Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρ. Σπίρτζης: Στην εισαγγελία για το ακατάσχετο επιδόματος σε πυρόπληκτους

Προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για παράνομες κατασχέσεις από τράπεζες

Αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για παράνομες κατασχέσεις από τραπεζικά ιδρύματα των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται στους πυρόπληκτους. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπίρτζης κατέθεσε την Τρίτη 14 Αυγούστου αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την άμεση διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν δεσμεύσεις ποσών από τράπεζες, τα οποία έχουν καταβληθεί ως οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «κατέβαλαν και συνεχίζουν χωρίς διακοπή, την καθημερινή μάχη για την εξυπηρέτηση των πληγέντων. Ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες, καταβάλουν τα βοηθήματα, συνεργάζονται με άλλους δημόσιους φορείς και υπουργεία, ώστε οι αυτοψίες να διευκολύνουν τις διαδικασίες και τους ελέγχους. Καταπολέμησαν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και σε συνεχή συνεργασία με την ΑΔΑΕ προχωρούν σε ελέγχους για την έγκυρη και έγκαιρη καταβολή των βοηθημάτων». Παράλληλα, τονίζεται πως «την ώρα που πρώτη προτεραιότητα όλων είναι η διευκόλυνση των πληγέντων και υπάρχει συνεχής εγρήγορση των Υπηρεσιών, υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα αδιαφορούν χωρίς να υπολογίζουν τον ανθρώπινο πόνο».

«Υπάρχει ρητή διατύπωση…»

«Χωρίς να υπολογίζουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξεδόθη μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, (ΦΕΚ Α 128/26-07-2018) και με την οποία τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων, όπου προβλέπεται ρητά, η εξαίρεση αποζημιώσεων και βοηθημάτων, τα οποία "θεωρούνται αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων"», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει ότι υπάρχει ρητή διατύπωση με την ένδειξη «χορήγηση επιδόματος έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντες, καταβολή της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης της παραγράφου 1 του άρθρου 12 της από 26-7-2018 Π.Ν.Π». Τέλος, επισημαίνεται πως για το λόγο αυτό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, ζητά από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τις διερευνήσει και να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την τήρηση και διασφάλιση της νομιμότητας και την αποφυγή τυχόν έκνομων ενεργειών.

Στους 96 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών

Στο μεταξύ, κατέληξε άνδρας εγκαυματίας 68 ετών ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ΚΑΤ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική στους 96. Αυτή τη στιγμή, 29 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 3 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ (συνολικά στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 6). Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση. Εξάλλου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία «η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα. Νοσηλευόμενα στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής 13 άτομα».

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται ο έλεγχος των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα»

Εξάλλου, συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς ο έλεγχος των κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τις διμελείς επιτροπές, που πραγματοποίησαν τις πρώτες αυτοψίες, ως «κόκκινα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπου προστίθεται ότι τα κλιμάκια των τριμελών επιτροπών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.), κατόπιν αυτοψίας αποφαίνονται εάν τα κτίρια αυτά μπορούν να επισκευαστούν ή πρέπει να κατεδαφιστούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τα κτίρια για τα οποία εκδίδεται Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.), «ενημερώνονται τηλεφωνικά οι ιδιοκτήτες, για τη δυνατότητα κατεδάφισης από το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών των πληγέντων κτιρίων, αδαπάνως για τους πολίτες. Ήδη από τη Δευτέρα 13.08.2018 ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες των κτιρίων για τα οποία έχουν εκδοθεί τα ΠΑΕΕΚ και τους αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τόσο τα κείμενα των απαιτούμενων Υπεύθυνων Δηλώσεων (Υ.Δ.) που πρέπει να υποβληθούν, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής, όσο και φωτοτυπία του εκδοθέντος ΠΑΕΕΚ».

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται στα γραφεία της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε., επί της οδού Κόνιαρη 43- 3ος όροφος-, 11471, Αθήνα (πλησίον Αρείου Πάγου) ή κατόπιν συνεννόησης στα γραφεία Συντονισμού των Μηχανικών της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε Ραφήνα, Μαραθώνα και Κινέτα.

Τέλος, το υπουργείο ενημερώνει τους πολίτες των πληγεισών περιοχών πως ήδη έχει προχωρήσει στην εξεύρεση πιστοποιημένων συνεργείων εντοπισμού και απομάκρυνσης αμιάντου και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ξεκινούν και οι αντίστοιχοι έλεγχοι και οι απομακρύνσεις επικίνδυνων υλικών.

Συνεργασία Εκκλησίας της Ελλάδος - Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη των πυροπαθών

Η Εκκλησία της Ελλάδος και η Περιφέρεια Αττικής θα συνεργασθούν για την ανακούφιση των πυροπαθών της Ανατολικής Αττικής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα κοινά τους βήματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και η Περιφερειάρχης Αττικής «υπογράμμισαν τη σταθερή βούληση και αποφασιστικότητά τους για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αντιμετώπισης, τόσο των άμεσων, όσο και κυρίως των μακροπρόθεσμων αναγκών των πυροπαθών στην προοπτική μιας ουσιαστικής και δυναμικής παρέμβασης με σχέδιο και δράσεις στοχευμένες, υλοποιήσιμες και με άμεσο θετικό αποτέλεσμα». Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα αξιοποιηθεί καταρχήν από κοινού το Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ