Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Ελ. Βόζεμπεργκ στον «Τ.Θ.» για το Σκοπιανό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πατά σε δύο βάρκες»

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μιλάει για την επικαιρότητα, αποκλειστικά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Συνέντευξη στον

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πατά σε δύο βάρκες και από τη μία κατηγορεί τη ΝΔ για την αρνητική στάση της απέναντι στη Συμφωνία, αλλά από την άλλη συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ!», τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ. «Θα είναι εθνικά επιζήμιο να προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια, γιατί μετά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη χώρα μας να υποχρεώσει τους Σκοπιανούς να αλλάξουν ξανά το Σύνταγμά τους», επισημαίνει στην αποκλειστική της συνέντευξη στην εφημερίδα, κατηγορώντας τους ότι «άνοιξαν διάπλατα στο κράτος των Σκοπίων την πόρτα ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς το παραμικρό όφελος για τη χώρα μας». Η κ. Βόζεμπεργκ, αναφορικά με την πρόσφατη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο «χωρίς τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος», λέει ότι «στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συναδέλφους μου ευρωβουλευτές, ακούω χαρακτηριστικά ότι ποτέ άλλοτε οι θεσμοί δεν είχαν βρει κάποιον τόσο βολικό Έλληνα πρωθυπουργό, έτοιμο να συμφωνήσει οτιδήποτε, ακόμη και εις βάρος των συμφερόντων της πατρίδας του».

Για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων μας, τονίζει: «Πάγια θέση μου είναι ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την επαρκή φύλαξή τους, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο, ούτως ώστε να μην γινόμαστε έρμαιο των διαθέσεων των απρόβλεπτων γειτόνων μας». Και αναφερόμενη για την παρουσία τους ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει: «Για πολλές ημέρες η Πλατεία Αριστοτέλους μετατράπηκε σε έναν άτυπο καταυλισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Πρόκειται για μία τραγική εικόνα, που αντικατοπτρίζει με το χειρότερο τρόπο την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος».

Η ευρωβουλευτής, σχετικά με την εντεινόμενη εκλογολογία, λέει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει κάνει τα πάντα, ακόμη και εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία. Πιστεύω πως όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», ενώ για το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, τονίζει ότι «βαίνει διαρκώς αυξανόμενο και χαρακτηρίζεται πλέον ως μη αναστρέψιμο. Οποιαδήποτε στιγμή γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει με άνεση», λέει χαρακτηριστικά. Όσο για την ίδια, λέει ότι προσωπική της επιθυμία είναι να συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα της από τη θέση ευθύνης που βρίσκεται σήμερα, «αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το κόμμα μου και από τον ελληνικό λαό», τονίζει. Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, επίμαχο θέμα των ημερών, τονίζει ότι «πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι οι συντάξεις δεν πρέπει να περικοπούν».

Αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, λέει ότι «αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και δικαιολογημένα απολαμβάνει όχι μόνο της αμέριστης εμπιστοσύνης των πολιτικών του φίλων, αλλά και του σεβασμού των πολιτικών του αντιπάλων», ενώ για τον νυν αρχηγό της ΝΔ, λέει ότι «οι πολίτες θα στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί έχει αποδείξει ότι είναι ένας υπεύθυνος και ειλικρινής πολιτικός, που δεν επιχειρεί να γίνει αρεστός με λαϊκισμό, υποσχέσεις και παροχολογίες, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα την τελευταία τριετία». Τέλος, εστιάζει στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά και στο ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων: «Είμαι σίγουρη», τονίζει, «ότι σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον η Θεσσαλονίκη, θα επιβεβαιώσει τον ιστορικό της ρόλο ως το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων».

Με την ιδιότητά σας ως ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λαμβάνετε καθημερινά τον ...ευρωπαϊκό σφυγμό. Πείτε μας πώς «βλέπει» η Ευρώπη τα Ελληνικά ζητήματα γενικά;

ΑΠ. Στις Βρυξέλλες η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι όμως λόγω Ιταλίας ή επειδή ξαφνικά λύθηκαν τα προβλήματά μας, αλλά γιατί οι ευρωπαίοι έχουν βρει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον πιο πρόθυμο πολιτικό, ο οποίος δέχεται να υπογράψει τα πάντα, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συναδέλφους μου ευρωβουλευτές, ακούω χαρακτηριστικά ότι ποτέ άλλοτε οι θεσμοί δεν είχαν βρει κάποιον τόσο βολικό Έλληνα πρωθυπουργό, έτοιμο να συμφωνήσει οτιδήποτε, ακόμη και εις βάρος των συμφερόντων της πατρίδας του. Οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα στο Σκοπιανό, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και η συμφωνία για ανέφικτα πλεονάσματα έως το 2060, που άλλη κυβέρνηση δεν θα δεχόταν ούτε καν να τα συζητήσει, επιβεβαιώνουν απόλυτα του λόγου το αληθές.

Διατυπώνοντας πρόσφατα ερώτησή σας στο ευρωκοινοβούλιο για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προσφυγικού και αναφερόμενη στην παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σ’ αυτό, είπατε χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες ευρωβουλευτές φοράμε πάντα τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, όμως εσείς σήμερα απευθυνθήκατε στο ευρωκοινοβούλιο ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός της χώρας…». Είναι δυνατόν να πιστεύετε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο «χωρίς τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος;».

ΑΠ. Αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση, όταν άκουσα τον κ. Τσίπρα να απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγορώντας προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, μιλώντας επί λέξει για διευρυμένη διαφθορά, διασπάθιση χρήματος και πάρτι στην υγεία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αδιαφόρησε, εάν με αυτόν τον τρόπο αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Μάλιστα και στη συνέχεια της ομιλίας του, αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, που ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης, έκανε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταφέροντας την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από πρωθυπουργό της ΕΕ. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να πω για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος με την αντεθνική και αντιδεοντολογική του στάση προκάλεσε τον δικαιολογημένο εκνευρισμό και την εύλογη αποδοκιμασία των συναδέλφων μου ευρωβουλευτών.

Μιλήστε μας γα τις πρόσφατες παρεμβάσεις σας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών στη διαχείριση του προσφυγικού. Η Ελλάδα έχει συμμάχους και αλληλέγγυους, ως προς την προστασία των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων, δεδομένης της τακτικής καταπάτησης που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας;

ΑΠ. Οι πιο πρόσφατες παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ως θέμα τα κονδύλια του προσφυγικού, την κατάσταση στη Μόρια, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και το μέλλον της Ευρώπης. Ειδικά σε ό, τι αφορά στην ενίσχυση Δήμων και Περιφερειών, που πλήττονται από το προσφυγικό, τόνισα την ανάγκη να μπορούν να ενεργούν αυτόνομα σε θέματα υποδοχής και φροντίδας προσφύγων, προκειμένου να περιορίσουν τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα να εξεταστεί η δυνατότητα πρόσβασής τους σε μέρος των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνάρτηση πάντοτε με τον εθνικό σχεδιασμό των κρατών μελών.

Σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων μας, πάγια θέση μου είναι ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την επαρκή φύλαξή τους, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο, ούτως ώστε να μην γινόμαστε έρμαιο των διαθέσεων των απρόβλεπτων γειτόνων μας.

Από το 2015 που άρχισε η προσφυγική κρίση έως σήμερα, πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες μπήκαν στη χώρα μας. Το τελευταίο διάστημα έκαναν το γύρο του κόσμου, οι τραγικές εικόνες από τη Μόρια της Λέσβου. Πώς βλέπετε τη μετακίνηση μέρους αυτών προς την ενδοχώρα και ιδιαίτερα προς Θεσσαλονίκη, Καβάλα; Πώς είδατε τις πρόσφατες εικόνες των προσφύγων να «λιάζονται» στην Πλατεία Αριστοτέλους.

ΑΠ. Πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη χώρα μας από το 2015 μετά από το προσκλητήριο, το οποίο τους απηύθυνε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντίθετα με την περίοδο 2012-2014, που τα σύνορά μας φυλάσσονταν αποτελεσματικά και οι ροές ήταν ελεγχόμενες. Η τραγική κατάσταση στη Μόρια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, οφείλεται αποκλειστικά στην κυβερνητική ανικανότητα σε συνδυασμό με την αδιαφανή διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, που για τη χώρα μας ανέρχονται σε 1,5 δις ευρώ.

Δεκάδες ερωτήσεις έχουν κατατεθεί στη Βουλή από βουλευτές της αντιπολίτευσης για το πού πήγαν τόσα χρήματα, χωρίς να δοθεί απάντηση, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει και τα σχετικά απολογιστικά στοιχεία. Μάλιστα οι εικόνες ντροπής από τα νησιά του Αιγαίου μεταφέρθηκαν και στην ηπειρωτική Ελλάδα, φθάνοντας ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς για πολλές ημέρες η Πλατεία Αριστοτέλους μετατράπηκε σε έναν άτυπο καταυλισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Πρόκειται για μία τραγική εικόνα, που αντικατοπτρίζει με το χειρότερο τρόπο την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Πώς «βλέπετε» να εξελίσσεται το Σκοπιανό μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» με το γνωστό αποτέλεσμα και τα πράγματα στην Αθήνα να είναι συγκεχυμένα στο κυβερνητικό στρατόπεδο; Πώς σχολιάζετε την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Κυριακή στην Καβάλα και τα λεγόμενά του για το θέμα;

ΑΠ. Θα είναι εθνικά επιζήμιο να προχωρήσει η συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια, γιατί μετά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη χώρα μας να υποχρεώσει τους Σκοπιανούς να αλλάξουν ξανά το Σύνταγμά τους. Έστω και την ύστατη ώρα, οι κυβερνητικοί εταίροι οφείλουν να αφήσουν τα μικροκομματικά παιχνίδια και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, προκειμένου να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα εις βάρος της πατρίδας μας. Έχουν ήδη ζημιώσει σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά μας συμφέροντα με την προδήλως ετεροβαρή Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ελληνική υπογραφή σε όσα διεκδικούσαν οι Σκοπιανοί εδώ και 27 χρόνια.

Με τη Συμφωνία παραβίασαν την εθνική μας γραμμή, χάρισαν στους Σκοπιανούς γλώσσα και ταυτότητα, δημιούργησαν πρόβλημα σε εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικός” στις εμπορικές τους ονομασίες, δέχθηκαν να ελέγχονται τα βιβλία της ιστορίας μας από επιτροπή, για τυχόν αλυτρωτικές θέσεις της Ελλάδας και άνοιξαν διάπλατα στο κράτος των Σκοπίων την πόρτα ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς το παραμικρό όφελος για τη χώρα μας. Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Καβάλα διατύπωσε τη σαφή αντίθεσή του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να πει κάτι διαφορετικό από την επίσημη θέση της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πατά σε δύο βάρκες και από τη μία κατηγορεί τη ΝΔ για την αρνητική στάση της απέναντι στη Συμφωνία, αλλά από την άλλη συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ!

Συνδέεται άραγε το θέμα των συντάξεων με το Σκοπιανό; Πώς πιστεύετε ότι θα καταλήξει για τους αγωνιούντες συνταξιούχους το συγκεκριμένο θέμα;

ΑΠ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι θα συμφωνούσε σε οτιδήποτε προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία, ακόμη και εάν ζημίωνε τα εθνικά μας συμφέροντα. Πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι οι συντάξεις δεν πρέπει να περικοπούν. Τη νέα περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 την ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση και μάλιστα δύο φορές και τώρα επιχειρεί να παρουσιάσει ως δώρο προς τους συνταξιούχους το ενδεχόμενο της μη περικοπής τους! Εάν τελικά δεν περικοπούν οι συντάξεις, αυτό θα οφείλεται στη φοροαφαίμαξη και στις αχρείαστες θυσίες του ελληνικού λαού κατά την τελευταία τριετία και όχι σε διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.

Είναι γνωστό ότι υπήρξατε συμφοιτητές και φίλοι με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και ότι διατηρείτε και σήμερα μια στενή φιλία. Σας εξέπληξε το γεγονός της πρόσφατης παρέμβασής του, προσερχόμενου στη φετινή ΔΕΘ;

ΑΠ. Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και δικαιολογημένα απολαμβάνει όχι μόνο της αμέριστης εμπιστοσύνης των πολιτικών του φίλων, αλλά και του σεβασμού των πολιτικών του αντιπάλων. Προσερχόμενος στο «Βελλίδειο» για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε όπως πάντα την παράταξη μας στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας της παράταξης. Αυτό το σαφές και ηχηρό μήνυμα ενότητας του Κώστα Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη, κλείνει τα στόματα όλων όσοι χρησιμοποιούν το όνομα του πρώην πρωθυπουργού προς ίδιον όφελος και προς εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Η αντιπολίτευση και οι ηγέτες της στην Ελλάδα, ζητούν επανειλημμένα εκλογές, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι θα γίνουν στην ώρα τους. Ωστόσο, πρόσφατα στην 83η ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας, άφησε ένα "παραθυράκι" για τη διενέργειά τους την ερχόμενη Άνοιξη. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά και ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες;

ΑΠ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει κάνει τα πάντα, ακόμη και εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία. Πιστεύω πως όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση ικανή να πετύχει την επιστροφή στην κανονικότητα και να υλοποιήσει αυτά που επιτάσσει η κοινή λογική.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ είναι μεγάλο, βαίνει διαρκώς αυξανόμενο και χαρακτηρίζεται πλέον ως μη αναστρέψιμο. Οποιαδήποτε στιγμή γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει με άνεση. Ο ελληνικός λαός αξίζει καλύτερη τύχη με μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα οδηγήσει την πατρίδα μας και πάλι στο δρόμο της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Εσείς τί σκοπεύετε να κάνετε ως προς τις εκλογικές αναμετρήσεις της ερχόμενης Άνοιξης; Από ποιο …μετερίζι προτίθεστε να συνεχίσετε την πολιτική σας δράση;

ΑΠ. Μετά από τριάντα χρόνια μάχιμης δικηγορίας, στις ευρωεκλογές του 2014, που έγιναν για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τίμησαν με την ψήφο τους και εκλέχθηκα ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εδώ και τέσσερα χρόνια εργάζομαι σκληρά, ώστε ο απολογισμός της δουλειάς μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι θετικός για τη χώρα μου και για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ. Προσωπική μου επιθυμία είναι να συνεχίσω να υπηρετώ την πατρίδα μου από τη θέση ευθύνης που βρίσκομαι σήμερα, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το κόμμα μου και από τον ελληνικό λαό.

Επισκεφθήκατε τη φετινή ΔΕΘ, περπατήσατε όπως είπατε στην πόλη, συνομιλήσατε με πολύ κόσμο και όλοι σας ρωτούσαν με αγωνία για το μέλλον: «Τι θα γίνει με την εξαντλητική φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, την έλλειψη προοπτικής και ανάπτυξης στη χώρα…», λέγοντάς τους από τη μεριά σας, ότι «όλες τις απαντήσεις, θα τις δώσει από το βήμα της ΔΕΘ 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης…». Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ, κάλυψε με τις απαντήσεις του τα ερωτήματα και τις αγωνίες των πολιτών ώστε να τον στηρίξουν στην πορεία;

ΑΠ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ τους βασικούς άξονες ενός συγκεκριμένου και πλήρως κοστολογημένου οικονομικού προγράμματος με στόχο την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στις φοροελαφρύνσεις, στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και στο νοικοκύρεμα του κράτους. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι έχουν πλέον αντιληφθεί ότι μόνο έτσι θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά, θα προσελκύσουμε σοβαρές επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να βρουν δουλειά οι μακροχρόνια άνεργοι και να σταματήσει η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό. Οι πολίτες θα στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί έχει αποδείξει ότι είναι ένας υπεύθυνος και ειλικρινής πολιτικός, που δεν επιχειρεί να γίνει αρεστός με λαϊκισμό, υποσχέσεις και παροχολογίες, που τόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα την τελευταία τριετία.

Στη σελίδα σας στο Facebook λέτε ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, .. που πήρα την ευχή του Παναγιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου», αναφερόμενη στη συνάντησή σας στη Μητρόπολη.

Μιλήστε μας για τη συνάντηση αυτή και τις σχέσεις σας με τον κ. Άνθιμο. Παρεμπιπτόντως, πώς είδατε την πρόσφατη ακύρωση της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον κ.κ. Βαρθολομαίο και την υποβόσκουσα κρίση στις σχέσεις τους;

ΑΠ. Είναι πάντοτε για μένα μεγάλη τιμή και χαρά να επισκέπτομαι τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Κατά τη συνάντησή μας συζητήσαμε για τα φλέγοντα εθνικά μας ζητήματα και για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Οφείλω να ομολογήσω ότι κάθε συζήτηση μαζί του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για έναν φωτισμένο ιεράρχη και άξιο ποιμενάρχη, με πλούσιο ποιμαντορικό, αλλά και συγγραφικό έργο. Σε ό, τι αφορά στην πρόσφατη ακύρωση της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα ήθελα να τονίσω ότι οποιαδήποτε ένταση δημιουργείται στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Φαναρίου, εύλογα προκαλεί θλίψη και προβληματισμό. Ευχή όλων είναι να ευοδωθούν το συντομότερο δυνατό οι προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης και να αποκατασταθεί το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας στους κόλπους της Εκκλησίας.

«Η Θεσσαλονίκη, θα επιβεβαιώσει τον ιστορικό της ρόλο

ως το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων»

Τι αποκομίσατε από την πρόσφατη επίσκεψή σας στη Θεσσαλονίκη; Μιλήστε μας για τις γενικότερες επαφές σας στην πόλη και για το ρόλο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;

ΑΠ. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν και εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο εμπορικό και οικονομικό γεγονός στα Βαλκάνια. Το ότι φέτος προσέλκυσε 285.000 επισκέπτες, δηλαδή 20.000 περισσότερους σε σχέση με πέρυσι, αποδεικνύει τη μεγάλη απήχηση και τη σταθερή δυναμική αυτού του διαχρονικού θεσμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η προσωπική επαφή μου με τους ανθρώπους του εμπορίου και των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε την πεποίθησή μου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, που περιμένουν με αγωνία να αλλάξει το σημερινό κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην οικονομία και να διαμορφωθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν.

Η πολυαναμενόμενη αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία από την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ, με φοροελαφρύνσεις, επενδυτικά κίνητρα και ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα δώσει και στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας την απαραίτητη ώθηση για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και να ξαναβρεθούν στο δρόμο της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Είμαι σίγουρη ότι σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε κομβική γεωγραφική θέση, διαθέτει το λιμάνι με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στη βαλκανική ενδοχώρα, έχει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο των Βαλκανίων και διακρίνεται για τη μακρά της παράδοση στο χώρο του εμπορίου, θα επιβεβαιώσει τον ιστορικό της ρόλο ως το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ