Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χρήστος Δουΐτσης: «Με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική»

Ο Συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Χρήστου Δουΐτση*

Τραγικά γεγονότα σαν κι αυτά της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική πολλές φορές λειτουργούν καταλυτικά ώστε να αφυπνιστούν συνειδήσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό/πολιτειακό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα και στρεβλώσεις που ταλανίζουν την κοινωνία για πολλά χρόνια.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ανέδειξε το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης και της στρεβλής πολεοδόμησης ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα. Ταυτόχρονα αναδείχτηκε η αναγκαιότητα για την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας αλλά και η ανεπάρκεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειριστεί τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ως κεντρική διοίκηση έναντι της κοινωνίας που θρηνεί δεκάδες νεκρούς, εξέφρασε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τουλάχιστον τα δύο πρώτα ζητήματα τα οποία είναι στην ευθύνη της.

Το γκρέμισμα των αυθαιρέτων, η έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου πολεοδόμησης, η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, η δέσμη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος που ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Τρίτη ο Πρωθυπουργός, η ολοκλήρωση της επικύρωσης των δασικών χαρτών, η επικύρωση αντίστοιχων χαρτών για τον αιγιαλό και η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου είναι μερικά μόνο παραδείγματα που αποδεικνύουν εμπράκτως την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο παρεμβαίνει η Αντιπολίτευση στον δημόσιο διάλογο, για τα ζητήματα που έχουν προκύψει, είναι αντίστοιχος του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε αυτά τα ζητήματα για όλο το χρονικό διάστημα που ο πάλαι ποτέ δικομματισμός εναλλάσσονταν στην διακυβέρνηση της χώρας.

Όπως τότε δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, απεναντίας τα διαχειρίζονταν γιγαντώνοντάς τα, έτσι και τώρα δεν έχει καταθέσει καμιά εποικοδομητική πρόταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 οι επικυρωμένοι δασικοί χάρτες δεν ξεπερνούσαν ούτε το 1%(!), ενώ η παρούσα κυβέρνηση έχει επικυρώσει το 47%.

Αντίστοιχα το Εθνικό Κτηματολόγιο το 2015 είχε προχωρήσει μόλις στο 25% ενώ με τους σημερινούς ρυθμούς υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί το 75%.

Έτσι, έχει υιοθετήσει μία αντιπολιτευτική στάση η οποία συνίσταται στις άναρθρες κραυγές για παραίτηση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Δημαγωγεί ασχημονώντας, δεν διστάζει να υιοθετήσει fake news, η στάση της καθορίζεται από την δίψα της για επάνοδο στην εξουσία και γενικά όλη της η στρατηγική έγκειται στο να ταυτιστεί η τραγωδία με το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πολύ λίγη…

Ας είναι… Η Κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα θα προχωρήσει, έχοντας την συναίνεση της κοινωνίας. Και θα υλοποιήσει την δέσμευσή της να μην ξεχαστεί τίποτα και κανένας.

*Ο Χρήστος Δουΐτσης είναι Συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ