21

SEP
2018

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Χαρά Αμανατίδου: «Παιδικοί σταθμοί σήμερα»

15 Sep 201801.30
Άρθρο της Χαράς Αμανατίδου*

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων, έχοντας ως βασικό γνώμονα ότι σύμφωνα με μελέτες η προσχολική ηλικία είναι η πιο σημαντική περίοδος για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού (καθώς σ’ αυτήν την ηλικία το παιδί μαθαίνει και αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς: φυσικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, αισθητικό και νοητικό τομέα), φροντίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να στηρίζει ποικιλοτρόπως τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς και κηδεμόνες τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αφοσίωση του προσωπικού, το σωστό προγραμματισμό και μέσα από δράσεις που έχουν ως επίκεντρό τους το παιδί.

Τον τελευταίο καιρό ειπώθηκαν αρκετά και γράφτηκαν ακόμα περισσότερα για το θέμα των αδειοδοτήσεων των Παιδικών Σταθμών σε όλους τους δήμους της χώρας. Κάποια σχόλια ήταν εκ προοιμίου και άνευ αντικειμένου κακόβουλα, άλλα ειπώθηκαν από άγνοια, ενώ υπήρχε και μερίδα του κόσμου που πραγματικά αγνοούσε τι πραγματικά συνέβαινε και δεν διατύπωνε άποψη.

Θέτοντας τα πράγματα στην ρεαλιστική τους βάση, θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι άμεση προτεραιότητα της πολιτείας θα πρέπει να είναι η άνευ κριτηρίων και προϋποθέσεων εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Στην εκπαίδευση, ειδικά στα πρώτα κρίσιμα στάδια, η Πολιτεία οφείλει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια των Δήμων ώστε να απορροφηθούν όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και δείχνοντας έμπρακτα ότι δεν υπάρχουν παιδιά που έχουν προνομιακή μεταχείριση και παιδιά που δεν απολαμβάνουν των συγκεκριμένων προνομίων.

Σε αυτό το κομμάτι όμως πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από την Πολιτεία και βούληση για συνεργασία με τους δήμους, ώστε από τη μια να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των γονέων/κηδεμόνων και από την άλλη να παρέχονται στο σύνολό τους α) κατάλληλη κτιριακή επάρκεια, β) εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλή λειτουργία των δομών.

Εμείς από τη μεριά μας ως Δήμος Παύλου Μελά, αλλά και ως Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων πιέζουμε και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.

Σύμφωνα με το νέο ΠΔ/99 με θέμα «Καθορισμός προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», η λήψη και εγκατάσταση των προβλεπόμενων μέτρων αποτελεί βασικό παράγοντα για την ασφάλεια των νηπίων, των βρεφών καθώς και των εργαζομένων στις δομές. Η πολιτεία όμως οφείλει να δώσει τα απαιτούμενα μέσα και τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρη συμμόρφωση των δήμων με τα νέα δεδομένα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αναγκαίες εργασίες που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να αποκτηθεί η πολυπόθητη αδειοδότηση, ήταν πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθούν το προηγούμενο διάστημα καθώς οι παιδικοί σταθμοί ήταν ήδη σε πλήρη λειτουργία.

Επιπροσθέτως, πολλές κτιριακές υποδομές είναι μισθωμένες σε ακίνητα ιδιωτών, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει να αναλάβει τα έξοδα καθώς και τις διαδικασίες αλλαγής χρήσης των κτιρίων. Και αυτά δυστυχώς είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων σε όλη την επικράτεια, χωρίς όμως δική τους υπαιτιότητα.

Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι ως Δήμοι οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα για ότι χρειαστεί, ειδικά σε ότι αφορά στο παιδί και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η ενημερωτική ομιλία που σχεδιάσαμε με τίτλο: «Μαμά είσαι έτοιμη να με αποχωριστείς; -Τα πρώτα βήματα στον παιδικό σταθμό», τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρες 10.00-12.00, στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού “ΧΡ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ”, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη.

Προφανώς και μια τέτοια ομιλία δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της κοινωνικής μας πολιτικής και δείχνει ότι είμαστε δίπλα σε παιδί και γονείς για όλα τα θέματα που απασχολούν και τους δύο.

*Η Χαρά Αμανατίδου, είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Ζάεφ: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας»

Πολιτική21 Sep 201818.33

Δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ


Αρχίζει το μεγαλύτερο έργο στο οδικό δίκτυο της Βοιωτίας

Πολιτική21 Sep 201818.21

Παρεμβάσεις προϋπολογισμού 6.730.000 ευρώ για επισκευή, συντήρηση και εκσυγχρονισμό


Κ. Μάρκου: Πότε θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις νέες ταυτότητες;

Πολιτική21 Sep 201816.50

Ερώτηση της βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης στη Βουλή


Ερώτηση Καλαφάτη για τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων

Πολιτική21 Sep 201816.20

50 χιλιάδες οικογένειες περιμένουν ακόμη την αποκατάσταση της άδικης μείωσης των επιδομάτων, τονίζει


«Κόλαση» ο καταυλισμος στη Μόρια είπε από τη Λέσβο η Φ. Γεννηματά

Πολιτική21 Sep 201815.40

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί εκεί

ΝΔ: Η κυβέρνηση υπέγραψε τις περικοπές, τώρα επιδιώκει την ακύρωσή τους

Πολιτική21 Sep 201815.20

Επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις

Συζήτηση στο ΣτΕ για τις προσφυγές σχετικά με τα θρησκευτικά στα σχολεία

Πολιτική21 Sep 201815.00

Μετά τις προσφυγές της Ένωσης Αθέων, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και 24 γονέων μαθητών

Επίθεση Τοσουνίδη σε Κοτζιά: «Οφείλει στους ΑΝΕΛ την υπουργική του καρέκλα»

Πολιτική21 Sep 201814.40

Έντονη αντίδραση τυ εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ σε δηλώσεις του υπ. Εξωτερικω΄ν γαι τη συμφωνία των Πρεσπών 

Ν. Παππάς: Το Δημόσιο για πρώτη φορά εισπράττει για τις τηλεοπτικές άδειες

Πολιτική21 Sep 201813.20

Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής για την καταβολή της πρώτης δόσης από τους τηλεοπτικούς σταθμούς
ΜασούτηςMediterranean CosmosHuawei Y series


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία