Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Μια βαριά σκιά πέφτει στη Βόρεια Ελλάδα»

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Ελίζας Βόζεμπεργκ

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια βαριά σκιά, που πέφτει πάνω στη Βόρεια Ελλάδα.

Ήταν ένας πολύ εύστοχος χαρακτηρισμός, που αποτυπώνει την απογοήτευση των βορειοελλαδιτών, καθώς με την εν λόγω Συμφωνία εκχωρήσαμε στους Σκοπιανούς “μακεδονική” εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα, χωρίς να κερδίσουμε απολύτως τίποτε.

Πρόκειται για μία σαφώς ετεροβαρή συμφωνία, εξαιρετικά επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα, με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραβίασε μία εθνική γραμμή 27 ετών, προκειμένου να λύσουν οι Σκοπιανοί προβλήματα 27 ετών για τη χώρα τους.

Πάντα υποστηρίζαμε ότι χρειάζεται μία λύση στο Σκοπιανό, η οποία όμως να σέβεται την ιστορία μας και τις δικαιολογημένες ευαισθησίες του ελληνικού λαού.

Μάλιστα είναι αλήθεια ότι με τον Ζόραν Ζάεφ είχαμε καλύτερες διαπραγματευτικές συνθήκες σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Νίκολας Γκρουέφσκι, αλλά οι κυβερνώντες δεν είχαν ούτε την ικανότητα, ούτε τη βούληση να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία προς το εθνικό συμφέρον.

Για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, επέλεξαν την οδό της μυστικής διπλωματίας και λειτουργήσουν με διχαστικό τακτικισμό, αποφεύγοντας όχι μόνο να συνεννοηθούν, αλλά ακόμη και να ενημερώσουν εγκαίρως τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν σεβάστηκε αναπόσπαστα στοιχεία της επί 27 έτη εθνικής μας γραμμής, όπως την αποτροπή και ακύρωση κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά των βορείων γειτόνων μας, καθώς στη συμφωνία των Πρεσπών περιέχονται εθνικά επικίνδυνοι όροι, όπως επί παραδείγματι σχετικά με τη γλώσσα και την ιθαγένεια.

Ειδικότερα, η ιθαγένεια, αντί για “βορειομακεδονική” αναφέρεται ως “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” και η γλώσσα, ενώ εντάσσεται στις Νότιες Σλαβικές γλώσσες και γράφεται με κυριλλική γραφή, δεν ονομάζεται “Σλαβομακεδονική”, αλλά “Μακεδονική”.

Η διαπραγματευτική μας αποτυχία έγκειται στο ότι προφανώς κανείς δεν θα χρησιμοποιεί μελλοντικά ολόκληρο τον όρο “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” για να περιγράψει την ιθαγένεια των κατοίκων της FYROM και αυτοί θα αποκαλούνται μονολεκτικά “Μακεδόνες”.

Επιπρόσθετα με την αποδοχή του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, στην ουσία επιβεβαιώνουμε το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μια ενιαία χώρα, η Μακεδονία, η οποία είναι διαμελισμένη σε τρία κράτη, την Ελλάδα, τη FYROΜ και τη Βουλγαρία.

Το πολιτικά οξύμωρο δε είναι ότι στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου το αποτέλεσμα θα κριθεί όχι τόσο από τους Σλαβομακεδόνες, που αποτελούν το 75% του πληθυσμού και εμφανίζονται διστακτικοί, αλλά από το κρίσιμο ποσοστό του 25%, που είναι Αλβανοί και στην συντριπτική τους πλειονότητα ψηφίζουν ναι.

Περαιτέρω σοβαρό ζήτημα προκύπτει σε ό, τι αφορά στα εμπορικά σήματα και στις ονομασίες προέλευσης προϊόντων, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικός” στις εμπορικές τους ονομασίες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα ήθελα να δώσω και στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας δεχθήκαμε να ελέγχονται τα βιβλία της ιστορίας μας από επιτροπή, για τυχόν αλυτρωτικές θέσεις της πατρίδας μας!

Η Ελλάδα ουδέποτε εξέφρασε αλυτρωτικές θέσεις έναντι των γειτόνων της και είναι εξαιρετικά προσβλητικό για τη χώρα μας να συγκροτηθεί επιτροπή ελέγχου ελληνικών βιβλίων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέδωσε το σύνολο του διπλωματικού μας οπλοστασίου, ανοίγοντας διάπλατα στο κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς το παραμικρό όφελος για τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως ο μεγαλύτερος επενδυτής στα Σκόπια.

Η προκλητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κριτική μας είναι μία χυδαία προσπάθεια να ταυτίσει όσους διαμαρτύρονται με την ακροδεξιά, ενώ η τραγελαφική απάντηση των ΑΝΕΛ είναι ότι δήθεν θα ρίξουν την κυβέρνηση πριν έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή!

Η μόνη ξεκάθαρη και εθνικά υπεύθυνη στάση είναι αυτή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή και εάν τελικά η συμφωνία καταψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή!

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, είναι δικηγόρος και πολιτικός, ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Ανήκει στην Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ