Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αναξιοποίητη η δυναμικότητα του Τουρισμού από την Κυβέρνηση

Ο Μάριος Γεωργιάδης, Βουλευτής Α' Αθήνας της Ένωσης Κεντρώων, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Μάριου Γεωργιάδη*

Τις ημέρες 10-12 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η 8η Διεθνής Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για το Δρόμο του Μεταξιού.

Πρώτη φορά η χώρα μας φιλοξένησε τέτοιου υψηλού επιπέδου εκδήλωση, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά ο τουρισμός στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα. Και μόνο το γεγονός ότι συμμετείχαν 34 χώρες και διεθνείς εταίροι καθώς και το ενδεχόμενο να συμφωνήθηκαν διακρατικές πρωτοβουλίες, ή να αποφασίστηκαν επενδύσεις, ή άλλες κοινές δράσεις για την προώθηση του τουρισμού, αρκεί για να συντηρήσει πολλές προσδοκίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις στο Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού, η δε ευρύτερη περιοχή διαθέτει εκατοντάδες αξιόλογα πολιτιστικά σημεία και τουριστικούς προορισμούς, για τους οποίους θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους.

Είναι γνωστό, επίσης, ότι ο κυριότερος φορέας συνδιοργάνωσης, δηλαδή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η πρώτη στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών τα 3 τελευταία χρόνια, έχει δε καταφέρει να πετύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, με 30% αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Μόνο οι οδικές αφίξεις ξεπερνούν πλέον τα 6,5 εκατομμύρια, το δε αεροδρόμιο Μακεδονία, είχε τελευταία τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων σε σύγκριση με όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, με ποσοστό 33%.

Επιπρόσθετα, ως Τομεάρχης Τουρισμού της Ένωσης Κεντρώων, είχα, τους τελευταίους μήνες, σειρά επαφών με παράγοντες του τουριστικού κλάδου και γνωρίζω πολύ καλά το έργο που επιτελούν, τις δράσεις τους, τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προώθηση του τουρισμού στη χώρα μας καθώς και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Μην ξεχνάμε οτι προσφέρουν πολλές χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και αρκετές τουριστικές εταιρείες αποτελούν ουσιαστικά οικογενειακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα προβλήματα. Γιατί είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν κατάφερε και πολλά για τον Τουρισμό και απλά επαναπαύτηκε στη μεγάλη μεν, αλλά προφανώς συγκυριακή, αύξηση των τουριστικών ροών.

Δεν είδαμε την ανάπτυξη που οι περισσότεροι ανέμεναν, ούτε σημαντική ανάκαμψη στους συνδεόμενους και συσχετιζόμενους κλάδους της οικονομίας.

Προφανώς, έχει συντελέσει σε αυτό η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση τόσο από τους έμμεσους όσο και από τους άμεσους φόρους, που επιφέρουν απώλεια ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Δεύτερος λόγος είναι η μη ύπαρξη ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πολιτικής για την ένταξη του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας. Δεν πρέπει, επίσης, να αδιαφορούμε και για τα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός. Υπάρχουν, για παράδειγμα, πολλά θέματα ποιότητας αλλά και ελλείψεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου - εκτός αυτοκινητοδρόμων - καθώς και σε θέματα αρμοδιότητας ΟΤΑ (καθαριότητα, πράσινο κλπ.).

Ο αυξημένος αριθμός των αφίξεων, για να επανέλθω, παρά το ότι δείχνει δυναμική, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας, χωρίς να λαμβάνονται περαιτέρω μέτρα που θα επενεργήσουν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Για παράδειγμα, η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για τον θεματικό τουρισμό, ολοκληρώθηκε ήδη από τις 27 Ιουνίου 2018 και έκτοτε δεν έχει προωθηθεί η κατάθεσή του στη Βουλή, στερώντας από τον κλάδο εναλλακτικές προτάσεις και σχεδιασμούς, για μορφές τουρισμού για τις οποίες πραγματικά υπάρχει τεράστια ζήτηση.

Με άλλα λόγια, ενώ ο Τουρισμός δείχνει, με το μέγεθός του, να αποτελεί μιά δυναμική αγορά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε, για το καλό του συνόλου της εγχώριας οικονομίας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Ως χώρα διαθέτουμε αυτό το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα και θα έπρεπε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τον Τουρισμό, με σχεδιασμό δεκαετίας και όχι μόνο για όσο χρόνο διαρκεί η "καλή" γεωπολιτική συγκυρία.

Εύχομαι ειλικρινά η διεθνής τουριστική συνάντηση της Θεσσαλονίκης, για το δρόμο του μεταξιού, να αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένη ώστε να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού.

*Ο Μάριος Γεωργιάδης, είναι Βουλευτής Α' Αθήνας της Ένωσης Κεντρώων και Αντιπρόεδρος ΒτΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Εξιχνιάστηκαν 16 απάτες, τρεις εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη - Δικογραφία για 9 άτομα - Συνολικά κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες άνω των...
Εξαπατούσαν πολίτες τηλεφωνικά παριστάνοντας το λογιστή ή τον υποψήφιο αγοραστή
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν σταδιακά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και να εξασθενήσουν
Κακοκαιρία: Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής