Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Προτάσεις εξόδου: Διαβάστε τις δωρεάν εκδηλώσεις της ημέρας…

Μας το ζητήσατε και το ετοιμάσαμε! Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τα χρήματα είδος υπό εξαφάνιση για τους περισσότερους. Όμως γιατί να μείνουμε σπίτι; Υπάρχουν προτάσεις εξόδου που δεν έχουν είσοδο ή που είναι δωρεάν. Μερικές από αυτές θα σας τις προτείνουμε καθημερινά.

Καλή διασκέδαση!

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

-Στις 19.00 στο Public Τσιμισκή (Στοά Χιρς, Τσιμισκή) παρουσίαση βιβλίου του Θανάση Πανδρευμένου "Κομοτηνή - Θεσσαλονίκης. Ημερολόγια ενός ταξιδιού". Η υπόθεση; Δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄60. Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη. Δυο πόλεις, αφετηρίες και προορισμοί. Ένα μεγάλο ταξίδι που κράτησε έξι χρόνια. Φοιτητικές ιστορίες και εύθυμες – όπως τις βλέπουμε σήμερα – περιπέτειες μιας νεανικής παρέας. Και η ατμόσφαιρα μιας εποχής όπως την ζήσαμε τότε, στην Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή.

 

-Στις 19.00 στο πατάρι του Ιανού (Αριστοτέλους 7) παρουσίαση Βιβλίου, Πέμη Γκανά, "KAIRLOV", εκδόσεις Γαβριηλίδης.

-Από τις 5.30 το απόγευμα έως και τις 11 το βράδυ μουσεία και γκαλερί της πόλης ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται το κοινό με αφορμή την «Νύχτα Τέχνης». Η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη τη συγκεκριμένη ημέρα συμμετοχής τους στη Νύχτα Τέχνης.

3η ημέρα: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου

Συνάντηση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), ώρα 17:30

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών):

Φαντασιακές Εστίες – 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310 589140-1.

- Η Myrό Gallery έχει την τιμή να παρουσιάζει την δεύτερη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο "Τόπος και Παρουσία" και μας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα γίνουν στις 20.00, στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης).  Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

-Στις 19.45 και στις 20.30 Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» από τον επιμελητή της έκθεσης Δρ Α. Σινάκο. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δράσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Νύχτα Τέχνης. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου». Είσοδος ελεύθερη.

-Έκθεση ζωγραφικής αφιερωμένη στον ΔημήτρηΑ. Φατούρο με τίτλο "Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966" στο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή - Βασιλίσσης Όλγας 108).

 Η έκθεση είναι μια γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου, ένα έργο που αρχίζει να διαμορφώνεται στο τέλος της δεκαετίας του ’40, αναπτύσσεται δυναμικά και με διάφορες μορφές τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, για να διακοπεί συνειδητά το 1966.

Περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που αποτελείται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του έργου –περίπου τα δύο τρίτα– εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Ένα αρχείο επιφυλάσσει εκπλήξεις και, πράγματι, τα έργα που ανασύρονται από το αρχείο του Φατούρου, κυρίως τέμπερες και σχέδια σε χαρτί, ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια του χρώματος, την ευαισθησία και τη φρεσκάδα της σκέψης που περιέχουν.

Διάρκεια έως Νοέμβρη 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 10.00-18.00.

-Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μας προσκαλεί στην αναδρομική έκθεση του Γιώργου Πλ. Ιωανννίδη Φως εκ των ένδον . Διάρκεια έως 22 Οκτωβρίου 2017.

-Η έκθεση Ζωγραφικής - εγκατάσταση του Σταύρου Παναγιωτάκη με τίτλο “ Σιωπηλές Αφηγήσεις ", φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα η εικαστική εγκατάσταση, εστιάζει στις ακούσιες και εξαναγκαστικές μεταγγίσεις των πληθυσμών.  Διάρκεια έως 14/1/2017. Ωρες λειτουργίας: Δε-Πα 18:00-21:00, Σα 10:00-13:00.

-Με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, της Δ/νσης Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει επετειακή έκθεση αρχειακών τεκμηρίων με θέμα: “Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 1917 – Η ευκαιρία που δε χάθηκε”.

Η έκθεση διοργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο του ΚΙΘ, στην πλατεία Ιπποδρομίου, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2017.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα του ΚΙΘ: 2130.264-668 και 2310.274-167.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ