Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Η Ε.Ε. να παραμείνει προσηλωμένη στο μεταναστευτικό»

Επαφές Τσίπρα για Προσφυγικό και Οικονομία στην Σύνοδο Κορυφής

Την επισήμανση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κάνει πίσω από ειλημμένες αποφάσεις της στο μεταναστευτικό-προσφυγικό έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, για την οποία είχε αποφασιστεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018 και τώρα μετατίθεται στο «ταχύτερο δυνατό». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την απροθυμία της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ να προωθήσει το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου, λέγοντας πως θα κριθεί για τα αποτελέσματά της. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να είναι μονομερώς προσανατολισμένη μόνο στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, αλλά να συζητάει και την εσωτερική με τον επιμερισμό στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από έναν μηχανισμό ανακατανομής αιτούντων ασύλου.

Το ζήτημα της Τουρκίας έθεσαν Τσίπρας-Αναστασιάδης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έθεσαν το ζήτημα της Τουρκίας και Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να επισκεφθούν την Άγκυρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση σχετικά με τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, καθώς και για θέματα που αφορούν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μία πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα γίνει μέχρι το τέλος του 2018 και αυτό θα αναφέρεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας στήριξε την πρόταση που διατυπώθηκε από αρκετούς ηγέτες να ολοκληρωθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μέχρι τις ευρωεκλογές τού 2019.

Το ραντεβού με Ντράγκι και Κερέ

Εξάλλου, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- το συμπέρασμα από τη συζήτηση μεταξύ των τριών είναι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και η διαρκής βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών που οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα αρχίσουν να αναγνωρίζονται και από τις αγορές το επόμενο διάστημα. Επίσης, στα συμπεράσματα της συζήτησης περιλαμβάνεται η διαπίστωση πως το ελληνικό ομόλογο αποσυνδέεται αργά αλλά σταθερά από το ιταλικό και οι όποιες διακυμάνσεις στα ελληνικά ομόλογα οφείλονται σε εξωγενή αίτια και όχι στην ελληνική οικονομία.

Απόψε, στο πλαίσιο της Συνόδου Ευρώπης –Ασίας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο με τους αντιπροέδρους της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Η συνομιλία Τσίπρα - Ζάεφ

Στο μεταξύ, συνομιλία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά από την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. Όπως αναφέρει η «Αυγή», στη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την «κοινή αποφασιστικότητα» για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «εξέφρασε τον θαυμασμό του για το κουράγιο και την επιμονή του Αλ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες και τις προσκλήσεις που αντιμετώπισαν από κοινού». «Η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις» φέρεται να είπε ο κ. Ζάεφ στον κ. Τσίπρα, κατά το ίδιο δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης