Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νικηφορίδης – Cuomo: Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από γενική ανάπλαση

Οι αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας παρουσιάζουν το νέο τους βιβλίο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ο δημόσιος χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου βιβλίου  αρχιτεκτονικής του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Bernard Cuomo ή αλλιώς Nikiforidis&Cuomo Architects με τίτλο «Δημόσιος χώρος εν αναμονή | Public space pending».

Πρόκειται για μια δίγλωσση έκδοση (ελληνικά & αγγλικά), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, και που αποτυπώνει μια συνολική εικόνα του έργου των δύο βραβευμένων αρχιτεκτόνων.

«Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας ότι η πόλη είναι το μεγάλο μας σπίτι και ο δημόσιος χώρος είναι το καθιστικό αυτού του σπιτιού», σημείωσαν οι δύο αρχιτέκτονες απαντώντας στις ερωτήσεις μας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου τους την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 19.00 στον πολυχώρο Ύψιλον (Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα).

Παράλληλα αναφέρθηκαν στα σημεία που πάσχει ο δημόσιος χώρος στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως για την αποκατάσταση της ισορροπίας χρειάζεται «μία γενικότερη κινητοποίηση που μόνο η δημοτική αρχή μπορεί να οργανώσει». Και αναφέρθηκαν στα αποθέματα που έχει η πόλη όπως τα 50χιλ του θαλάσσιου μετώπου του ή τα πρώην στρατόπεδα, που η αξιοποίησή τους θα της δώσουν άλλη όψη. «Η πόλη μας χρήζει μίας γενικότερης ανάπλασης, έχει ανάγκη από μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τις γειτονιές», σημείωσαν οι δύο αρχιτέκτονες που το έργο τους για την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας έχει αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία.

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στον τύπο και σε εξειδικευμένα περιοδικά πολλές προτάσεις και μελέτες μας. Όταν ο Νίκος Καρατζάς ιδιοκτήτης του ΙΑΝΟΥ μας ζήτησε να τις συγκεντρώσουμε και να τις εκδώσει σκεφτήκαμε ότι ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να αποκτήσουμε μία συνολική εικόνα της δουλειάς, τόσο εμείς όσο και οι συνάνθρωποι μας.

-Πού πάσχει η Θεσσαλονίκη στον τομέα του δημόσιου χώρου; Και τι πρέπει να γίνει για να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χώρος που ήδη υπάρχει;

-Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη πλημυρισμένη με αυτοκίνητα, τραπεζοκαθίσματα και κάθε λογής εμπορεύματα. Οι αστικές οχλήσεις πολλές και η διαβίωση στον δημόσιο χώρο χαρακτηρίζεται από συνεχή προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Όσο για τις μουτζούρες, αυτές πλέον έχουν πάρει το πάνω χέρι και σε λίγο εκτός από ερωτική θα μας χαρακτηρίζουν και ως μουτζουρωμένη πόλη. Οι ενέργειες για αποκατάσταση της ισορροπίας που είναι αναγκαία δεν μπορεί να επιτευχτεί χωρίς μία γενικότερη κινητοποίηση που μόνο η δημοτική αρχή μπορεί να οργανώσει. Δυστυχώς όμως όλα αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν τους διοικούντες αυτήν την πόλη.

-Τι μπορεί να εφαρμόσει η πόλη, αντλώντας παραδείγματα από άλλες περιοχές, ώστε να είναι πιο φιλική προς τους πολίτες;

-Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερους χώρους στάθμευσης, λιγότερα τραπεζοκαθίσματα, περισσότερους πεζόδρομους, πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας ότι η πόλη είναι το μεγάλο μας σπίτι και ο δημόσιος χώρος είναι το καθιστικό αυτού του σπιτιού. Είναι ο χώρος που συνυπάρχουμε, είναι ο χώρος που θα έπρεπε να περνάμε καλά, είναι ο χώρος που θα έπρεπε να φροντίζουμε για να είναι και ο καθρέφτης της συλλογικότητας μας. Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο ως ένα υπόλοιπο, ένα μεταβατικό χώρο που χρησιμοποιούμε για να πάμε από το σπίτι μας στη δουλειά ή κάπου αλλού. Είναι ο χώρος που μπορεί να μας ενώσει και γι’ αυτό είναι πολύτιμος. Όλα αυτά απαιτούν μία κεντρική καθοδήγηση από εμπνευσμένους ανθρώπους που θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες.

-Σε ποια σημεία της πόλης πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις;

-Το μεγαλύτερο απόθεμα της Θεσσαλονίκης είναι τα 50χιλ του θαλάσσιου μετώπου του οποίου η αξιοποίηση θα αναδείξει την πόλη. Τα πρώην στρατόπεδα που ευτυχώς είναι πολλά, είναι επίσης μία ευλογία για την πόλη μας την σημερινή εποχή. Όλες αυτές οι αναπλάσεις θα δώσουν οξυγόνο και βαθιές ανάσες σε μία δύσκολη καθημερινότητα. Ευτυχώς σήμερα γίνονται πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και υπάρχει πολιτική βούληση. Τα παραπάνω είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις που από μόνες τους όμως δεν αρκούν. Η πόλη μας χρήζει μίας γενικότερης ανάπλασης, έχει ανάγκη από μικρές χειρουργικές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τις γειτονιές.

-Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo συνεργάζονται από το 1986. Η κοινή πορεία τους ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Το 1986 συμμετείχαν στον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στα σημαντικότερα έργα τους μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται: Κτίριο κατοικιών στο Παρίσι 1992–1994, το Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης 1997, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης 2006–2009, η Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης 2000–2014 και το Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη 2001–2009.

-Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Ομότιμη Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Αλεξάνδρα Καραδήμου-Γερόλυμπου, η Αρχιτέκτων Δήμος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μπλέτσα και η Αρχιτέκτων Δ/ντρια Αστικής Ανάπτυξης, Δήμος Παύλου Μελά Παρασκευή Κούρτη. Συντονίζει ο Γιώργος Τούλας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ