπη Κεφαλογιάννη (διευθύντρια προγράμματος Nova), Λευτέρης Κρέτσος (Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας), Κατερίνα Ευαγγελάτου (σκηνοθέτις), Διονύσης Σιμόπουλος (φυσικός, αστρονόμος), Γιώργος Παξινός (νευροεπιστήμων).

Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία της Τελετής Απονομής των Βραβείων Ίρις, είχαν επιμεληθεί οι Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Πυρπασόπουλος, τους φωτισμούς ο Γιώργος Φρέντζος, τα κοστούμια ο Βασίλης Μπαρμπαρίγος, τα σκηνικά η Δήμητρα Μπατσακούτσα, ο Βασίλης Καταβελάκος και ο Σόλων Γιαννούτσος, ενώ τα βίντεο δημιούργησαν οι Talc Studio Design.

Μεταξύ των Βραβείων Ίρις,  ανακοινώθηκαν και οι δύο νικητές του διαγωνισμού Film Factory Short Film Fund, που διοργάνωσε για τρίτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, οι οποίοι θα λάβουν  15.000 έκαστος από την COSMOTE TV, για την παραγωγή των ταινιών τους. Αυτοί είναι: η Βίβιαν Παπαγεωργίου για το project "Απολεσθέντα" και οι Ανδρέας Φλουράκης και Ολτιόν Λίπε για το project "Όλα καλά".

Κατ’εξαίρεση φέτος, η COSMOTE TV, θα χρηματοδοτήσει άλλα δύο από τα σενάρια που έφτασαν στην τελική εξάδα του διαγωνισμού, με 3.000 έκαστο.

Επιλέχθηκαν: το «Τόλης Live ή Τορόντο» του Αλέξανδρου Ρέλλου και «Ο κύριος Τάσος» του Αλέξανδρου Έσσλιν.

Τα Βραβεία «ΙΡΙΣ 2018» αναλυτικά:

Τιμητικό Βραβείο

Alexandre Desplat, συνθέτης

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

«Ο γιος της Σοφίας», Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Ελίνα Ψύκου

Βραβείο Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

«Dolphin man», Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, και Λευτέρης Χαρίτος

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Ελίνα Ψύκου, για την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας»

Βραβείο Σεναρίου

Ελίνα Ψύκου, για την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας»

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Λευτέρης Χαρίτoς, για την ταινία «Dolphin man»

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

«Copa Loca», Χρήστος Μασσαλάς

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου

Αντρέας Κωνσταντίνου, για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα»

Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Κάτια Γκουλιώνη, για την ταινία «ΠΟΛΥ ΞΕΝΗ»

Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Θανάσης Παπαγεωργίου, για την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας»

Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Λυδία Φωτοπούλου, για την ταινία «ΠΟΛΥ ΞΕΝΗ»

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Νίκος Κυπουργός, για την ταινία «ΠΟΛΥ ΞΕΝΗ»

Βραβείο Φωτογραφίας

Claudio Bolivar, για την ταινία «ΠΟΛΥ ΞΕΝΗ»

Βραβείο Μοντάζ

Λάμπης Χαραλαμπίδης, για την ταινία «Do it yourself»

Βραβείο Σκηνογραφίας

Πηνελόπη Βαλτή, για την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας»

Βραβείο Ενδυματολογίας

Γιούλα Ζωιοπούλου, για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα»

Βραβείο Ήχου

Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης, για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα»

Βραβείο Μακιγιάζ

Εύη Ζαφειροπούλου για την ταινία «Το τελευταίο σημείωμα»

Βραβείο Ειδικών Εφφέ

Στάθης Ναυπλιώτης, Αλέξης Μηταδόπουλος, Χάρις Καρακουλίδη, Ανδρέας Χέλμης, Θέμης Κατάκαλος, για την ταινία «Do it yourself».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 10.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης 
Ημερίδα με τίτλο «Βία στην οικογένεια και ψυχική υγεία» από τον δήμο Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Για τρεις ολόκληρες μέρες ο πολυχώρος της Helexpo θα φιλοξενήσει το event της φετινής άνοιξης για το αυτοκίνητο από τη VAG Comment
Θεσσαλονίκη: Έρχεται τριήμερη Έκθεση για τους λάτρεις του αυτοκινήτου (ΦΩΤΟ)
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης