Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χάρης Αηδονόπουλος: «Η παράδοση ως πρόκριμμα ύπαρξης»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Χάρη Θ. Αηδονόπουλου*

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι ευκαιρία για πανήγυρη των Ορθοδόξων αν και αφορά στην ανάληψή Της στον ουρανό. Και αυτό γιατί είναι πίστη μας στην μέλλουσα ζωή και καταφυγή.

Γιατί όμως η εκδημία της Παναγίας έχει τόσους συμβολισμούς;

Γιατί οι Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο προσβλέπουν σε Αυτήν και την επικαλούνται σε χαρά και σε λύπη;

Γιατί οι παλαίφατες Ιερές Μονές στην πλειονότητά τους εορτάζουν την 15η Αυγούστου, είτε με το νέο είτε με το παλαιό ημερολόγιο;

Γιατί έχει τόσα προσωνύμια η Μητέρα του Χριστού;

Γιατί ακόμη και οι ετερόδοξοι αλλά και οι αλλόθρησκοι την υπολείπονται;

Οι απαντήσεις υπάρχουν στα Πατερικά κείμενα και στην ζώσα παράδοση.

Αφήνοντας τις δογματικές θεωρίες στους Θεολόγους και στους μελετητές μπορούμε να μιλήσουμε για την παράδοση και τον συνεκτικό ιστό που αυτή δημιουργεί σε ανθρώπους, κοινωνίες, Έθνη και λαούς.

Είναι τόσο επίκαιρη σήμερα η επίκληση της Παναγίας και του παραδείγματος ζωής που κατέλειπε αλλά και των θαυμάτων Της.

Η ανέχεια, οι καταστροφές, η απελπισία, ότι κακό από ανθρώπινα η φυσικά αίτια δεν θα απαλυνθεί από θαύμα Της ούτε και θα επαναπαυθούμε στην Θεία δίκη για τις αμαρτίες του Γένους μας. Αυτά παραδίδεται ότι ίσχυσαν στην μη παρέμβασή της στην Άλωση της Πόλης αλλά και στην παρέμβασή της στην προστασία της Πόλης από τους Αβάρους.

Ο τορπιλισμός της «Έλλης» στην Τήνο και η σβέση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Άγιον Όρος ανήμερα Δεκαπενταύγουστου έχουν σχέση μόνο με συμπτώσεις;

Σε κάθε περίπτωση, η σύνδεση γεγονότων με την Παναγία δεν είναι ούτε μοιρολατρία, ούτε ειδωλολατρία.

Είναι η Πορταΐτισσα, η Οδηγήτρια, η Γλυκοφιλούσα, η Ελεούσα, η Θεοτόκος.

Στην παράδοση κάθε Γένους των Ελλήνων υπάρχει η αναφορά της και κυρίως στους Ακρίτες, Νησιώτες και Ποντίους,

Οι Ναοί που είναι αφιερωμένοι σε Αυτήν είναι τόποι συνάθροισης, χαράς, καταφυγής.

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά, κάποτε στον Πόντο και σήμερα στην Μακεδονία συγκεντρώνει χιλιάδες Ελλήνων, κάθε καταγωγής γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για συμπόρευση και μέσω της συνπροσευχής.

Ας θυμόμαστε την θλιβερή περίοδο της Εικονομαχίας που στην εποχή μας αντιστοιχείται από τις προσπάθειες ευτελισμού αξιών και εκμηδενισμένου σαν παράδειγμα προς αποφυγή.

Ας θυμόμαστε ότι η επίκληση των Θείων και το σέβας είναι αρχέγονα και έμφυτα και ο εξοβελισμός τους από την παράδοση μας δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά επιστροφή στον Μεσαίωνα.

Οι επιστήμες, το θυμικό, η γνώση είναι σύμφυτα με την Πίστη σε όλους τους λαούς όχι μόνο σαν αδυναμία αλλά και σαν ύπαρξη.

Έχουμε την Παναγία ως Υπέρμαχη Στρατηγό και Μητέρα να σκέπει όλους αδιάκριτα.

Ας κρατήσουμε τις παραδόσεις του Γένους μας και την πίστη μας, λαός χωρίς Ιστορία είναι λαός χωρίς μέλλον.

Ας μην ντρεπόμαστε να δηλώνουμε ότι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και να τιμούμε στο πρόσωπο και στα έργα Της τις μητέρες και τους Αγίους χωρίς ακρότητες αλλά με τις ανθρώπινες αδυναμίες μας.

*Ο Χάρης Θ. Αηδονόπουλος είναι Χειρούργος-Ουρολόγος, υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Συνέργεια-Πρώτα η πόλη» μας με πολλές θητείες αιρετού Αντιπεριφερειάρχη και αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ