Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας LIVE: «Η καρδιά μου έλεγε να τα βροντήξω και να φύγω»!

Ακούστε ΖΩΝΤΑΝΑ τη συνέντευξη του πρωθυπουργό Στο Κόκκινο

 Την ανάγκη να γίνει νηφάλια αποτίμηση της εξάμηνης διαπραγμάτευσης τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, προσθέτοντας όμως πως «δεν θα πρέπει να υποτιμούμε και να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς».

«Στο τέλος της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν οι συσχετισμοί ήταν τόσο ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα αν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι η επιβεβαίωση του αδιεξόδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση μόνο περήφανη μπορεί να είναι για τη μάχη που έδωσε. «Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκιο ενός λαού και τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού δρόμου», συνέχισε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, το τελευταίο εξάμηνο υπήρχε μια κυβέρνηση που διεκδικούσε μια άλλη πορεία, μια άλλη προοπτική και από την άλλη οι θεσμοί που αποδείχθηκε ότι ήταν στρατευμένοι σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Όπως είπε, υπήρξε για πρώτη φορά μια σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδίαζε με τους θεσμούς πώς θα ξεγελάσουν και πώς θα εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.

Στηρίζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό έναν περίπατο στο δάσος και τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

«Δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο, είπαμε ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυχτικό πλαίσιο στο οποίο έχει μπει η χώρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Επί έξι μήνες διαπραγματευόμασταν και παράλληλα υλοποιούσαμε μεγάλο μέρος των προγραμματικών μας δεσμεύσεων».

«Ας μη μηδενίζουμε, αλλά και ας μην ωραιοποιούμε ταυτόχρονα», σημείωσε.

Για το δημοψήφισμα

Για την απόφασή του να διενεργήσει δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιλογή υψηλού ρίσκου και διαδικασία που έγινε «κόντρα σε Θεούς και δαίμονες». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το δημοψήφισμα «κατάφερε να ξεμπροστιάσει το σκληρό πρόσωπο των δανειστών, να διορθώσει την αίσθηση που υπήρχε στην κοινή γνώμη, στο εξωτερικό, ότι δεν υπάρχουν τεμπέληδες Έλληνες, αλλά ένας λαός που διεκδικεί. Αυτό ανάγκασε να δημιουργηθούν συσχετισμοί και εντός ευρωζώνης, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά δύσκολο μεν, αλλά από την άλλη πλευρά, έφτασε στα όρια της αντοχής και της συνοχής της την Ευρωζώνη. Η Πορεία στο μέλλον θα είναι διαφορετική».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση, ενώ οι κυβερνήσεις των Βορείων χωρών δεν ήθελαν να δώσουν «ούτε ένα ευρώ ζεστό χρήμα» στη χώρα. «Από τα 13 δις σε 5 μήνες που μας πρότειναν, πήγαμε στα 83 δις σε 3 χρόνια και δέσμευση για απομείωση του χρέους. Αυτό είναι και κλειδί για το εάν θα μπει χώρα σε τροχιά εξόδου από την κρίση» είπε. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι επιχείρησαν να καταδικάσουν πολιτικά την κυβέρνηση, με τη στάση τους και πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά, ο ελληνικός λαός, ο οποίος στήριξε την επιλογή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, βγήκε νικητής. «Τη νίκη δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν. Ούτε σε αυτούς που προσπαθούν εκ του ασφαλούς να την οικειοποιηθούν εκ των υστέρων, εκ του ασφαλούς».

«Τι μου έλεγε η καρδιά μου»

Περιγράφοντας το τί έζησε στη διάρκεια της δύσκολης αυτής διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε «επί 17 ώρες έδινα μάχη μόνος». Πρόσθεσε δε: «Έδειξα στο λαό ότι δεν παίζω κορώνα γράμματα την επιβίωση χώρας και των λαϊκών στρωμάτων. Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου, να τα βροντήξω και να φύγω σε 48 ώρες θα τελείωνε ρευστότητα και θα ακολουθούσε κατάρρευση τραπεζών».

Ακούστε ΕΔΩ ζωντανά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ