17

OCT
2018

Ο Δήμαρχος του δήμου Παύλου Μελά, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: «Το όραμα γίνεται πράξη»

12 Oct 201800.30

Άρθρο του Δημήτρη Δεμουρτζίδη*


Κοιτώντας πίσω στο Σεπτέμβρη του 2014, συνειδητοποιώ ότι γνωρίζαμε εξαρχής ότι τίποτα δεν θα ήταν εύκολο να επιτευχθεί χωρίς σκληρή δουλειά. Αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, παραλάβαμε ένα δήμο με όλες τις παθογένειες που του κληρονόμησε ο Νόμος του Καλλικράτη, καθώς περιελάμβανε 3 δημοτικές ενότητες (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία) που ναι μεν είχαν ομοιότητες, είχαν όμως και χτυπητές διαφορές και προτεραιότητες. Και αυτό ήταν από την αρχή το μεγαλύτερο μας στοίχημα: πώς θα αναπτυχθεί ενιαία ένας δήμος τηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες και στις τρεις περιοχές.

  • Από πολύ νωρίς δώσαμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική, χτίζοντας ένα τείχος προστασίας και αλληλεγγύης γύρω από τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Θέσαμε σε  λειτουργία τέσσερις ΤΟΜΥ που αγκάλιασαν τους πολίτες του Δήμου δίπλα σε δομές όπως το ΚΗΦΗ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, η Παροχή Συσσιτίου, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο κ.α. Συνεχίζουμε να διοργανώνουμε κάθε χρόνο τις «Ημέρες Υγείας» για ανασφάλιστους συμπολίτες μας ενώ παρέχουμε δωρεάν εμβολιασμό ανασφάλιστων παιδιών. Διοργανώσαμε πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο το παιδί, όπως το «Μαγεμένο Στρατόπεδο» και το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού, ενώ κάτω από το νέο αυστηρό νόμο πετύχαμε τη διατήρηση 10 δημοτικών παιδικών σταθμών.
  • Στο χώρο του πολιτισμού δημιουργήσαμε νέους  θεσμούς που κέντρισαν το ενδιαφέρον των πολιτών από όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια του «Φεστιβάλ Βυζαντικών Νερόμυλων» σε ένα τοπόσημο της Δυτικής Θεσσαλονίκης που παρέμενε αναξιοποίητο για χρόνια και η επαναλειτουργία του θερινού σινεμά «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» μετά από χρόνια και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο, έδειξαν μια απίστευτη δυναμική. Δίπλα σε αυτά, οι πετυχημένες εκδηλώσεις «Σεπτέμβριος όπως… Πολιτισμός», η συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά και η σταθερή αξία που λέγεται « Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών».
  • Στον αθλητισμό εστιάσαμε στην ανάπλαση των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής, (αλλαγή τάπητα σε γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, καινούργιες περιφράξεις), ενώ πρόσφατα τοποθετήσαμε υπαίθρια όργανα γυμναστικής σε κεντρικά σημεία της πόλης. Δημιουργήσαμε νέους θεσμούς, όπως ο αγώνας δρόμου «Τρέχω για τα στρατόπεδα», τουρνουά διεθνούς εμβέλειας και προγράμματα άθλησης για όλους. Θέσαμε σε λειτουργία έναν πρωτότυπο χώρο άθλησης στην υπόγεια διάβαση, ενώ προβήκαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων. Παράλληλα συνεχίστηκε απρόσκοπτα η λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου για το οποίο προμηθευτήκαμε ειδικό ανυψωτικό μηχάνημα για τα ΑΜΕΑ, ενώ καθιερώσαμε την εκδήλωση «Τήνελλα Καλλίνικε» με βραβεύσεις ανθρώπων του αθλητισμού της περιοχής.
  • Στο κομμάτι των έργων, την παράσταση έκλεψε δικαίως το στρατόπεδο Παύλου Μελά που αποδόθηκε τελικά στο δήμο μας, ενώ ήδη έχει κατατεθεί η αντίστοιχη πρόταση για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Πραγματοποιήθηκαν έργα κομβικής σημασίας, όπως η ανάπλαση της Πλατείας της Άνω Ηλιούπολη, η ίδρυση πολεοδομίας στο δήμο μας, νέα πάρκα και χώροι αναψυχής, η Βιοκλιματική Αναβάθμιση των Νεόκτιστων Σταυρούπολης, αλλά και μικρότερες επεμβάσεις όπως οι συχνές ασφαλτοστρώσεις και η τοποθέτηση κρασπέδων. Μεγάλης σημασίας για τις περιοχές ήταν η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα Μετέωρα, η αποχέτευση στις περιοχές Π15 & Π16 και την Εφεδρούπολη και φυσικά η επέκταση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού.
  • Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα δήμο σύγχρονο και φιλικό προς το δημότη, που θα συμβάδιζε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα: το Γραφείο Αιτημάτων-Παραπόνων στο οποίο οι πολίτες καταθέτουν τα αιτήματά τους, o Οδηγός Πόλης, μια σύγχρονη εφαρμογή διαθέσιμη για όλα τα smartphones, η Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων του Πολίτη και φυσικά μια σύγχρονη ιστοσελίδα. Παράλληλα, δώσαμε το απαιτούμενο βάρος στα θέματα εγγύτητας και προσβασιμότητας εγκαινιάζοντας το νέο ΚΕΠ Νικόπολης, ενώ στα πλαίσια του συμμαζέματος το ΚΕΠ Πολίχνης και Μετεώρων μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητα κτίρια. Η ένταξή μας σε ένα σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έδειξε ότι εργαζόμαστε πολύ σοβαρά στο συγκεκριμένο κομμάτι, ώστε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.
  • Στον τομέα που αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη (περιβάλλον, πράσινο και πολιτική προστασία), δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή. Από τις πρώτες μας ενέργειες ήταν το κλείσιμο γνωστών περιβαλλοντικών πληγών και η απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών  (εργοστάσιο Χίτζιου, Καν Καν κτλ). Στο κομμάτι της καθαριότητας δώσαμε μεγάλο αγώνα από την πρώτη μέρα ώστε να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή. Αυτό το πετύχαμε αρχικά με την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού για την 24ωρη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας. Προμηθευτήκαμε νέα απορριμματοφόρα, σάρωθρο και 1000 νέους κάδους που κατανεμήθηκαν στις γειτονιές. Παράλληλα, προβήκαμε στη σύνταξη του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ενώ προμηθευτήκαμε ακόμα 1350 νέους μπλε κάδους. Συγχρόνως, θέσαμε σε λειτουργία το σταθμό μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ οργανώσαμε καμπάνιες και ασκήσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με τα εθελοντικά σωματεία της περιοχής, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του αυτοτελούς γραφείου πολιτικής προστασίας.
  • Στο κομμάτι της Παιδείας, εστιάσαμε σε επεμβάσεις σχολικής στέγης, ώστε να φτιάξουμε πιο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία. Οργανώσαμε ημερίδες με το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, λειτουργήσαμε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ενώ συνεχίσαμε με την ίδια επιτυχία το Φεστιβάλ Παιδείας. Εκπονήσαμε μελέτες πυρασφάλειας-πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία  και προβήκαμε στη σύνδεση τους με τα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ΔΕΗ και φυσικού αερίου, ενώ ανοίξαμε μια τρίτη βιβλιοθήκη εντός του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου Ευκαρπίας.

 

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι με συνεχείς πιέσεις προς την Κυβέρνηση και το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη καταφέραμε βρούμε λύσεις σε ζητήματα που παρέμεναν άλυτα για χρόνια. Δεν λέμε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα ή εμπόδια. Άλλωστε, η ειλικρίνειά μας δεν θα επέτρεπε ποτέ κάτι τέτοιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε όμως στη δύναμη της δουλειάς και της θέλησής μας να πετύχουμε. Η διοίκησή μας χαρακτηρίζεται από την πίστη στους χαμηλούς τόνους και μια δημόσια συμπεριφορά που διέπεται από σεμνές δράσεις και ταπεινότητα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ εύκολο να κάνεις «θόρυβο». Εμείς ωστόσο προτιμούμε η δουλειά μας να κάνει το «θόρυβο» για εμάς και όχι να αναλωνόμαστε σε υποσχέσεις και στείρες αντιπαραθέσεις που θα βλάψουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, θα τον αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό έργο και θα επιβραβεύσει τη συκοφαντία. Με μία λέξη: δουλειά.

 

*Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης είναι Δήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)


Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο Typosthes: Υπό δύο όρους υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης

Πολιτική17 Oct 201802.05

Ο «εκλεκτός» της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο μιλά στο Typosthes.gr


Νέα πρόεδρος στο ΣτΕ

Πολιτική16 Oct 201817.50

Για τα επόμενα 4 χρόνια


Στα ροζ «ντύνονται» κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Πολιτική16 Oct 201815.40

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η ΝΔ θα πατάξει τα συνεχιζόμενα φαινόμενα βίας»

Πολιτική16 Oct 201815.00

Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ που επισκέφτηκε το Α.Τ. Ομόνοιας

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει ο Θ. Παπαχριστόπουλος

Πολιτική16 Oct 201812.40

«Θα ψηφίσω και μετά θα παραδώσω την έδρα μου» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

Πολιτική16 Oct 201811.10

Ποια είναι τα θέματα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Κ. Μητσοτάκης: «Κυνικός συνεταιρισμός εξουσίας η κυβέρνηση»

Πολιτική15 Oct 201814.10

Τι είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινώντας την περιοδεία του στην Κορινθία 

Γ. Αμανατίδης: Δώσαμε μάχη για τα κτίρια του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Πολιτική15 Oct 201813.20

Τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόδοση των τεσσάρων κτιρίων στον κεντρικό δήμο της πόλης

Τετ α τετ Παυλόπουλου με Γεροβασίλη-Παπακώστα

Πολιτική15 Oct 201813.10

Ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα του υπ. Προστασίας του Πολίτη

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο

Πολιτική15 Oct 201812.50

Τι σχολίασε το ΚΚΕ σχετικά με τις νέες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος
ΜασούτηςMediterranean CosmosMollers
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία