Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα μυθιστόρημα για τέσσερις βολικούς θανάτους πολιτικών

Ο Αντώνης Γιανακός μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του εξετάζει πόσο τυχαίοι ήταν οι θάνατοι των Κονδύλη, Δεμερτζή, Τσαλδάρη και Βενιζέλου το 1936

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Πόσο τυχαίοι είναι οι θάνατοι τεσσάρων πολιτικών της χώρας μας που συνέβησαν τον ίδιο χρόνο; Αυτό εξετάζει στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Τέσσερις βολικοί θάνατοι» (εκδ. Κέδρος) ο Αντώνης Γιανακός.

Η υπόθεση;

Κονδύλης, Δεμερτζής και Τσαλδάρης πεθαίνουν το 1936 ξαφνικά ο ένας μετά τον άλλο. Ο Τύπος μιλάει για συγκοπή. Είναι όμως έτσι; Ένας νεαρός γιατρός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ο Αντώνης Τζανετής, υποψιάζεται σκευωρία.

Την ίδια περίοδο ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιώνει στο Παρίσι. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη καθώς διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, απεργίες, τα γεγονότα του Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και οι δολοπλοκίες του Παλατιού ανοίγουν τον δρόμο για τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου….

«Κάπου διάβασα για τους θανάτους των πρώην πρωθυπουργών το 1936. Μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να ψάχνω. Όσο έψαχνα, τόσο έβρισκα ενδιαφέρον το θέμα αλλά και αντιστοιχίες με το σήμερα», σημείωσε ο συγγραφέας απαντώντας στις ερωτήσεις μας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του που θα γίνει τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στο Θέατρο café (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη).

Οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ανέφεραν ως αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς, όμως ο κ. Γιανακός σχολίασε πως «είναι πολύ περίεργο, εξαιρετικά απίθανο, όλοι αυτοί οι θάνατοι να είναι τυχαίοι» και πως ήταν βολικοί για τον Μεταξά που, ενώ το κόμμα του στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 είχε πάρει μόλις 3%, λίγο καιρό μετά ο ίδιος ορκίστηκε πρωθυπουργός  και σε τρεις μήνες έκανε την δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Η ιδέα γεννήθηκε προς το τέλος του 2014. Κάπου διάβασα για τους θανάτους των πρώην πρωθυπουργών το 1936. Μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να ψάχνω. Όσο έψαχνα, τόσο έβρισκα ενδιαφέρον το θέμα αλλά και αντιστοιχίες με το σήμερα. Η Ελλάδα ήταν το 1936 μία πτωχευμένη χώρα, υπήρχαν συναλλαγματικοί περιορισμοί, η αριστερά για πρώτη φορά είχε ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

-Πόσο καθοριστική υπήρξε η περίοδος στην οποία αναφέρεστε στις μετέπειτα εξελίξεις στην χώρα;

-Θεωρώ ότι ο κύκλος που άνοιξε το 1936 με την δικτατορία του Μεταξά, έκλεισε ουσιαστικά το 1974 με την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Μετά την δικτατορία, ήρθε ο πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος, το έκτακτο καθεστώς του μετεμφυλιακού κράτους, χούντα. Μόλις μετά το 1974 ουσιαστικά έχουμε μία πλήρη δημοκρατία.

 

Γεώργιος Κονδύλης

-Πώς συνδέονται οι τέσσερις θάνατοι;

-Η επίσημη αιτιολογία των θανάτων σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου είναι ανακοπή καρδιάς. Από τον Γενάρη μέχρι τον Μάιο του 1936 πέθαναν όλοι από ανακοπή καρδιάς, ένας εν ενεργεία και οι υπόλοιποι πρώην πρωθυπουργοί. Είναι πολύ περίεργο, εξαιρετικά απίθανο, όλοι αυτοί οι θάνατοι να είναι τυχαίοι.

 

Κωνσταντίνος Δεμερτζής

-Η χρήση της λέξης «βολικοί» προδιαθέτει πως με το χαμό των τεσσάρων αυτών ανδρών κάποιοι βγήκαν κερδισμένοι. Αληθεύει κάτι τέτοιο;

-Ακριβώς οι θάνατοι είναι πολύ βολικοί. Έγιναν την κατάλληλη στιγμή και όλοι οι ηγέτες της παράταξης των φιλοβασιλικών πέθαναν ξαφνικά. Ως αποτέλεσμα ήταν ο Μεταξάς, το κόμμα του οποίου στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 είχε πάρει μόλις 3% να ορκιστεί πρωθυπουργός και σε τρεις μήνες να κάνει την δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

 

Παναγής Τσαλδάρης

-Πρόκειται για το πρώτο σας μυθιστόρημα και μάλιστα με αναφορές σε πρόσωπα που η πορεία τους επηρέασε την Ιστορία. Πόσο δύσκολο είναι να γράψει κανείς αναφερόμενος σε θέματα που σχετίζονται με την Ιστορία;

-Είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και εύκολο. Δύσκολο γιατί υπάρχουν τα συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, τα οποία σε δεσμεύουν ως προς την πλοκή και θα πρέπει να συνταιριάξεις τον μύθο σε αυτά, αλλά και εύκολο, γιατί η ιστορία και η πραγματικότητα έχει τόσα πλούσια γεγονότα, που πολλές φορές ξεπερνούν την μυθοπλασία, είτε σε ανατροπές, είτε σε φαντασία, είτε ακόμα και σε αγριότητα.

 

Ελευθέριος Βενιζέλος

-Ποιες δυσκολίες συναντήσατε κατά την συλλογή του υλικού για το βιβλίο αυτό;

-Το κύριο υλικό του βιβλίου αποτέλεσαν οι εφημερίδες της εποχής. Αυτό ενώ όταν ξεκίνησα μου φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο, αποδείχθηκε το πιο εύκολο από όλα. Όλες οι εφημερίδες του μεσοπολέμου έχουν ψηφιοποιηθεί και βρίσκονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Βουλής, προσβάσιμες από οποιονδήποτε μέσω διαδικτύου. Δεν δυσκολεύτηκα με το υλικό του βιβλίου.

-Τι διαβάζετε αυτό το διάστημα;  

-Μόλις τελειώνω τον Στόουνερ του Τζον Ουίλλιαμς, ένα εξαιρετικό campus novel που φέτος κυκλοφόρησε στα ελληνικά και μία ποιητική συλλογή το Ντάλιτ, της Εύας Σπαθάρα.

Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσει ο Kαθηγητής Λογοτεχνίας ΑΠΘ Ανδρέας Καρακίτσιος.

Ο συγγραφέας θα συζητήσει με την συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου.

Αποσπάσματα θα διαβάσει ηθοποιός ΚΘΒΕ Έκτωρ Καλούδης.

Για τον συγγραφέα

Ο Αντώνης Γιανακός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων, ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα. Οι «Τέσσερις βολικοί θάνατοι» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ