Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το Κόδρα ανοίγει τις πύλες του, με... 11άδα εκδηλώσεων!

Σύγχρονη τέχνη από 17 έως 25 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα

Το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» είναι μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, συνυφασμένη απόλυτα με την εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκης. Άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά, το 2001 σε ένα σπάνιο για την ελληνική καλλιτεχνική δραστηριότητα περιβάλλον, που κάθε Σεπτέμβρη, συνδέει τον πολίτη με τη φύση, τη μνήμη και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Από τα πρώτα του βήματα το «Πεδίο Δράσης Κόδρα» ήταν προσανατολισμένο στους νέους δημιουργούς. Σήμερα, αποτελεί έναν σπουδαίο θεσμό, καθώς έχει φιλοξενήσει το σύνολο σχεδόν, των καλλιτεχνών, επιμελητών και θεωρητικών της νέας γενιάς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εδραίωση της εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα.

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016

Mind the Gap, o φετινός τίτλος του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2016. Δεύτερη φορά που -(η πρώτη το 2009)-  ανατέθηκε στη Μαρία Κενανίδου να ηγηθεί ενός νεοσυσταθέντος «Kόδρα Team» και σε αυστηρά χρονικά πλαίσια, να καταφέρουν όλοι μαζί να συνεχίσουν το μεγαλεπήβολο project Mind the Gap.

Μέσα στην πολύχρονη πορεία του, ο θεσμός αυτός αγαπήθηκε από το κοινό του και ανήκει πλέον σ’ αυτό. Με συνέργιες μέσα σε ένα πλαίσιο «κατάστασης εξαίρεσης», στόχος μιας ομάδας καλλιτεχνών και θεωρητικών κλήθηκε για να ανταποκριθεί εποικοδομητικά και επινοητικά στην επιτακτική ανάγκη συμπαραγωγής νοήματος με μια στάση κριτική και επίκαιρη.

Βιώνουμε ήδη την οδύνη της εποχής της κρίσης. Η εποχή των ουτοπιών έχει περάσει. Οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν καταρρεύσει. Ο αποπροσανατολισμός και το χάος που επέφεραν δημιούργησε ρήξεις, ρωγμές και κενά στο συλλογικό ασυνείδητο, οδηγώντας τελικά στην εξορία της κοινής συνείδησης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αναγκαιότητας το Κόδρα 2016, «Mind the Gap», σε αυτές τις συνθήκες εξαίρεσης, αποτελεί ακριβώς μια απόπειρα κάλυψης των κενών μας,  απέναντι στις ασφυκτικές αντικειμενικές συνθήκες, με ανασχηματιστικές λύσεις, ως μήτρα κυοφορίας του γονιμοποιημένου επερχόμενου.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:

ΚΥ-ΠΕ: 20.00-23.00

ΠΑ-ΣΑ: 20.00-23.30

 

Εγκαίνια Πεδίου Δράσης Κόδρα 2016

Σάββατο 17/9

Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

1.       Κόδρα Fresh. Η συγκεκριμένη έκθεση του φεστιβάλ αποτελεί μία από τις καθιερωμένες δράσεις που έχουν χαράξει την πορεία του θεσμού και έχει αγκαλιαστεί από κοινό και συμμετέχοντες από την αρχή του θεσμού. Στο Διοικητήριο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα θα εκθέσουν το έργο τους νέοι απόφοιτοι (που δεν έχουν ξεπεράσει τα 5 έτη από το έτος κτήσης πτυχίου) και τελειόφοιτοι φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών. Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε κάλεσμα σε Σχολές Καλών Τεχνών του εξωτερικού σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας του θεσμού. Η πρόσκληση έχει ανακοινωθεί  σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Πολωνία, Αλβανία και Ιταλία. Οι αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία υποβολής μέχρι την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 Σεπτεμβρίου. Τα έργα επιλέγονται από ειδική επιτροπή επιμελητών και ιστορικών τέχνης.

2.       Κεντρικός Κορμός. Οι κοιτώνες  του πρώην στρατώνα θα φιλοξενήσουν έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών μέσα από τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή. Πρόκειται για την επιμελητική πρόταση που διαπραγματεύεται τη φετινή θεματική «Mind the Gap».

3.       Παρουσίαση Performances. Την ημέρα των εγκαινίων και κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστούν performances και εικαστικά δρώμενα, όπως της Κλεόνης Μανουσάκη και του Αλέξανδρου Μιχαήλ.

4.       Στο θεατράκι των κοιτώνων θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση «Η Σιωπή και ο Ποιητής». Ο Γιώργος Αλισάνογλου επιλέγει και ανθολογεί ποιήματα (που αρχίζουν εκεί που τελειώνει ο λόγος) φτιάχνοντας ένα ιδιότυπο επιτοίχιο ποιητικό βίντεο - κολάζ. Πώς μιλά σήμερα η ποίηση μέσα στην τόση φλυαρία, στην τόση κυριαρχία του κενού λόγου; Με μια φοβερή κραυγή τριγύρω, που συνήθως την ονομάζουμε Σιωπή.

5.       Σταυρούλα Γάτσου και Γεωργία Τρούλη, συναντιούνται για μια ακόμη φορά μετά τη σημαντική τους συνύπαρξη στο «Άσμα Ασμάτων» στα Θυρανοίξια-Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου-Ροτόντα. Ποίηση και εικαστικές τέχνες «παντρεύονται» στο δρώμενό τους με τίτλο 2Χ2 την ημέρα των εγκαινίων με παρουσία και περφόρμανς, από την Σταυρούλα Γάτσου, στο ΔΩΜΑΤΙΟ 01[Απαγγελία-Μύρισαι το Αριστον] και τη Γεωργία Τρούλη με ομάδα εθελοντών στο ΔΩΜΑΤΙΟ 02, για να μοιραστούν τις εικόνες τους μετά το πέρας της απαγγελίας. Τις υπόλοιπες μέρες το 2Χ2 θα προσκαλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της ποίησης και της εικόνας. Το έργο, μέσα από στοχασμό και διάδραση διερευνά τη δυναμική λόγου-εικόνας, πομπού-δέκτη, ως συν-ύπαρξη, με αφορμή τις εικόνες και τις λέξεις ενός ώριμου καλοκαιρινού Ελύτη, προσδοκώντας να ανιχνεύσουμε νέα μετα-πεδία έκφρασης και προβληματισμού. 

6.       Η ομάδα YELP danceco και η Μαριέλα Νέστορα παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση performance «Αυτό είναι, όχι άλλο, μόνο αυτό». Τρεις χορευτές η Ιωάννα Αποστόλου η Νικολέτα Καρμίρη η Βιτώρια Κωτσάλου και δύο μη χορευτές η Μπετίνα Παναγιωτάρα (θεωρητικός χορού) και Χριστίνα Κατσάρη (εικαστικός) προσκαλούν τους θεατές να εισέλθουν σε μία εμπειρία, που η αντίληψη τους μετατοπίζεται διαρκώς.

 

7.       Συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στη διάρκεια της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ο Ρώσος καλλιτέχνης Nikita Alexeev πραγματοποίησε performance κατά την οποία τοιχοκόλλησε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 80 πρωτότυπα σχέδια, φιλοτεχνημένα και υπογεγραμμένα από τον ίδιο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2016 με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά η βιντεοσκοπημένη performance του καλλιτέχνη μαζί με υλικό τεκμηρίωσης. Η αποσταθεροποίηση της αντίληψής μας για το χώρο και την υλικότητά του, πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες για τη διάνοιξη του αστικού χώρου προς απροσδόκητες επιτελέσεις και χρήσεις του εντός της καθημερινότητας.

8.       Ημερολόγιο μετανάστευσης – Εξορίας. Η Ελένη Τζιρτζιλάκη, με πορεία στην θεματική και τα ζητήματα μετακίνησης στην πόλη και τον αστικό χώρο, δίνει το «παρών» με τον Σύριο σκηνοθέτη Δημήτρης Σαμίρ στις 25 Σεπτεμβρίου, για να μας ταξιδέψουν μέσα από λέξεις – στις δικές τους λογοτεχνικές «μεταναστευτικές πορείες» με καταγεγραμμένες μαρτυρίες από τη μαρτυρική Ειδομένη στη νησιωτική και φιλόξενη Λέσβο. Ποιήματα του Παζολίνι (Pasolini) θα «μεταναστεύσουν» στην αλησμόνητη Μακρόνησο. Παράλληλα, ο Δημήτρης Σαμήρ, θα απαγγείλει στην Αραβική, μέσα από ένα άλλο «μπαχάρι» μαρτυριών, ποιήματα από σπουδαίους Σύριους ποιητές.

9.       Συμμετοχή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016 με προβολή ταινίας στη διάρκεια της έκθεσης, στο κλείσιμο του φεστιβάλ.

10.     Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας - Athens Digital Arts Festival (ADAF), σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2016  συμμετέχει με μια συλλογή έργων Video Art και Animation προβάλλοντας τη δημιουργική σχέση του ανθρώπου με τον αστικό χώρο αφιερωμένη στην φετινή θεματική του «Mind the Gap».

11. Την ημέρα των εγκαινίων το κουαρτέτο εγχόρδων “xPause” σε σύμπραξη με τον κιθαριστή Φώτη Κουτσοθόδωρο θα παρουσιάσει αγαπημένα έργα των Mozart και Boccherini στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παρά θιν’ αλός.

Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Μαρία Κενανίδου

Επιμελητές του Kodrafresh / Συντονιστές Πεδίου Δράσης Κόδρα

Γεωργία Κουρκουνάκη - Μουσειολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης,

Γιάννα Καλή – Εικαστικός

Βοηθός Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

Αθηνά Φαχαντίδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών